Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η ανθρώπινη ομιλία είχε καταγωγή 20 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από όσο πιστεύαμε μέχρι πρόσφατα.
Όλα εξαρτώνται από την ανατομία
Ερευνητές από τη Γαλλία υποστηρίζουν ότι οι μακρινοί μας πρόγονοι μπορούσαν να προφέρουν φωνήεντα. Αυτή η ικανότητα θεωρείται κλειδί για την παραγωγή λόγου. Προκειμένου να παραχθούν, απαιτείται χαμηλός λάρυγγας, ώστε να έχει η γλώσσα χώρο να κινηθεί. Έρευνα του Louis-Jean Boe, ωστόσο, δείχνει ότι ο χαμηλός λάρυγγας δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο προσόν.
Επίσης βρήκε ότι δεν είναι απίθανο να παραχθούν τέτοιοι ήχοι χωρίς χαμηλό λάρυγγα: Για χρόνια θεωρούταν ότι οι μαϊμούδες δεν είχαν τον κατάλληλο τύπο λάρυγγα για να παράξουν τη μεγάλη ποικιλία ήχων που έχουν οι άνθρωποι. Αφού έγινε, ωστόσο, λεπτομερής ανάλυση της ανατομίας τους, βρέθηκε ότι θεωρητικά μπορούν να παράξουν ήχους που μοιάζουν εντυπωσιακά με τους ανθρώπινους.
Πανάρχαια η ανθρώπινη γλώσσα
Κάνοντας την αναλογία στα ανθρώπινα δεδομένα: η καταγωγή της ανθρώπινης ομιλίας θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Όχι πριν 200.000 χρόνια που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Από το 1960 η επιστήμη θεωρούσε ότι η ομιλία στο είδος μας ξεκίνησε με την επιμήκυνση της φωνητικής οδού. Αυτή η ικανότητα αναπτύχθηκε στο είδος homo sapiens μόλις 200.000 χρόνια.
Τρία σημαντικά ευρήματα μας προσφέρει η νέα αυτή έρευνα: Πρώτον, η καταγωγή της ανθρώπινης ομιλίας δεν ξεκινά θεωρητικά πριν 200.000 χρόνια, αλλά πριν 20 εκατομμύρια. Δεύτερον, ο χαμηλός λάρυγγας δε χρειάζεται για να παραχθούν ανθρώπινοι ήχοι. Τρίτον, ακόμη και ανθρωποειδή μπορούν να παράξουν ήχους που μοιάζουν πολύ με τους ανθρώπινους.
Χωρίς το χρονικό περιορισμό της επιμήκυνσης της φωνητικής οδού, η επιστήμη μπορεί να εξετάσει πολλές άλλες πιθανότητες για την ανθρώπινη γλώσσα. Για τους ερευνητές παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια η εξέλιξη της ομιλίας του είδους μας. Με τέτοιες έρευνες φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα να μάθουμε από όσα νομίζαμε. (Πηγή: mysteriousuniverse.org, Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)
Διαβάστε επίσης:
Τα φυτά εκπέμπουν υπερηχητικές κραυγές όταν κινδυνεύουν
Τα έμβρυα βλέπουν περισσότερα από όσα νομίζαμε
Η επιστήμη αποκαλύπτει: Πώς να βρεις την κλήση σου
ΕΡΕΥΝΑ: Η περιέργεια σκοτώνει τις προκαταλήψεις
Ο διαλογισμός απαλύνει τον πόνο