Αρχαίοι φιλόσοφοι χρήσιμοι σήμερα

by admin
1,7K views
Αρχαίοι φιλόσοφοι χρήσιμοι σήμερα

Αρχαίοι φιλόσοφοι χρήσιμοι σήμερα

Σου έχει τύχει ποτέ να μπεις σε πολυκατάστημα, και φεύγοντας να έχεις ψωνίσει ένα σωρό άχρηστα πράγματα; Και μετά να νιώθεις άσχημα που παρασύρθηκες έτσι; Να νιώθεις ότι η αδυναμία σου να αντισταθείς φταίει για όλα;

Spinosa 

Οι φιλόσοφοι του παρελθόντος μπορούν να μας δώσουν μια άλλη οπτική για αυτά που μας απασχολούν. Ο Baruch Spinosa, για παράδειγμα, θα σου έλεγε ότι δε χρειάζεται να αυτομαστιγώνεσαι επειδή επιθυμείς. Οι επιθυμίες είναι φυσιολογικό κομμάτι της ανθρώπινης ενέργειας. Δεν είναι το ζητούμενο να αποκοπείς μεμιάς από όλες σου τις επιθυμίες (που σε κάνουν, για παράδειγμα, να ψωνίζεις ακατάσχετα). Αλλά να εξετάσεις τις βαθύτερες αιτίες που σε ωθούν να επιθυμείς. Να αφουγκραστείς βαθιά τον εαυτό σου. 

Έτσι, πριν «επιτεθείς» ξανά σε ένα πολυκατάστημα, εξέτασε τι πραγματικά χρειάζεσαι, εκτός από τις πρακτικές ανάγκες. Χρειάζεσαι άνεση; Ενθουσιασμό; Κάτι νέο να σου αλλάξει τις παραστάσεις; Αφού αναγνωρίσεις ποια είναι η ρίζα της πραγματικής σου ανάγκης, θα μπορείς να την ικανοποιήσεις πιο αποτελεσματικά – και ίσως όχι καταναλώνοντας. 

Αριστοτέλης

Άλλο παράδειγμα είναι το αυτομαστίγωμα που ακολουθεί ένα μεθύσι. Δεν είναι και πολύ ενάρετο να μεθάς, σωστά; Κι όμως, για τον Αριστοτέλη, κάθε εμπειρία, ακόμη και οι αρνητικές, μπορούν να είναι ένα μάθημα για το μέλλον. Η αριστοτελική αρετή έρχεται μέσα από μια ευτυχία σοφή, στην οποία έχεις θάρρος, ισορροπία και ηρεμία. Και αυτή θα έρθει μέσα από πολλές μικρές αποφάσεις που θα παίρνεις κάθε μέρα, οι οποίες θα σε αλλάζουν. Και θα σε κάνουν κάποια στιγμή να πεις ότι στα δύο-τρία ποτηράκια, σταματάμε.

Επίκουρος

Λένε ότι η φιλοσοφία είναι βαριά. Σε κάνει να σκέφτεσαι διαρκώς σοβαρά θέματα. Κι όμως, μπορεί να σε κάνει να μην ανησυχείς και τόσο. Ο Επίκουρος ήταν Έλληνας φιλόσοφος που πολλοί τον συνδέουν με την πολυτέλεια και τον ηδονισμό. Εκείνος όμως, εστίαζε κυρίως στην απλότητα της ζωής. Στο να εκτιμάμε την ευτυχία της κάθε μέρας, να βλέπουμε τις ευκαιρίες αντί για τις δυσκολίες. 

Ο Επίκουρος θα μας έλεγε να ικανοποιούμε τις βασικές μας ανάγκες, αλλά να ξεχωρίσουμε ότι τα περισσότερα από αυτά που θέλουμε είναι επιφανειακά. Κανείς δε χρειάζεται να ενημερώνεται κάθε 20 λεπτά για οτιδήποτε συμβαίνει στον πλανήτη. Είναι καλό να είμαστε ενημερωμένοι. Αλλά συνήθως καταλήγουμε κατατρομαγμένοι αφού ελάχιστα πράγματα μπορούμε να ελέγξουμε από αυτά που μαθαίνουμε. Σε εμάς ανατίθεται η συχνότητα των πληροφοριών που θα μας προσεγγίζουν.

Η φιλοσοφία μας θυμίζει ότι μερικές φορές σοφία είναι να γεμίζεις το κεφάλι σου με λιγότερα και τη ζωή σου με περισσότερα.  (Πηγή: theguardian.com, Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)
Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μας newsletter για να μη χάνετε τις δημοσιεύσεις μας


powered by moosend

Δείτε επίσης:

Πόσο Σωκράτη θα αντέχαμε σήμερα;

Η ηθική φιλοσοφία του Καντ

Ηθική νοημοσύνη – Το επίκτητο χάρισμα

Η ευδαιμονία στην αρχαία Ελλάδα

Μήπως είσαι ένας Ηθικός Επιδειξίας; Κάνοντας την ηθική, όπλο

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει