Από τον Σωκράτη στις… selfies

"Φωτογράφησε σ' αυτόν"

by admin
359 views

Η selfie έχει αναδειχθεί ως ένας από τους καθοριστικούς τρόπους αυτοέκφρασης της εποχής των smartphone. Μερικές φορές, φαίνεται ότι οι μισές από όλες τις φωτογραφίες που ανεβαίνουν στο Facebook ή το Instagram κάθε μέρα είναι selfies. Αν και είναι εύκολο να δεις αυτές τις «selfies» ως απλώς ένα άλλο παράδειγμα του πώς η τεχνολογία μετατρέπει τα νεαρά μέλη της γενιάς των Millennial σε ναρκισσιστικά, αυτοαπορροφημένα άτομα που δεν μπορούν να διατηρήσουν οποιαδήποτε οικειότητα στις σχέσεις τους, ίσως υπάρχει μια άλλη εξήγηση για τη δημοτικότητα της selfie.

Ίσως η «selfie» να είναι η σύγχρονη, τεχνολογική εκδοχή αυτού που οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ανέφεραν ως «Γνώρισε τον εαυτό σου». Όπως επεσήμαναν ο Πλάτωνας και άλλοι φιλόσοφοι, είναι αδύνατο να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας αν δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τον εαυτό μας. Στους Διαλόγους του Πλάτωνα, το «Γνώρισε τον εαυτό σου» γίνεται ένα από τα βασικά θέματα που αναφέρει ο Σωκράτης — ένα πλατωνικό ιδανικό. Στο πέρασμα των αιώνων, αυτό το αξίωμα άλλαξε και εξελίχθηκε, αλλά πάντα υπονοούσε ότι η αυτογνωσία είναι κάτι καλό. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκε από τον Benjamin Franklin στο Almanac του Poor Richard: «Υπάρχουν τρία πράγματα εξαιρετικά σκληρά, ο χάλυβας, ένα διαμάντι και το να γνωρίζεις τον εαυτό σου».

Κάτι που μας επαναφέρει στη selfie.

Το περιοδικό The Week έκανε πρόσφατα μια συναρπαστική έρευνα για το γιατί οι άνθρωποι έβγαλαν «selfies» και οι απαντήσεις ήταν διαφωτιστικές. Δεν ήταν απλώς ότι υπήρχε «κάποιο σύμπλεγμα ναρκισσισμού χαμηλού επιπέδου κάθε φορά που κάποιος βγάζει μια selfie», όπως έχουμε μάθει να πιστεύουμε. Και οι selfies δεν βγαίνουν μόνο από έφηβες. Υπήρχαν και πολλοί άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα, ένας πρώην διευθυντής ειδήσεων του περιοδικού TIME λέει ότι η λήψη μιας selfie τον βοηθά να αντικατοπτρίζει μια συγκεκριμένη διάθεση και να επικοινωνεί κάτι διαφορετικό για τον εαυτό του στους άλλους. Μια φωτορεπόρτερ είπε ότι ήταν ένας τρόπος για να προσθέσει λίγη ανθρωπιά στις φωτογραφίες της και να καταλάβει καλύτερα γιατί οι φωτογραφίες της βοήθησαν να εμπλακεί η κοινότητα.

Αυτό που συμβαίνει, ίσως, είναι ότι η τεχνολογία smartphone μας δίνει μοναδικές γνώσεις για το τι μας κάνει ανθρώπους, δίνοντάς μας τη δύναμη να τεκμηριώσουμε κάθε στιγμή της ζωής μας. Αυτό το γεγονός μπορεί να εξηγήσει γιατί κάτι που ακούγεται επιφανειακό – όπως «λογαριασμοί Instagram που περιέχουν μόνο χαμογελαστές selfies» – μπορεί να γίνει viral στο Διαδίκτυο αυτές τις μέρες. Ο Μπένι Γουίνφιλντ Τζούνιορ έχει δημοσιεύσει 100 χαμογελαστές selfies και τώρα έχει 32.000 θαυμαστές στο Instagram — όλοι τους φαίνεται περίεργοι να δουν πώς θα διαφέρει το επόμενο χαμογελαστό πρόσωπό του από τα προηγούμενα πρόσωπά του. Κάθε πρόσωπο, φαίνεται, θα προσθέσει μια νέα απόχρωση νοήματος και θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα ποιος είναι πραγματικά ο Mr. Pimp Good Game.

Συνειδητά ή όχι, όλοι αγωνιζόμαστε να κατανοήσουμε την ταυτότητά μας σε έναν σύγχρονο, τεχνολογικό κόσμο. Όλοι θέλουμε να καταλάβουμε πώς αλλάζουμε σε εβδομαδιαία ή ακόμα και καθημερινή βάση. Και η ευκολία μιας selfie τα λύνει όλα αυτά.

Αυτό, βεβαίως, φαίνεται σαν μια πιο ελπιδοφόρα εξήγηση από το να βλέπει κανείς απλώς τη Selfie ως μια σύγχρονη μορφή ναρκισσισμού. Η selfie μπορεί να καταλήξει να ορίζει τη νέα γενιά των Millennial, όχι μόνο με τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Επιφανειακά, φυσικά, η υπόθεση της selfie είναι αρκετά γελοία – μια κακή φωτογραφία με κακό φωτισμό που θα μπορούσε να είχε τραβηχτεί πολύ πιο επαγγελματικά από κάποιον άλλο. Γι’ αυτό, ίσως, σε όλη την ιστορία, η αυτοπροσωπογραφία δεν έχει αντιμετωπιστεί ποτέ τόσο σοβαρά όσο το πορτρέτο. Μπορεί, όμως, η selfie να τα αλλάξει όλα αυτά; Και, στη διαδικασία, θα κάνει τον καθένα από εμάς πιο ικανό να Γνωρίσει τον Εαυτό του; (Πηγή: bigthink.com)

Δείτε περισσότερα:

Πώς μας βλέπουν οι άλλοι;

Θες αυτοπεποίθηση; Κάν΄ το όπως ο Νίτσε

Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία

Να δεχθείς τον εαυτό σου (Διδακτικές Ιστορίες)

Σταμάτα να τους ικανοποιείς όλους

Η μοναξιά του Νάρκισσου

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει