4 λόγοι που η ζωή σου είναι Tetris. Σταμάτα να παίζεις σαν να είναι σκάκι.

by admin
334 views

Η ζωή σου είναι Tetris. Σταμάτα να παίζεις σαν σκάκι.

Γράφει ο Tor Bair

Μεγάλωσα παίζοντας σκάκι. Μου δίδαξε πολλά σπουδαία μαθήματα για τον ανταγωνισμό – αλλά και πολλά λάθος μαθήματα για τη ζωή.

Από τα επτά μου έπαιζα σκάκι συνεχώς και αγωνιστικά. Έπαιξα στο σχολείο, διαδικτυακά, σε εθνικούς αγώνες. Το σκάκι ως παιχνίδι μου δίδαξε υπομονή, επιμονή, κριτική σκέψη – κρίσιμες δεξιότητες για την αντιμετώπιση δύσκολων προβλημάτων και δύσκολων καταστάσεων της ζωής.

Το σκάκι με έκανε να σκέφτομαι αιτιολογικά σε νεαρή ηλικία. Μετακίνησε το Άλογό σου εδώ, θα παγιδέψεις τον Αξιωματικό του. Φάε αυτό το πιόνι, θα αποδυναμώσεις τη δεξιά του πλευρά. Κάθε σωστή κίνηση με οδηγούσε πιο κοντά σε ένα Ματ. Κάθε λάθος βήμα με έφερνε πιο κοντά στην ήττα.

Το σκάκι εισήγαγε επίσης την ιδέα του «άλλου». Μαύρο εναντίον λευκού. Το σχολείο μας εναντίον του δικού τους. Και κάθε παιχνίδι ήταν μηδενικό άθροισμα — υπήρχε μόνο ένας πόντος. Δεν υπάρχει τρόπος να μεγαλώσει η πίτα.

Έπαιζα σκάκι σοβαρά μέχρι τα δεκαπέντε μου, περίπου την εποχή που πήρα το πρώτο μου κινητό. Το κινητό τηλέφωνο ήταν ένα σημαντικό σημάδι ελευθερίας για έναν έφηβο, παρόλο που δεν είχε πραγματική χρησιμότητα. Το θυμάμαι καλά — ένα μικρό αναδιπλούμενο τηλέφωνο με έγχρωμη οθόνη. Το κουβαλούσα παντού μαζί μου ως σύμβολο της ανεξαρτησίας μου. Το τηλέφωνό μου δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή να στείλει ένα Snapchat, αλλά ανακάλυψα ότι θα μπορούσε να σκοτώσει την πλήξη με ένα παιχνίδι που περιλαμβάνεται: το Tetris. Και εθίστηκα.

Το Tetris, για κάποιους, είναι ενσαρκωμένη απογοήτευση. Είναι επαναλαμβανόμενο! Είναι αδύνατο να κερδίσεις! Οδηγείται από την τύχη! Αλλά για μένα, έγινε η πιο αληθινή αναπαράσταση της ζωής που υπάρχει.

Συγκριτικά, το σκάκι είναι απλώς ένα ανόητο παιχνίδι πολέμου.

Δεν παίζω πια σκάκι ανταγωνιστικά. Αλλά μέχρι σήμερα, το Tetris είναι το μόνο παιχνίδι στο τηλέφωνό μου. Βρίσκεται στην πρώτη σελίδα των εφαρμογών μου, μια συνεχής υπενθύμιση ότι η ζωή είναι Tetris, όχι σκάκι.

Θα κάνω σαφή αυτή τη διάκριση σε τέσσερα απλά σημεία. Ίσως και εσείς να παίξατε λάθος το παιχνίδι.

1. Στη ζωή, ο μόνος σου αντίπαλος είναι ο εαυτός σου.

Μεγάλωσα ψάχνοντας για αντιπάλους – ανθρώπους για να παλέψουν, ανθρώπους για να κατηγορήσουν, ανθρώπους για να αποδείξουν ότι κάνουν λάθος. Φανταζόμουν εχθρούς όταν δεν υπήρχαν γιατί η μάχη ήταν εύκολη. Αντιμετώπιζα τα πάντα σαν να ήταν μηδενικού αθροίσματος όταν υπήρχαν τόσα άλλα να κερδίσω. Αυτή είναι η σκακιστική νοοτροπία. Και σε κρατάει πίσω.

Στο Tetris, παίζετε μόνο ενάντια στον χρόνο και την ατελείωτη ροή των κομματιών από πάνω προς τα κάτω. Η νοοτροπία εστιάζεται εσωτερικά — προκαλείτε τον εαυτό σας να χειριστεί σωστά μια τυχαία ροή εισροών σε μια τακτική διαμόρφωση. Δεν υπάρχει τελικό αφεντικό. Κανέναν να κατηγορήσεις ως υπεύθυνο!

Το πραγματικό παιχνίδι της ζωής είναι εντελώς εσωτερικό. Πραγματικά δεν υπάρχουν μεγάλοι, κακοί εχθροί που να σε κάνουν να υποφέρεις. Δεν υπάρχει απολύτως σωστή ή λάθος κίνηση που μπορεί να παίξει ένας συγκεκριμένος αντίπαλος. Και η βαθμολογία σας μπορεί να αυξηθεί στο άπειρο, αν απλώς πιέσετε τον εαυτό σας πιο σκληρά. Το σκορ της ζωής σας μπορεί να αυξηθεί αργά ή γρήγορα, ανάλογα με το πόσο σκληρά πιέζετε τον εαυτό σας. Που με φέρνει στο…

2. Στη ζωή, τα πράγματα δεν γίνονται πιο δύσκολα – απλώς γίνονται πιο γρήγορα.

Ορισμένα παιχνίδια γίνονται πιο δύσκολα όσο περισσότερο παίζετε, συμπεριλαμβανομένου του σκακιού. Οι θέσεις γίνονται πιο περίπλοκες, οι αντίπαλοι γίνονται πιο προκλητικοί, τα πονταρίσματα αυξάνονται. Έχετε μια δημόσια βαθμολογία, και επομένως περισσότερα να χάσετε όταν παίζετε τους ίδιους αντιπάλους.

Όχι στο Tetris. Το παιχνίδι παραμένει το ίδιο από το πρώτο κομμάτι μέχρι να τελειώσει ο χώρος στην οθόνη. Το μόνο που αλλάζει είναι η ταχύτητα.

Αν έπαιζες Tetris με την πιο αργή δυνατή ταχύτητα για το υπόλοιπο της ζωής σου, δεν θα μπορούσες να χάσεις ποτέ. Ο μόνος εχθρός θα ήταν η κούραση. Αλλά ο αλγόριθμος για να νικήσετε το Tetris δεν είναι περίπλοκος και έχετε άφθονο χρόνο για να μετακινήσετε τα κομμάτια στις βέλτιστες θέσεις τους.

Στο Tetris, τις περισσότερες φορές, προκαλούμε τον εαυτό μας. Δεν αρκούμαστε στο να κάνουμε απλώς μία σειρά τη φορά. Πιέζουμε τους εαυτούς μας για να πάρουμε ένα Tetris — τέσσερις σειρές ταυτόχρονα. Είναι το όνομα του παιχνιδιού. Γιατί να μπεις στον κόπο να παίξεις αν δεν το κάνεις;

Αντιμετώπιζα τη ζωή σαν σκάκι για μεγάλο χρονικό διάστημα — μια σειρά από συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις. Θα εφηύρα προβλήματα εκεί όπου δεν χρειάζεται κανένα και θα έπαιρνα μια νοοτροπία θύματος. Αλλά η ζωή δεν γίνεται πιο δύσκολη όσο περισσότερο παίζετε. Καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε περισσότερα χρήματα και περισσότερη σοφία. Η ανεξαρτησία μας αυξάνεται. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις αν δεν το επιθυμούμε. Αλλά αναζητούμε την πρόκληση, έτσι το κάνουμε συχνά.

Ωστόσο, η ζωή γίνεται πιο γρήγορη. Κάθε μέρα που ζούμε είναι ένα μικρότερο ποσοστό της συνολικής μας ζωής και αντιλαμβανόμαστε ότι ο χρόνος κινείται πιο γρήγορα.

Οι ευθύνες μας αυξάνονται έως ότου οι εργασίες που πρέπει ειλικρινά να απολαμβάνουμε αντιμετωπίζονται ως ενοχλητικές ή ανόητοι περισπασμοί.

Ο μόνος τρόπος για να κυριαρχήσετε στη ζωή – όπως το Tetris – είναι να μάθετε να παίζετε με τον ίδιο αυτοέλεγχο στις υψηλότερες ταχύτητες. Δεν μπορείτε να επιτρέψετε στους στόχους σας να διακυβευτούν, ανεξάρτητα από τον ρυθμό με τον οποίο κινείστε. Πρέπει να ελέγχετε το μυαλό σας, τις συμπεριφορές σας και τον χρόνο σας. Που μας οδηγεί στο…

3. Στη ζωή, δεν μπορείτε να ελέγξετε τη σκακιέρα.

Όπως ανέφερα προηγουμένως, το σκάκι στηρίζεται στην αρχή της αιτιότητας. Υπάρχει μια «καλύτερη κίνηση» για κάθε δεδομένη θέση. Μπορείτε να πιέσετε τον αντίπαλό σας σε μια γωνία. Μπορείτε να δείτε είκοσι κινήσεις στο μέλλον, αν είστε υπερυπολογιστής.

Το σκάκι συνοδεύεται από μια σειρά από συνταγές και βέλτιστες πρακτικές. Αυτό συμβαίνει γιατί το σκάκι είναι ένα κλειστό σύστημα. Δεν υπάρχουν τυχαίοι περιορισμοί, καμία ανόητη τύχη. Τα κομμάτια κινούνται πάντα το ίδιο και η αρχική θέση είναι πάντα ίδια.

Στο Tetris; Ξέρεις μόνο ποιο είναι το επόμενο κομμάτι. Παίζετε για την παρούσα στιγμή, προσπαθώντας να πετύχετε την καλύτερη δυνατή διαμόρφωση των κομματιών, γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατο να προβλέψετε την κατάσταση ακόμη και δύο κομμάτια από τώρα. Δεν ξεγελιέστε πιστεύοντας ότι μπορείτε να ελέγξετε το μέλλον.

Πέρασα μεγάλο μέρος της ζωής μου σε αυτή τη σκακιστική νοοτροπία, προσπαθώντας να βρω το καλύτερο δυνατό παιχνίδι ή να πιέσω τον δρόμο μου προς ένα προκαθορισμένο συμπέρασμα. Ήμουν σκληρά δεμένες στο να δω την αιτιότητα παντού γύρω μου και να αναζητήσω τον έλεγχο.

Αλλά η πραγματική ζωή δεν είναι αιτιολογική. Υπάρχει πάντα μια κατανομή πιθανών γεγονότων. Συμβαίνουν πράγματα που είναι ένα στο δισεκατομμύριο ως πιθανότητα. Δεν υπάρχει άμεση, προβλέψιμη απάντηση στις ενέργειές μας. Οι ζωές μας είναι ανοιχτά συστήματα, όπου οποιοσδήποτε αριθμός μη παρατηρήσιμων γεγονότων μπορεί να αλλάξει τις απόψεις και τις προοπτικές μας σε στιγμές. Ακόμη και οι μεγαλύτερες αποφάσεις της ζωής δεν μπορούν να υπολογιστούν – γι’ αυτό πολλοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο.

Μην προσπαθείτε να μαντέψετε ποια κομμάτια έρχονται όταν προσπαθείτε να βελτιώσετε την κατάστασή σας. Όπως το Tetris, μπορείτε απλά να βάλετε τον εαυτό σας στην καλύτερη δυνατή θέση χωρίς να επιδιώκετε να ελέγχετε πλήρως το σύστημα στο οποίο παίζετε. Με κάθε τρόπο, ελέγξτε και προκαλέστε τον εαυτό σας — σοβαρά, προτιμήστε αυτό το Tetris — αλλά μην περιμένετε χάρες μόνο και μόνο επειδή το κάνατε. Και θυμήσου…

4. Στη ζωή, κανείς δεν σου λέει πότε κέρδισες.

Στο σκάκι, θα δείτε τον αντίπαλό σας να παραδίδει τον βασιλιά του. Θα δείτε αναρτημένα τα τελικά αποτελέσματα του τουρνουά. Θα νιώσετε την ικανοποίηση της νίκης – εκτός κι αν μια μέρα δεν το κάνετε.

Θυμάμαι την ημέρα που παράτησα το σκάκι. Δεν με νίκησαν και τα παράτησα με απογοήτευση. Μάλιστα κέρδισα ένα τουρνουά. Και μετά δεν ένιωσα τίποτα. Σύμφωνα με τους παλιούς χιλιετείς κανόνες του σκακιού, υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να χάσεις – να κάνεις ματ ή να παραιτηθείς. Την ημέρα που σταμάτησα το σκάκι, σκέφτηκα ένα άλλο. Αν δεν μάθαινα, αν δεν απολάμβανα τους αγώνες ή τις νίκες, είχα ήδη χάσει.

Η απόφαση να παραιτηθώ ήταν λυτρωτική, τρομακτική και μπερδεμένη. Γιατί ένιωσα τόσο ελεύθερος όσο όταν είχα εγκαταλείψει έναν από τους πρώτους μου έρωτες; Αλλά το να το παρατήσω με έκανε να νιώθω καλά για τον λόγο ότι το να ξεκινήσω να παίζω σκάκι ήταν επειδή ένιωθα ότι ήταν καλό — ήταν εντελώς δική μου επιλογή να το κάνω. Και με αυτή την απόφαση, η αγωνιστική, αιτιολογική σκέψη μου στο σκάκι άρχισε να αποδυναμώνεται και η οπτική μου τελικά ξεκαθάρισε.

Εν τω μεταξύ, το Tetris άρχισε να γεμίζει το κενό μου στο παιχνίδι. Παίζω Tetris κάθε μέρα και κάθε μέρα ξεκινώ το παιχνίδι γνωρίζοντας ότι θα χάσω. Πόσο καιρό θα παίξω πριν χάσω; Πόσο γρήγορα θα πάνε τα κομμάτια; Πόσο θα σκοράρω; Αυτές είναι οι μετρήσεις που παρακολουθεί το παιχνίδι. Αλλά πρόσθεσα έναν τρόπο για να κερδίσω — αν παίζω Tetris κάθε μέρα.

Μου αρέσει να είμαι ασυμβίβαστος στο να βάζω στόχους για τον εαυτό μου. Παίρνω μεγάλη ικανοποίηση γνωρίζοντας ότι μπορώ να θέτω τακτικά στον εαυτό μου μια προσωπική πρόκληση και να την αντιμετωπίζω καθημερινά. Το αν καταφέρνω αυτό που έχω σκοπό να πετύχω, μόνο εγώ το ξέρω.

Το να παίζω Tetris κάθε μέρα χτίζει την αποφασιστικότητά μου, την εστίασή μου, τη θέλησή μου να επιμείνω σε πράγματα που ξέρω ότι δεν έχουν κανένα τελικό στόχο. Και δεν παίζω για να κερδίσω – παίζω για να παίξω.

Πρέπει όλοι να παίζουμε τη ζωή για να παίζουμε. Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τους εχθρούς μας ή να επιδιώκουμε να ελέγξουμε.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό είναι απλώς θέμα οπτικής. Το σκάκι μπορεί να είναι ένα μοναχικό παιχνίδι — αλλά το ίδιο μπορεί και το Tetris. Και τα δύο απαιτούν υπομονή και αποφασιστικότητα. Και τα δύο απαιτούν ανοιχτό μυαλό.

Εσείς και μόνο εσείς μπορείτε να επιλέξετε πώς θα παίξετε τη ζωή σας. Προσπαθήστε να παίξετε το σωστό παιχνίδι.

 

 

 

 

 

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει