Ο Jordan Peterson είναι καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας του μπεστ σέλερ 12 κανόνες για τη ζωή. Ένα αντίδοτο για το χάος (Εκδόσεις Key Books) Έχει επηρεάσει τον σύγχρονο τρόπο κατανόησης της προσωπικότητας και έχει γίνει ένας από τους πιο διάσημους διανοούμενους της εποχής μας.
O Dr. Peterson σκέφτεται αντισυμβατικά πάνω σε θέματα όπως η πειθαρχία, η ελευθερία, η περιπέτεια και η ατομική ευθύνη, συνοψίζοντας τη σοφία του κόσμου σε 12 πρακτικούς και θεμελιώδεις κανόνες για τη ζωή. Οι «12 Κανόνες για τη ζωή» θρυμματίζουν τις σύγχρονες κοινοτοπίες της επιστήμης, της πίστης και της ανθρώπινης φύσης, ενώ μεταμορφώνουν και εξευγενίζουν το μυαλό και την ψυχή των αναγνωστών.
12 κανόνες ζωής του Jordan Peterson
Για τη διευκόλυνσή σας, εδώ είναι μια ανακεφαλαίωση στις 12 αλήθειες μαζί με τους κανόνες τους:
- Οι κοινωνικές ιεραρχίες είναι ένα σκληρό αλλά αναπόφευκτο μέρος της πραγματικότητας. Αποδεχθείτε τις και αγωνιστείτε προς κάτι καλό.
- Δεν είστε τέλειος, αλλά έχετε τη δυνατότητα να μεταμορφώσετε την πραγματικότητα. Αποδεχθείτε τον εαυτό σας με κάποιο σεβασμό (σαν κάποιο άτομο που είστε υπεύθυνος να βοηθήσετε. Εν ολίγοις, φρόντισε τον εαυτό σου σαν να είναι κάποιος που έχεις την ευθύνη να βοηθήσεις).
- Ο κυνισμός μπορεί να είναι δικαιολογία για να μην αναλάβουμε καμία ευθύνη. Βρείτε φίλους που θα το κοροϊδεύουν (και που θέλουν το καλύτερο για εσάς).
- Αυτό που στοχεύετε διαμορφώνει αυτό που βλέπετε, γι’ αυτό στοχεύστε στο καλύτερο δυνατό καλό και ακολουθήστε αυτό που παρουσιάζεται μπροστά σας (και μετά συγκρίνετε τον εαυτό σας με αυτό που ήσασταν χθες).
- Τα παιδιά σας θα εκτεθούν στην σκληρότητα του κόσμου, είτε εσείς δώσετε τον στόχο αυτό, είτε ελάχιστα, είτε θα τους αρέσει η καταστροφική ή η βάναυση σκληρότητα του κόσμου (οπότε μην τους αφήνετε να κάνουν οτιδήποτε σας κάνει να τους αντιπαθείτε).
- Είστε μέρος της πραγματικότητας που κρίνετε, γι’ αυτό προσπαθήστε να διορθώσετε πρώτα αυτό το μέρος (βάλτε το σπίτι σας σε τέλεια τάξη πριν ασκήσετε κριτική – ή κατακρίνετε – στον κόσμο).
- Δεν μπορείτε να βασίσετε τη ζωή σας στη σκέψη, επομένως στηρίξτε τη με ουσιαστική δράση.
- Το σχέδιο σας δεν είναι πλήρες, επομένως δώστε προσοχή στα πράγματα που δεν ταιριάζουν με αυτό (και πείτε την αλήθεια ή, τουλάχιστον, μη λες ψέματα για αυτά).
- Η δημιουργία απαιτεί ένα καλούπι, δανειστείτε λοιπόν ως καλούπι για ανθρώπους που φτιάχνουν την ιστορία τους (και ακούν) — επιπλέον, ίσως μάθετε κάτι. Κάνε λοιπόν φίλους τους ανθρώπους που θέλουν το καλύτερο για σένα
- Η γλώσσα δομεί την ψυχή και τις λέξεις (γι’ αυτό χρησιμοποιήστε την προσεκτικά)
- Τόσο η θηλυκότητα όσο και η αρρενωπότητα έχουν αρνητικούς πόλους, ναι, περιορίστε την επιθετικότητα αλλά επίσης μην είστε υπερπροστατευτικοί (π.χ. μην ενοχλείτε τα παιδιά όταν παίζουν στο δρόμο).
- Οι προσδοκίες σας καθορίζουν την καλοσύνη που βλέπετε στον κόσμο, επομένως εκτιμήστε τα μικρά πράγματα σε στιγμές κρίσης (και χαϊδέψτε μια γάτα όταν την συναντήσετε στο δρόμο)
Επίσης, λάβετε υπόψη σας:
- Να επιδιώκεις αυτό που έχει νόημα (και όχι αυτό που είναι ωφελιμιστικό)
- Να υποθέτεις ότι ο άνθρωπος τον οποίο ακούς ίσως γνωρίζει κάτι που εσύ αγνοείς
- Να μιλάς με ακρίβεια
Εσείς θα αποφασίζετε αν:
- Θα κρυφθείτε από τα προβλήματα που έχετε μπροστά σας ή θα αντιμετωπίσετε το άγνωστο ευθέως
- Θα κατηγορήσετε τον κόσμο για την ανεπάρκειά του ή θα στοχεύσετε στο καλό όπως και να έχει
- Θα λυγίστε τα πάντα προς την επιδίωξη των για πάντα ανεπαρκών στόχων σας ή θα τους επιτρέψετε να πεθάνουν και να ξαναγεννηθούν για το ανώτερο καλό
Αυτή είναι μια μακρά περιπέτεια ζωής που μπορεί να δικαιολογήσει τα όρια της ύπαρξης και της παρουσίας μας στον κόσμο.
Δείτε επίσης χρήσιμες συμβουλές συμπεριφοράς
Πώς απαντάς στους εγωιστές; Καν’ το όπως ο Διογένης ο Κυνικός
Πώς απαντάς στις προσβολές; Καν’ το όπως και ο Σωκράτης
Πώς να ελέγχεις τον θυμό σου; Κάν’ το όπως ένας Σαμουράι
6 Βουδιστικές συμβουλές για μια ζωή χωρίς βάσανα
Πηγή: sciencearchives.wordpress.com