Αντιμετώπισε τους φόβους σου…και άλλοι 4 τρόποι να σταματήσεις να αναβάλλεις

by admin
2,K views
Αντιμετώπισε τους φόβους σου…και άλλοι 4 τρόποι να σταματήσεις να αναβάλλεις

Αντιμετώπισε τους φόβους σου…και άλλοι 4 τρόποι να σταματήσεις να αναβάλλεις

Βρες την αιτία

Ο Clare Evans, προπονητής παραγωγικότητας λέει ότι οι βασικοί λόγοι για την αναβλητικότητα είναι ο φόβος, η τελειομανία και η άγνοια από πού να ξεκινήσουμε, ή η αίσθηση ότι έχω υπερβολικά πράγματα να κάνω και καθόλου κίνητρο. Αν είναι φόβος, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο σενάριο: «Μπορεί να μην είναι τόσο κακό όσο νομίζουμε». Αν παραλύουμε από την ανάγκη να το κάνουμε τέλειο,  προτείνει να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια εάν το «τέλειο» είναι πραγματικά αυτό που χρειάζεται»- ή αν είναι πιο σημαντικό απλώς να γίνει η δουλειά. «Μερικές φορές αναβάλλουμε καθήκοντα που δεν είναι πραγματικά τόσο σημαντικά».

Ξεκίνα με ένα μικρό βήμα

Ο Tim Pychyl, ιδρυτής της ερευνητικής ομάδας Αναβλητικότητας και αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Carleton της Οτάβας, λέει ότι η αναβλητικότητα προκύπτει από «αδυναμία αντιμετώπισης των συναισθημάτων»: αναβάλλοντας αυτό που έχουμε να κάνουμε, διώχνουμε το κακό συναίσθημα. Ξεκινήστε αναγνωρίζοντας απλώς το πρώτο βήμα: “Ρωτήστε τον εαυτό σας:” Ποιο θα ήταν το αμέσως επόμενο βήμα, εάν επρόκειτο να το κάνω; “” Και το κάνετε πολύ μικρό. Η ιδέα είναι να απομακρύνεται την εστίαση από το πώς αισθάνεστε και από αυτό που ο Pychyl αποκαλεί “χαμηλό όριο εισόδου στη δράση”: “Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τα συναισθήματά μας, αλλά μπορούμε να τους δώσουμε λιγότερη προσοχή … η έρευνα έχει δείξει ότι το ξεκίνημα είναι το κλειδί. ” Ο Evans προτείνει να δουλεύεις για το έργο για 10-15 λεπτά και όχι περισσότερο, απλά για να ξεκινήσεις.

Φαντάσου τον εαυτό σου στο μέλλον

“Να κατηγορείτε τον εαυτό σας κάνει μόνο χειρότερα τα πράγματα,” λέει ο εμπειρογνώμονας παραγωγικότητας Moyra Scott. “Για να νικήσουμε την αναβλητικότητα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι πολύ κοινό. Είμαστε άνθρωποι. Αναβάλλουμε.” Μπορεί να βοηθήσει να ορίσετε πώς θα είναι το έργο όταν έχει ολοκληρωθεί, λέει: “Ποια είναι η γραμμή τερματισμού που στοχεύετε;”

Ο Hal E Hershfield, αναπληρωτής καθηγητής μάρκετινγκ, φαντάζεται ότι ο ίδιος πρέπει να κάνει ένα καθήκον σήμερα που ολοκλήρωσε χθες. “Αυτό είναι πολύ πιθανόν πώς θα νιώσω αύριο αν αποφύγω κάτι που πρέπει να κάνω σήμερα. Η ιδέα είναι να προσπαθήσω να συνδεθώ με το πρόσωπο που θα είμαι στο μέλλον και τα συναισθήματα που τελικά θα αισθανθώ ».

Σπάσε τον κύκλο

Έρευνες στο Πανεπιστήμιο Brown, λένε ότι η αναβλητικότητα έχει τις ρίζες της στη μάθηση που βασίζεται στην ανταμοιβή: σκέψη που πυροδοτεί το συναίσθημα  (μια προθεσμία), μια συμπεριφορά (scrolling στα social media) και στη συνέχεια μια ανταμοιβή (αποσπά την προσοχή από τη δυσάρεστη σκέψη). Η θέληση μόνη της συχνά δεν είναι αρκετή για να ξεπεράσει μια τόσο ισχυρή ώθηση, εφόσον εξελίχθηκε για να μας βοηθήσει να θυμηθούμε πού να βρούμε τροφή. Αλλά γνωρίζοντας τις συνήθειες μας δίνουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να τις σπάσουμε.

“Η περιέργεια είναι σαν μια υπερδύναμη που μπορεί να μας βοηθήσει να παρατηρήσουμε αυτές τις ωθήσεις απλώς ως σκέψεις, συναισθήματα και αισθήσεις του σώματος και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε αυτό που έχουμε να κάνουμε”. Η ανταμοιβή μπορεί να αναδιαμορφωθεί ως το αίσθημα της ολοκλήρωσης, αντί για την ανακούφιση (ενισχύεται από την ενοχή και το συσσωρευόμενο άγχος) μιας στιγμιαίας απόσπασης της προσοχής. «Σκεπτόμενοι τις θετικές ιδιότητες του μη να μη χρονοτριβούμε, χτίζουμε υγιείς συνήθειες που γίνονται ισχυρότερες από την ίδια την αναβλητικότητα – χακάρουμε τον εγκέφαλό μας στη διαδικασία αυτή».

Σταμάτα να προσπαθείς να πολεμήσεις τη μαϊμού 

Ο προπονητής της παραγωγικότητας, Grace Marshall, λέει ότι μια κοινή παρανόηση σχετικά με την παραγωγικότητα είναι ότι το μόνο που χρειάζεται  “είναι να καρφώσετε τον εαυτό σας στην καρέκλα και να ολοκληρώσετε αυτό που έχετε να κάνετε». Αν και αυτό είναι μερικές φορές αποτελεσματικό (και αν υπάρχει προθεσμία, είναι απαραίτητο), μπορεί να είναι μια αγχώδης προσέγγιση, λέει – και «καθώς η δύναμη της θέλησης είναι ένας πόρος που μπορεί να εξαντληθεί, κάτι τέτοιο δεν είναι βιώσιμο». Η πρότασή της είναι να σταματήσουμε να προσπαθούμε να υπερνικήσουμε ή να αγνοήσουμε το πρωτόγονο μέρος του εγκεφάλου που οδηγεί στην αναβλητικότητα και, αντί ‘αυτού, να προσπαθήσουμε να το ξεγελάσουμε.

Πείτε στον εαυτό σας: «Δεν πρόκειται πραγματικά να δουλέψω αυτό το θέμα τώρα, απλά θα ανοίξω το αρχείο και θα κάνω κάποιες σημειώσεις». Μετατρέποντας την εργασία σε παιχνίδι ή σε ένα πείραμα – μπορεί επίσης να είναι ένας αποτελεσματικός αντιπερισπασμός. Όπως γράφει ο Marshall: «Η καταπολέμηση της μαϊμούς είναι εξαντλητική και δεν λειτουργεί πολύ καλά». (Πηγή: theguardian.com, Μετάφραση-Απόδοση:philosophyreturns.gr)

Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μας newsletter για να μη χάνετε τις δημοσιεύσεις μας


powered by moosend

Δείτε επίσης:

Η πινακίδα: Μια διδακτική ιστορία για την αναβλητικότητα

5 μαθήματα ζωής που μου δίδαξε η απώλεια

Spinoza – «Εάν θέλετε να σας χαμογελάσει η ζωή, χαρίστε της την καλή σας διάθεση»

25 συμβουλές του Ζεν Βουδισμού για να ηρεμήσετε την ψυχή σας

Οι συνήθειες που βλάπτουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό και τις δυνάμεις σου

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει