Τσι Κουνγκ, η τέχνη της ενεργειακής θεραπείας και της αυτοβελτίωσης

by admin
896 views
Τσι Κουνγκ, η τέχνη της ενεργειακής θεραπείας

Στις αρχές Απριλίου κάθε έτους καθιερώθηκε να γιορτάζεται η παγκόσμια μέρα του Τσι Κουνγκ και Τάι Τσι Τσουάν. Στον πρώτο εορτασμό 200 άτομα έκαναν δημόσια επίδειξη του Τάι Τσι στο κέντρο του Κάνσας.

Σήμερα εκατοντάδες άτομα βρίσκουν ανακούφιση σε χρόνια προβλήματα της υγείας τους μέσω του Τάι Τσι και του Τσι Κουνγκ. Ανάμεσά τους και αρκετοί γιατροί, φαρμακοποιοί, κλινικοί ψυχολόγοι και άλλοι απασχολούμενοι στον τομέα της υγείας. Τα αποτελέσματα που είχαν ήταν εντυπωσιακά. 

Τσι Κουνγκ

Το Τσι Κουνγκ δεν είναι μόνον τέχνη θεραπείας, αλλά και συντήρησης των αποτελεσμάτων της. Λέγεται πως διαμορφώθηκε πριν από 4.000 χρόνια στην εποχή του Τανγκ Γιάο, αρχικά ως χορός. Στα Χρονικά της Άνοιξης και του Φθινοπώρου ή Η Ιστορία του Λου γράφεται: “Στην αυγή της ύπαρξης των φυλών Τάο Τανγκ ο ήλιος ήταν συχνά καλυμμένος με βαριά σύννεφα κι έβρεχε διαρκώς. Θορυβώδικα τα νερά ξεχείλιζαν από τις όχθες των ποταμών. Όλοι ζούσαν μια μουντή και αρρωστιάρικη ζωή με τις αρθρώσεις τους να πονούν αφόρητα. Για θεραπεία τους δόθηκε ο χορός.”

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι συνειδητοποίησαν σταδιακά πως οι κινήσεις του σώματος και οι διάφοροι τρόποι αναπνοής μπορούσαν να τους βοηθήσουν στην αναπροσαρμογή ορισμένων λειτουργιών του σώματος και συνεπώς στη θεραπεία. Για παράδειγμα η μίμηση κινήσεων των ζώων που αναρριχώνται, πηδούν και κοιτάζουν. Η παρατήρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη ροή της ζωτικής ενέργειας του τσι. Με αυτόν τον τρόπο ήρθε σε ύπαρξη η θεωρία και η πρακτική του Τσι Κουνγκ.

Από το 1978 και μετά γιατροί και διδάσκαλοι του Τσι Κουνγκ έκαναν σημαντικές προσπάθειες για να διαδώσουν το Τσι Κουνγκ. Το διέδωσαν ως μέσο πρόληψης της ασθένειας και διατήρησης της υγείας. Ορισμένοι επιστήμονες και τεχνικοί μελέτησαν το Τσι Κουνγκ με όρους φυσιολογίας, βιοχημείας και σύγχρονης ιατρικής. Προχώρησαν όμως και σε διεπιστημονικές έρευνες για την ανάλυση των φυσικών αποτελεσμάτων της εκροής του Τσι. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε μια μελέτη της φύσης και της ουσίας του Τσι Κουνγκ. Έτσι το Τσι Κουνγκ, ως νέος κλάδος της επιστήμης, πέρασε σε μια περίοδο γοργής ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη του χαρακτήρα

Το πρώτο συνθετικό του Τσι Κουνγκ η λέξη Τσι ερμηνεύεται ως ζωική δύναμη, ή ζωτική δύναμη. Η δεύτερη λέξη Κουνγκ ερμηνεύεται ως το αποτέλεσμα της καλλιέργειας ή της επίτευξης του έργου. Συνεπώς το Τσι Κουνγκ είναι η πρακτική της καλλιέργειας του έμφυτου δυναμικού σε έναν άνθρωπο και η ευημερία της ύπαρξης βασισμένη στους φυσικούς νόμους της ανθρώπινης συνείδησης και της εσωτερικής ενεργειακής ροής στο φυσικό σώμα. Τούτη η πρακτική συντίθεται από αναπνευστικές ασκήσεις, διαλογισμό, διατάσεις και φυσικές κινήσεις. Είναι στην πραγματικότητα το θεμέλιο όλων των πολεμικών τεχνών, της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής και της ενεργειακής θεραπείας.

Υπάρχουν πολλά θεραπευτικά εργαλεία και προγράμματα στο φυσικό σώμα μας. Το κλειδί βρίσκεται στο πώς θα ενεργοποιήσουμε αυτά τα προγράμματα για χάρη της θεραπείας. Στην πρακτική του Τσι Κουνγκ το πρώτο βήμα είναι η διδασκαλία της ενεργοποίησης και της αίσθησης του Τσι. Επίσης της χρησιμοποίησής του στην κίνηση, την αναπνοή, τη διάταση του σώματος και τις ασκήσεις διαλογισμού. Με αυτόν τον τρόπο ο ασκούμενος βιώνει την παρουσία αυτής της ζωτικής δύναμης όχι μόνο μέσα του αλλά και γύρω του στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον.

Αύρα

Ορισμένοι αποκαλούν το Τσι αύρα, υπονοώντας το ενεργειακό πεδίο που περιβάλλει το σώμα. Η Δρ Βάλερι Χαντ στο βιβλίο της Άπειρος Νους το χαρακτηρίζει ως ενεργειακό πεδίο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ενεργειακό πεδίο. Είναι ένα πεδίο γεμάτο πληροφορίες. Όλα τα όργανα, οι ιστοί και τα κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα σε αυτό το ενεργειακό σύστημα και μεταφέρουν τις επικοινωνίες τους στο εξωτερικό περιβάλλον, συνειδητά ή ασυνείδητα. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί αυτό το ενεργειακό πεδίο για να επικοινωνήσει με τα διαφορετικά σημεία του σώματός του –όπως και με τα σώματα των άλλων ανθρώπων.

Μέσω του νευρικού συστήματος καθίσταται δέκτης των πληροφοριών και έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει στα μηνύματά τους μέσω του ηλεκτρομαγνητικού συστήματος του σώματος. Η μοναδικότητα της πρακτικής του Τσι Κουνγκ στην προκειμένη περίπτωση είναι πως μπορεί να βοηθήσει τον ασκούμενο να κατανοήσει βαθιά τη σύνδεση νου και σώματος και να χρησιμοποιήσει την πληροφορία που λαμβάνει από το επικοινωνιακό δίκτυο του σώματος, προκειμένου να ενεργοποιήσει τη θεραπευτική διαδικασία.

Η σοφία του Τσι Κουνγκ

Είναι πάντα σημαντικό να καθαρίζουμε αυτές τις αρνητικές επιδράσεις, τις πληγές του παρελθόντος. Να χαλαρώνουμε το άδραγμά τους πάνω μας. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε ένα βαθμό μεγαλύτερης απόσπασης από τα γεγονότα, όχι μόνο τα παρελθόντα, αλλά και τα μέλλοντα. Η ίδια μας η φύση μαθαίνει, παίρνει την πληροφορία και την αξιοποιεί, γνωρίζοντας πώς θα αντιμετωπίζει στο μέλλον παρόμοια συμβάντα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται σοφότερη και καλλιεργεί μια διαφορετικού είδους συνείδηση για την ύπαρξή της πάνω στον πλανήτη.

Η αλήθεια είναι πως δε γεννιέται κανείς σοφός. Γίνεται μέσω της εμπειρίας και της αφομοίωσής της. Ωστόσο, πάνω στο δρόμο της ζωής είναι φυσικό να χρειάζεται κάποια εργαλεία, κάποιες τεχνικές που θα επιταχύνουν το βήμα του. Η πρακτική του Τσι Κουνγκ είναι ένα τέτοιο εργαλείο και δεν απευθύνεται μόνο στον ανατολίτικο νου. Μπορεί κάλλιστα να μπει στο μικροσκόπιο του δυτικού, ορθολογικού νου και να αποδώσει τα ίδια αποτελέσματα. Και τούτο γιατί η διαμόρφωσή της έγινε με βάση την παρατήρηση της φύσης και την παρατήρηση του ανθρώπου στην πορεία της αποξένωσής του από τη φύση. Εδώ δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί κανείς για δαίμονες με καινοφανείς θεωρίες. Ας προσπαθήσει να αναλύσει ένα μικρό κομμάτι της καθημερινότητάς του και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη βασική αλήθεια του Τσι Κουνγκ. Νους, σώμα και συναισθήματα είναι ένα ενεργειακό πεδίο.

Οποιαδήποτε αναταραχή σε αυτό το ενεργειακό πεδίο επιφέρει ασθένεια. Η αρμονική ροή του φέρνει θεραπεία. Αυτό δεν το λένε κάποιοι αόρατοι και ομιχλώδεις δάσκαλοι. Το λέει η ίδια η σοφία της Φύσης, η σοφία του Τσι Κουνγκ, και όποιος παρακούει τη μάνα φύση πρέπει να δέχεται και αδιαμαρτύρητα την τιμωρία που του επιβάλλει.Πηγή: kosmos-zine.gr

Διαβάστε επίσης:

«Τσι», 气 (Qì), «Τσι Κουνγκ» 气功 (Qì Gōng) και Πολεμικές Τέχνες

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει