Φοβάσαι να κάνεις όνειρα; Κάν’ το όπως ο Νίτσε

by admin
199 views

“Τίποτα δεν σας ανήκει  ως ιδιοκτησία εκτός από τα όνειρά σας”

ΝΙΤΣΕ

Ο Ουίλιαμ Φόκνερ έλεγε πως οι σοφοί έχουν όνειρα αρκετά μεγάλα για να μην τα χάνουν από το βλέμμα τους όταν τα κυνηγάνε.

Ό,τι φέρνουμε εις πέρας το έχουμε από πριν φανταστεί. Στην οθόνη του μυαλού προβάλλουμε αυτό που θα μπορούσε να υπάρξει προτού αναζητήσουμε τα μέσα για να το πραγματοποιήσουμε. Τα επιτεύγματά έχουν θέση στην αντίθετη πλευρά της φαντασίας αλλά πριν σμιλεύτηκαν σε αυτήν.

Το πεπρωμένο ενός ανθρώπου εξαρτάται από το μεγαλείο των ονείρων του ανεξάρτητα αν θα προσπαθήσει να τα εκπληρώσει. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι παρκάρουν τα όνειρα στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία και υιοθετούν στάσεις ηττοπάθειας του τύπου “Έτσι είναι η ζωή” ή “Τι θέλεις; Έχω δουλειά.

Με αυτή τη διάθεση του υποταγμένου βοδιού είναι αδύνατο να πράξεις κάτι σημαντικό σε αυτόν τον κόσμο όπως υπαινίσσεται ο Νίτσε σε τούτο τον αφορισμό. Τίποτα δεν είναι τόσο δικό μας όσο τα όνειρά μας. Για αυτό αν τα αφήσουμε να χαθούν, εγκαταλείπουμε συγχρόνως κάτι πολύ σημαντικό που έχουμε, την ικανότητα να πραγματοποιούμε τις πιο βαθιές επιθυμίες μας.

Επεξεργάσου έναν κατάλογο με τα μεγάλα όνειρα της ζωής σου. Ποια έχουν πληρωθεί; Ποια απέτυχαν; Ποια εγκατέλειψες στα μισά του δρόμου; Και το σπουδαιότερο: Τι όνειρο θα βάλεις στον ορίζοντα σου από τούτη τη στιγμή;

Όπως έλεγε και ο φιλόσοφος J.A. Livraga:

Το χειρότερο νεκροταφείο του κόσμου είναι το νεκροταφείο των χαμένων ονείρων”.

Για να πετύχουν τα όνειρά σου, πρέπει να ξέρεις να νικάς. Πώς να το κάνεις; Διάβασε έναν χρήσιμο οδηγό: Ο Δεκάλογος με τις μικρές σου νίκες

Πηγές:

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει