Οι συνήθειες που βλάπτουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό και τις δυνάμεις σου

by admin
2,6K views
Οι συνήθειες που βλάπτουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό και τις δυνάμεις σου

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντελούν στην επιτυχία. Ένας από τους πιο σημαντικούς όμως είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης δείχνει ότι υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης σχετίζονται και με αυξημένες πιθανότητες για προαγωγή στην δουλειά. Γιατί η αυτοπεποίθηση, σου δίνει κίνητρο να επιτύχεις περισσότερα. 

Παρόλα αυτά ίσως δεν έχεις μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, με αποτέλεσμα κάποιες φορές ο μεγαλύτερος εχθρός σου να είσαι εσύ ο ίδιος. Γιατί εσύ σαμποτάρεις την επιτυχία σου και το χειρότερο; Χωρίς να το καταλαβαίνεις. Ακολουθούν 6 λόγοι που σύμφωνα με τους ειδικούς επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή σου και όσα αυτή μπορεί να σου προσφέρει: 

1.Κατακλύζεσαι από φόβο και αμφιβολίες

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου μειώνεται όταν αφήνεις τους φόβους και τις αμφιβολίες να σε κατακλύζουν, όταν αντιδράς παρορμητικά στις αντιδράσεις των άλλων και όταν νομίζεις ότι οι πράξεις και η συμπεριφορά τους έχουν να κάνουν με εσένα.

Υπάρχει περίπτωση να μην ευθύνεσαι εσύ για τις πράξεις τους, γι’ αυτό σταμάτα να σκέφτεσαι το χειρότερο σενάριο. Ακόμα όμως και αν κάποιος προσπαθεί να σου βάλει τρικλοποδιά, να θυμάσαι ότι μόνο εσύ είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις σου.

«Κανείς δεν μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς κατώτερος αν δεν του το επιτρέψεις εσύ ο ίδιος” – Eleanor Roosevelt

2.Είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου

Είναι καλό να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου και να θέλεις να γίνεσαι διαρκώς καλύτερος, αλλά δεν χρειάζεται να είσαι υπερβολικά σκληρός μαζί του. Αυτό συμβαίνει αν εσύ ο ίδιος δεν πιστεύεις σε εσένα, τις δυνάμεις και τις ικανότητές σου. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεις αυτά που περιμένουν οι άλλοι από εσένα. Αποδέξου τα ελαττώματα και τις αδυναμίες σου και εστίασε στα πλεονεκτήματα. Μην μιλάς και μην σκέφτεσαι αρνητικά για τον εαυτό σου, μην τον κρίνεις σκληρά από ένα μεμονωμένο περιστατικό και το σημαντικότερο μην τον συγκρίνεις με τους άλλους. Μην αφήνεις κανέναν να σε υποβιβάζει και να σε υπονομεύει. Ούτε καν εσένα τον ίδιο.

3.Δεν είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος

Η κατάλληλη προετοιμασία θα σε βοηθήσει να κάνεις την τέλεια παρουσίαση και να ετοιμάσεις το καλύτερο project στη δουλειά σου. Αν όμως δεν έχεις προετοιμαστεί σωστά, αν το έργο σου είναι κατώτερο των ικανοτήτων σου, τότε εκτός από ένα κακό αποτέλεσμα, αυτόματα μειώνεις και την εμπιστοσύνη σε εσένα τον ίδιο. Γι’ αυτό προετοιμάσου, δώσε τον καλύτερό σου εαυτό σε ό,τι κάνεις και κάνε τους άλλους (αλλά και εσένα τον ίδιο) να σε θαυμάσουν.

Κάποιες φορές ο μεγαλύτερος εχθρός σου είσαι εσύ ο ίδιος. Γιατί εσύ σαμποτάρεις την επιτυχία σου και το χειρότερο; Χωρίς να το καταλαβαίνεις.   

4.Αφήνεις μία αποτυχία να σε επηρεάσει

Συμβαίνει και στους καλύτερους, γιατί κανείς δεν είναι τέλειος. Μία αποτυχία αποτελεί ένα μάθημα, το οποίο δεν θα πρέπει να αφήνεις να σε επηρεάζει, αλλά να σε πηγαίνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Μην απογοητεύεσαι λοιπόν! Μάθε από τα λάθη σου και γίνε καλύτερος.

5.Αναζητάς την αποδοχή των γύρω σου

Το μόνο που σε νοιάζει είναι η γνώμη και η αποδοχή των άλλων. Είσαι ανασφαλής και αναζητάς διαρκώς επιβεβαίωση. Σκέψου κάτι: πιστεύεις στις δυνάμεις και τις ικανότητές σου; Οι πράξεις σου και η συμπεριφορά σου συμβαδίζουν με τις αξίες και τα πιστεύω σου; Και το πιο σημαντικό, είσαι περήφανος για όσα κάνεις; Αν όχι, πώς περιμένεις να είναι οι γύρω σου;

6.Δεν ρισκάρεις

Δεν τολμάς να δοκιμάσεις καινούργια πράγματα, από φόβο μήπως αποτύχεις ή μήπως δεν είσαι αρκετά καλός σε αυτά; Φοβάσαι το άγνωστο και τις προκλήσεις; Γιατί; Γιατί δεν πιστεύεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Γιατί δεν έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου. Τόλμησέ το και εμπιστεύσου τις ικανότητές σου. Μία επιτυχία θα σου δώσει την αυτοπεποίθηση που έχεις ανάγκη.  (Πηγή: thriveglobal.gr)

Διαβάστε επίσης:

Μία Εβδομάδα Έχει 168 Ώρες. Μάθε Να Τις Αξιοποιείς Αποτελεσματικά

Θετική σκέψη: Η δύναμη των λέξεων

Πειρασμός; Πολέμησέ τον με σχέδιο και προγραμματισμό

Δες με αισιοδοξία τη ζωή εκπαιδεύοντας το νου σου

Οι δοκιμασίες και τι μπορεί να μας μάθει μια πεταλούδα

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει