7 καλύτεροι τρόποι για να μη παίρνετε τα πράγματα προσωπικά

by admin
483 views

Εάν δυσκολεύεστε να μην πάρετε τα πράγματα προσωπικά, δεν είστε μόνοι.
Ευτυχώς, αυτό είναι σίγουρα κάτι που ο καθένας μπορεί να ξεπεράσει με τη σωστή προσέγγιση. Ο καθένας μπορεί να μάθει να σταματά να παίρνει τα πράγματα προσωπικά χτίζοντας καλύτερες συνήθειες.

Το να παίρνετε τα πράγματα πολύ προσωπικά είναι μια συνήθεια που μπορεί να αναπτυχθεί για διάφορους λόγους. Αλλά αν θέλετε να σταματήσετε να παίρνετε τα πράγματα προσωπικά, πρέπει να χτίσετε νέες συνήθειες για να το αντικαταστήσετε.

Δείτε στη συνέχεια τους 7 από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να σταματήσεις να παίρνεις τα πράγματα προσωπικά και να εξαλείφεις όλο το άγχος, την ένταση και τις δυσαρέσκειες που συνεπάγονται. Να δούμε τι συστήνει ο ψυχολόγος Nick Wignall:

1. Αναζητήστε τις βαθύτερες αιτίες που παίρνετε τα πράγματα προσωπικά

Συχνά υπάρχουν μία ή δύο βασικές αιτίες πίσω από το γιατί οι άνθρωποι συνηθίζουν να παίρνουν τα πράγματα προσωπικά.

Για παράδειγμα, σε νεαρή ηλικία, μπορεί να έχετε αναπτύξει την πεποίθηση ότι δεν είναι εντάξει να είμαι περήφανος για τον εαυτό μου. Ίσως τιμωρηθήκατε ή σας κατηγόρησαν επειδή εκφράσατε υγιή περηφάνια ως παιδί. Ή ίσως είχατε κάποιον στη ζωή σας που ήταν υπερβολικά περήφανος και εγωκεντρικός, οπότε αντιδράσατε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αλλά όποια κι αν είναι η πηγή, αυτή η πεποίθηση, δηλαδή ότι δεν είναι εντάξει να έχεις μια υγιή αίσθηση υπερηφάνειας, οδηγεί στην υπερεκτίμηση της γνώμης των άλλων για σένα σε σχέση με τη δική σου. Ως αποτέλεσμα, είναι πολύ πιο εύκολο να καταλήξετε να παίρνετε τα πράγματα πολύ προσωπικά.

Τώρα, είναι σημαντικό να είμαστε σαφές ότι δεν υπάρχει πάντα μία μόνο βασική αιτία της τάσης να παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Και δεν είναι απαραίτητα το αποτέλεσμα από κάτι που συνέβη στην παιδική μας ηλικία. Συχνά όμως είναι. Έτσι, αν έχετε παλέψει να πάρετε τα πράγματα προσωπικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αξίζει να σκεφτείτε για να δείτε αν υπάρχουν τέτοια θέματα.

2. Επιβεβαιώστε τα συναισθήματα πίσω από το γεγονός να παίρνετε τα πράγματα προσωπικά

Ό,τι κι αν προκάλεσε την τάση σας να παίρνετε τα πράγματα προσωπικά αρχικά, μπορεί να υπάρχουν άλλα κίνητρα αντίδρασης που διατηρούν αυτή τη συνήθεια στο παρόν. Και ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι αυτό: απώθηση των συναισθημάτων που σχετίζονται με να τα κάνετε προσωπικό ζήτημα.

  • Για παράδειγμα:
    Ας υποθέσουμε ότι ένας συνάδελφος κάνει ένα αρνητικό σχόλιο σχετικά με την πρόσφατη πτώση της απόδοσης της ομάδας σου. Και στη συνέχεια παίρνεις ως προσωπικό αυτό το σχόλιο και υποθέτεις ότι σε επικρίνουν ειδικά για τα ζητήματα απόδοσης.
  • Εάν κάνεις ένα βήμα πίσω και αναλύσεις αυτό που συνέβη, αυτό που μπορεί να βρεις είναι κάπως έτσι: Το σχόλιο του συναδέλφου οδηγεί σε μια αρχική σκέψη ότι επρόκειτο να αντιμετωπίσεις πρόβλημα (ίσως να απολυθείς!) λόγω του προβλήματος απόδοσης. Και αυτή η σκέψη οδηγεί σε ένα έντονο αίσθημα φόβου.
  • Αλλά μόλις ένιωσες φόβο, είπες στον εαυτό σου ότι ήταν ανόητο να νιώθεις φόβο και ότι δεν έπρεπε να νιώθεις έτσι στη δουλειά.
  • Τώρα, επειδή απώθησες αυτό το αρχικό συναίσθημα, νιώθεις επίσης ντροπή πέρα ​​από τον φόβο σου, πράγμα που σημαίνει ότι το συνολικό επίπεδο υπερευαισθησίας σου είναι ακόμη υψηλότερο.
  • Τέλος, αυτό το αυξημένο επίπεδο ευαισθησία και το άγχος που το συνοδεύει κάνει πιο πιθανό να ξεκινήσουν παλιές κακές συνήθειες όπως το να τα παίρνεις τα πράγματα προσωπικά. Και η ικανότητά σου να σταματάς αυτές τις κακές συνήθειες και να παραμένεις ανθεκτικός, μειώνεται.

Είναι λίγο αντιφατικό, αλλά όταν αναγνωρίζετε οδυνηρά συναισθήματα, το κάνετε πιο εύκολο να τα αντιμετωπίσετε και αυξάνετε τις πιθανότητες να ανταποκριθείτε καλά σε δύσκολες καταστάσεις.

Έτσι, αν θέλετε να σταματήσετε να παίρνετε τα πράγματα προσωπικά, προσπαθήστε να μάθετε να εντοπίζετε τα δύσκολα συναισθήματα πίσω από τη συνήθεια να τα κάνετε προσωπικά και να εξασκηθείτε στην επιβεβαίωσή τους αντί να τα αποφεύγετε ή να επικρίνετε τον εαυτό σας για αυτά.

3. Κόψτε τη συνήθεια της συνεχόμενης ανησυχίας σας

Αυτή η συνήθεια γίνεται τελικά μια χρόνια ανησυχία και τροφοδοτεί στην πραγματικότητα τη συνήθεια των ανθρώπων να παίρνουν τα πράγματα προσωπικά.

Όταν στη δουλειά, στην οικογένεια, στην παρέα, είστε συνεχώς σε μια στάση ανησυχίας και άγχους, είναι απόλυτα φυσικό ότι αυτό τροφοδοτεί το να παίρνετε τα πράγματα προσωπικά.

4. Εξασκηθείτε στο να είστε πιο ανοιχτοί στο να ακούτε τους άλλους

Να ακούς. Αυτό είναι το κλειδί της επικοινωνίαςΟι άνθρωποι που τείνουν να παίρνουν τα πράγματα προσωπικά συχνά έχουν ένα υπερβολικά άκαμπτο γνωστικό στυλ – το οποίο ψυχολογικά ερμηνεύεται στο ότι τείνουν να λένε τις ίδιες ιστορίες στο μυαλό τους ξανά και ξανά.

Σε κάθε συζήτηση με ανθρώπους με τους οποίους είχαμε συγκρούσεις ή διαφωνίες στο παρελθόν, τείνουμε να τους ακούμε έχοντας ήδη τις έτοιμες ιδέες και απόψεις μας από το παρελθόν. Αλλά μπορεί τώρα τα πράγματα να είναι διαφορετικά και εμείς κλείνουμε τα αυτιά μας και δεν ακούμε τον άλλον. Μέσα μας ήδη ξέρουμε τι θα πει και έτσι σταματάμε να ακούμε.

Είναι σημαντικό να αρχίσετε να εκπαιδεύετε τον εαυτό σας ώστε να είστε πιο ευέλικτοι σε ιστορίες που λέτε στον εαυτό σας: Σκεφτείτε εναλλακτικές θεωρίες, πάρτε διαφορετικές οπτικές γωνίες, προτείνετε νέες εξηγήσεις κ.λπ.

5. Αφήστε λίγο χρόνο πριν δείτε κάτι ως προσωπικό

Ίσως αυτό ακούγεται προφανές, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που παίρνουν τα πράγματα προσωπικά, παίρνουν τα πράγματα προσωπικά αμέσως. Κάτι συμβαίνει και αμέσως μπαίνουν στη μάχη σχετικά με το γιατί κάποιος τους επικρίνει ή τους κρίνει συγκεκριμένα.

Αλλά δεν χρειάζεται να το πάρετε προσωπικά αμέσως. Και στην πραγματικότητα, ένας πολύ καλός τρόπος για να κόψετε τη συνήθεια και να σταματήσετε να παίρνετε τα πράγματα προσωπικά είναι να εξασκηθείτε στην καθυστέρηση της αντίδρασής σας.

Για παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι ο γιος σας λέει κάτι που εσείς ερμηνεύετε ως πραγματικά κακό. Και πιάνετε τον εαυτό σας να ακολουθεί το μονοπάτι να το πάρετε προσωπικά. Αλλά μετά λέτε στον εαυτό σας: Ξέρετε τι; Θα περάσω πέντε λεπτά αργότερα απόψε μετά το δείπνο, σκεπτόμενος περισσότερο αυτό. Αλλά αυτή τη στιγμή θα επιστρέψω στο να παίζω Lego με την κόρη μου.

Το πλεονέκτημα της αναβολής αυτής είναι ότι κόβετε τη συνήθεια της κριτικής που οδηγεί αμέσως στον εσωτερικό διάλογο. Επίσης, δίνοντας περισσότερο χρόνο, αυξάνετε τις πιθανότητες να εξετάσετε εναλλακτικές εξηγήσεις ή απλώς να το ξεχάσετε τελείως.

Τέλος, αφήνοντας σοβαρά ανοιχτή την επιλογή να επανεξετάσετε το ζήτημα αργότερα, διευκολύνετε το μυαλό σας να το αφήσει και να προχωρήσει, επειδή είναι δυνητικά μόνο κάτι πρόσκαιρο και προσωρινό.

6. Ζητήστε αυτό που θέλετε, δυναμικά

Συχνά, το να παίρνετε τα πράγματα πολύ προσωπικά προέρχεται από την απογοήτευση ότι δεν παίρνετε αυτό πιστεύετε ότι αξίζετε αλλά φοβάστε πολύ να το ζητήσετε.

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να παίρνει τα πράγματα πολύ προσωπικά, αξίζει να ρωτήσεις τον εαυτό σου:

Υπάρχει κάτι που θέλω περισσότερο ή λιγότερο σε αυτή τη σχέση αλλά φοβάμαι να το ζητήσω;

Αν ναι, μπορεί να είναι ότι το πραγματικό σου θέμα είναι η διεκδίκηση και όχι  ότι τα παίρνεις προσωπικά.

7. Βάλτε καλύτερα όρια στα επικριτικά άτομα

Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε να σταματήσετε να παίρνετε τα πράγματα προσωπικά, εάν περιτριγυρίζεστε από επικριτικά άτομα σε τακτική βάση, θα πέσετε σε αυτό το σφάλμα

Με άλλα λόγια, δεν είναι όλα στο μυαλό σας. Σίγουρα, η τάση πολλών ανθρώπων να παίρνουν τα πράγματα προσωπικά έχει να κάνει με τις δικές τους νοητικές συνήθειες και πεποιθήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο εξωτερικός κόσμος δεν έχει καμία επιρροή σε αυτό.

Προφανώς δεν μπορείτε να κάνετε κάποιον άλλο όπως έναν σύζυγο ή έναν συνάδελφο λιγότερο επικριτικό. Αλλά μπορείτε να θέσετε καλύτερα όρια στις αλληλεπιδράσεις σας μαζί τους.

Ο καθορισμός ορίων είναι δύσκολος. Η επιβολή τους είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αλλά στο τέλος της ημέρας, το να ζεις χωρίς τα απαραίτητα όρια είναι ακόμα χειρότερο. Εάν πρέπει να περάσετε χρόνο με επικριτικά άτομα, η δυσκολία σας να σταματήσετε να παίρνετε τα πράγματα προσωπικά μπορεί να οφείλεται στην απροθυμία σας να θέσετε καλύτερα όρια.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εάν θέλετε να σταματήσετε να παίρνετε τα πράγματα προσωπικά, ακολουθούν 7 ισχυρές αρχές για να ξεκινήσετε:

1. Αναζητήστε τις βαθύτερες αιτίες που παίρνετε τα πράγματα προσωπικά
2. Επιβεβαιώστε τα συναισθήματα πίσω από το γεγονός να παίρνετε τα πράγματα προσωπικά
3. Κόψτε τη συνήθεια της συνεχόμενης ανησυχίας σας
4. Εξασκηθείτε στο να είστε πιο ανοιχτοί στο να ακούτε τους άλλους
5. Πάρτε λίγο χρόνο πριν δείτε κάτι ως προσωπικό
6. Ζητήστε αυτό που θέλετε, δυναμικά
7. Βάλτε καλύτερα όρια στα επικριτικά άτομα

Και για να συμπληρώσετε τις οδηγίες μιας πιο υγιούς συμπεριφοράς δείτε:

ΤΕΣΤ ανίχνευσης του άγχους

“Να θυμώσω;” Κάν’ το όπως ο Αριστοτέλης

Νίκησε το άγχος! Κάν’ το όπως ο Σενέκας

Οι 12 Κανόνες για τη ζωή

Οι 5 συμβουλές αν κάποιος σας φέρεται άσχημα

Με πληροφορίες από medium.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει