Είναι καλό για την υγεία σου το να νιώθεις… άρρωστος

by admin
1,4K views
Είναι καλό για την υγεία σου το να νιώθεις... άρρωστος

Το να νιώθουμε άρρωστοι μας βοηθά να αναρρώσουμε

Όλοι ξέρουμε πώς είναι να είσαι άρρωστος. Νιώθεις κούραση, ελαφρά κατάθλιψη, πεινάς λιγότερο, νυστάζεις περισσότερο, ίσως έχεις μεγαλύτερη ευαισθησία στο κρύο και τον πόνο. Μέχρι πρότινος αυτό το συναίσθημα θεωρούταν μια ενοχλητική πλευρά της ασθένειας. Αλλά φαίνεται ότι είναι η μάχη που δίνει το σώμα για να πολεμήσει την ασθένεια. Ο πόνος είναι συχνά σύμμαχός μας και όχι εχθρός μας.

Το σώμα βάζει προτεραιότητες όταν πολεμά με μικρόβια

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας περίπλοκος μηχανισμός που δίνει μάχες με παθογόνους μικροοργανισμούς. Όταν, όμως, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ξοδεύει πολλή ενέργεια. Πού θα τη βρει;

Ο πυρετός βοηθά πολύ στη μάχη κατά των μικροοργανισμών. Αλλά κοστίζει πολλή ενέργεια το να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος. Από κάπου πρέπει να την εξοικονομήσει. Όταν τρώμε, παίρνουμε βέβαια ενέργεια από τις τροφές. Αλλά μέχρι να χωνέψουμε την τροφή, το σώμα πρέπει να σπαταλήσει ενέργεια για να την κάψει. Επιπλέον, τρώγοντας είναι πιθανό να πάρουμε κι άλλα μικρόβια. Έτσι εξηγείται η τάση μας να νηστεύουμε ενστικτωδώς όταν αρρωσταίνουμε. 

Το σώμα μας έχει βρει έξυπνους τρόπους να μας προστατεύει όταν δεχόμαστε επίθεση από μικρόβια:

  • Νιώθουμε κούραση για να μην κινούμαστε πολύ έντονα. Έτσι θα εξοικονομήσουμε ενέργεια για το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Νιώθουμε εξάντληση και υπνηλία. Έτσι είναι λιγότερο πιθανό να τραυματιστούμε και να γεμίσουμε με επιπλέον μικρόβια.
  • Μας ενοχλεί περισσότερο το κρύο. Γι’ αυτό φοράμε πιο ζεστά ρούχα και αναζητάμε τη ζέστη. Έτσι το σώμα δε σπαταλά ενέργεια να μας κρατήσει ζεστούς.
  • Αλλάζει η όρεξή μας για το φαγητό για να υποστηριχθεί η μάχη κατά της μόλυνσης.
  • Νιώθουμε ελαφρά κατάθλιψη και γενικά το σώμα απαιτεί την προσοχή από τους γύρω, σε μια ειλικρινή ένδειξη βοήθειας από τους άλλους.

Η ασθένεια είναι συναίσθημα

Υπάρχει η θεωρία ότι οι παραπάνω διαδικασίες είναι ένα σωματικό και ψυχολογικό πρόγραμμα που ενεργοποιείται όταν το σώμα ανιχνεύει ασθένεια. Ένα συναίσθημα που τελειοποιήθηκε μέσα από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης. 

Υπάρχουν κι άλλα αντίστοιχα συναισθήματα, όπως αυτό της ντροπής. Αυτό το νιώθουμε όταν κάνουμε κάτι που μας υποβιβάζει στα μάτια της ομάδας μας. Η απόρριψη της ομάδας μπορεί να σημαίνει προβλήματα επιβίωσης – άρα αυτό το συναίσθημα μας εμποδίζει να επαναλάβουμε μια συμπεριφορά στο μέλλον.

Όσο η έρευνα προχωράει, τόσο περισσότερα μαθαίνουμε για το θαύμα του ανθρώπινου σώματος (Πηγή: bigthink , Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)

Διαβάστε επίσης:

Βγες απ’ το φαύλο κύκλο: Πώς να σταματήσεις να διαφωνείς συνέχεια για το ίδιο θέμα

Πώς κατακτάς την καθημερινή θλίψη; Φαντάσου την ως άτομο!

3 τρόποι για να αυξήσετε την αυτοαξία σας

Θετική σκέψη: Η δύναμη των λέξεων

Ναρκισσισμός: Μια σύγχρονη “επιδημία”

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει