Η εξαφάνιση των ειδών προκάλεσε τον Κορωνοϊό;

by admin
1,4K views
Η εξαφάνιση των ειδών προκάλεσε τον Κορωνοϊό;

Το Μάιο του 2019 πάνω από ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνταν επίσημα με εξαφάνιση. Πρόσφατη έρευνα του Bard College έδειξε ότι αυτή η παρέμβαση στη φύση δε μένει ατιμώρητη. Οι περισσότερες θανατηφόρες ασθένειες που μεταδίδονται από ζώο σε άνθρωπο σχετίζονται με τη μείωση της βιοποικιλότητας. Μία από αυτές, και ο νέος κορωνοϊός COVID-19.

Η καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας συνεχίζει συστηματικά σε όλη τη γη. Στη Βραζιλία, δάση εξαφανίζονται για να γίνουν βοσκότοποι. Στην Ασία είναι κοινό μυστικό οι υπαίθριες αγορές εξωτικών ζώων. Στην Αφρική, σπάνια είδη εξαφανίζονται από κυνηγούς, καθώς πιστεύουν ότι έχουν «θεραπευτικές» ιδιότητες.

Η βιοποικιλότητα φθίνει, αλλά ποτέ με τρόπο τυχαίο. Κάποια ζώα θα εξαφανιστούν πριν από άλλα. Και αυτά που θα επιβιώσουν θα είναι τα πιο ανθεκτικά – και άρα τα πιο επικίνδυνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα ποντίκια. Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ανθρωπότητα καταστρέφει το φυσικό τους περιβάλλον. Πολλά είδη δεν άντεξαν την αλλαγή. Όχι όμως τα ποντίκια. Εκείνα έδειξαν μια αξιοθαύμαστη προσαρμοστικότητα στο τοξικό περιβάλλον των πόλεων. Εξελίχθηκαν έτσι ώστε να επιβιώσουν από κάθε είδους μικρόβιο και κίνδυνο που τα απειλεί. Γίνονται φορείς ασθενειών, χωρίς να ασθενούν τα ίδια.

Και καθώς οι ανταγωνιστές και οι κυνηγοί τους εξαφανίστηκαν, τα ποντίκια πολλαπλασιάζονται ανενόχλητα στους υπονόμους. Αυτό είναι το στοιχείο κλειδί στη μετάδοση ασθενειών. Αν ασθενήσει μόνο ένα τρωκτικό από ένα μικρόβιο που περνάει στον άνθρωπο, μάλλον δεν έγινε κανένα σπουδαίο κακό. Αν όμως τα ποντίκια είναι πολλές χιλιάδες, όλο και κάποιον άνθρωπο θα μολύνουν, ο οποίος θα ξεκινήσει την αλυσίδα μετάδοσης της ασθένειας. 

Έτσι ακριβώς συνέβη το Μεσαίωνα με την έξαρση την πανούκλας. Έτσι μάλλον συνέβη και με την πανδημία του κορωνοϊού. Η πηγή της εντοπίζεται στην πόλη Wuhan της Κίνας, σε μια αγορά κρέατος εξωτικών ζώων. Συγκεκριμένα, μία νυχτερίδα ήταν μάλλον ο ξενιστής του ιού που έβαλε το μισό και παραπάνω πληθυσμό της γης σε καραντίνα.

Άρα, ο κορωνοϊός δεν είναι η τιμωρία της φύσης σε εμάς. Αντίθετα. Είναι αποτέλεσμα αυτού που εμείς κάνουμε στη φύση. Και οι μελετητές λένε ότι όσο συνεχίζουμε την ίδια συμπεριφορά, ο COVID-19 δε θα είναι η τελευταία πανδημία που υποφέρουμε ως ανθρωπότητα.

Αυτή η κατάσταση είναι μια τεράστια προειδοποίηση για να καταλάβουμε πόσο μικρός είναι ο πλανήτης μας, και πόσο τον έχουμε ανάγκη. (Πηγή:  cbc.ca, Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)

Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μας newsletter για να μη χάνετε τις δημοσιεύσεις μας


powered by moosend

Δείτε επίσης:

Κορωνοϊός. Μπορεί η φιλοσοφία να μας βοηθήσει την ώρα της κρίσης;

5 Μαθήματα από τον Κορωνοϊό

Η πανδημία που οδήγησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στην παρακμή

Πώς να επιβιώσεις την καραντίνα

Η ψυχολογία της καραντίνας

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει