Να ακούς. Αυτό είναι το κλειδί της επικοινωνίας
Ας υποθέσουμε ότι λες σε κάποιον το επάγγελμά σου. Τότε, αν είσαι μουσικός, θα σου μιλήσουν για ένα δάσκαλο μουσικής που είχαν στο σχολείο. Αν είσαι γιατρός, θα σε ρωτήσουν για έναν πόνο που έχουν στη μέση. Αν είσαι υδραυλικός, θα σου ζητήσουν συμβουλές για μια βλάβη στο σπίτι τους. Γενικά, η συζήτηση θα γυρίσει ξαφνικά πάνω στον ακροατή.
Σπανίως οι άνθρωποι να μη γυρίσουμε τη συζήτηση στον εαυτό μας. Δεν είναι θέμα κακίας. Είναι απλά έλλειψη ικανότητας. Ικανότητας να ακούμε.
Μιλάμε υπερβολικά;
Στα σχολεία και τα πανεπιστήμια παίρνουμε μαθήματα ρητορικής και έκφρασης. Ποιος όμως πήρε ποτέ μάθημα ενεργητικής ακρόασης; Τα social media έδωσαν σε όλους μας από ένα μεγάφωνο να φωνάξουμε την κάθε μας σκέψη. Η εικόνα της επιτυχίας και της δύναμης σήμερα είναι ένας άνθρωπος πάνω σε μια σκηνή, να κρατά ένα μικρόφωνο. Και να μιλά.
Η σύγχρονη ζωή είναι μια σκέτη κακοφωνία. Μας εμποδίζει να ακούσουμε. Ο θόρυβος στις μεγάλες πόλεις, η ένταση της μουσικής στα εστιατόρια, ηλεκτρονικές συσκευές που παίζουν διαρκώς βίντεο. Όλα αυτά δυνατότερα από την ένταση της ομιλίας μας. Πώς να ακούσουμε; Κι όμως, πόλεμοι ξεκίνησαν, περιουσίες χάθηκαν, φιλίες βούλιαξαν, όλα επειδή δεν ακούμε.
Σήμερα αρνούμαστε πεισματικά να ακούσουμε. Η κατά πρόσωπο επικοινωνία μας φοβίζει. Προτιμούμε τα μηνύματα και τα emojis. Ακόμη και μέσα στο γάμο, πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι κανείς δεν τους ακούει πραγματικά. Μια λύση που προτείνεται συχνά στους ανθρώπους που υποφέρουν από μοναχισμό είναι να «βγουν έξω», να κάνουν παρέες. Αλλά τι γίνεται όταν νιώθεις μόνος ανάμεσα σε άλλους;
Τι σημαίνει να ακούς;
Να ακούς δεν σημαίνει να κάνεις ησυχία μέχρι να έρθει η σειρά σου να μιλήσεις. Είναι πολύ ενεργητική διαδικασία. Είναι να προσέχεις όχι μόνο το τι λέει ο άλλος. Αλλά και πώς το λέει. Τι κάνει ενώ μιλάει. Τι υπονοεί και δε σου λέει. Είναι να δείχνεις ότι τον ακούς.
Να ακούς σημαίνει να κάνεις ερωτήσεις. Σε όλους αρέσει όταν κάνεις τη σωστή ερώτηση. Δε χρειάζεται να δώσεις συμβουλές. Δε χρειάζεται να βγάλεις αμέσως συμπεράσματα.
Να ακούς σημαίνει να γνωρίζεις βαθιά τους ανθρώπους. Δεν αρκεί να τους ρωτήσεις πού δουλεύουν ή που μένουν. Ρώτα τους τα ενδιαφέροντά τους, τι τους αρέσει, τι τους εμπνέει, τι ονειρεύονται.
Δε χρειάζεται να συμφωνείς μαζί τους σε αυτά που σου λένε. Αν τους γνωρίσεις, όμως, έκανες το πρώτο βήμα για μια αρμονική συμβίωση.
Είναι μια ικανότητα η ενεργητική ακρόαση, όπως πολλές άλλες. Θέλει κι αυτή εξάσκηση, επιμονή, επανάληψη. Καθώς όμως θα ακούς, θα αναγνωρίζεις όλο και περισσότερες όψεις της πραγματικότητας. Θα βελτιώσεις την κρίση και την προαίσθησή σου. Θα γίνεσαι ένας καλύτερος άνθρωπος! (Πηγή: theguardian.com , Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)
Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μας newsletter για να μη χάνετε τις δημοσιεύσεις μας
Δείτε επίσης:
Οι άνδρες και οι γυναίκες τελικά μιλούν διαφορετικές γλώσσες
Ο σύγχρονος θάνατος της συζήτησης
3 τρόποι για να αυξήσετε την αυτοαξία σας
Έχεις δύο αυτιά και ένα στόμα. Η φλυαρία ως πληγή του σύγχρονου ανθρώπου
Η παθητικό–επιθετική συμπεριφορά ως καλυμμένη εχθρικότητα