Να στοχάζεσαι το παρελθόν για να κατανοήσεις το μέλλον

by admin
3,3K views
Να στοχάζεσαι το παρελθόν για να κατανοήσεις το μέλλον

Κάθε φορά που σκέφτεσαι το παρελθόν, κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο. Υπάρχουν δύο συναισθήματα που είναι άρρηκτα δεμένα με το παρελθόν: οι τύψεις και η νοσταλγία. Πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για το μέλλον;

Τύψεις

Σε έρευνες του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, η ψυχολόγος Amy Summerville περιέγραψε τις τύψεις σαν μηρυκασμό σκέψεων. Μηρυκασμός είναι αυτό που κάνουν κάποια θηλαστικά για να πέψουν την τροφή τους: τη μασούν, την πέπτουν, τη μασούν ξανά. 

Το ίδιο κάνουμε και με τις σκέψεις μας. Τις αναμασάμε ξανά και ξανά, χωρίς να βγάζουμε τίποτα καινούργιο. Παρόλο που οι τύψεις είναι αρνητικό συναίσθημα, υπάρχει τρόπος κάτι να κερδίσεις από αυτές. Καθώς σκέφτεσαι «Τι θα γινόταν, αν…», θα δεις ότι μπορεί να μη φταις εσύ για τα πάντα. Είσαι ένα κομμάτι ενός πλαισίου, όχι όλο το πλαίσιο. Επιπλέον, πήρες ένα χρήσιμο μάθημα για την επόμενη φορά. 

Νοσταλγία

Ο ψυχολόγος Clay Routledge περιγράφει τη νοσταλγία σαν εκείνο το απαλό άγγιγμα λαχτάρας που νιώθεις όταν ακούς εκείνο το τραγούδι που λάτρευες στο λύκειο, ή όταν θυμάσαι στιγμές πόνου. 

Οι πιο ενδιαφέρουσες στιγμές νοσταλγίας που κατέγραψε ο ερευνητής ανήκουν σε ηλικιωμένους τη Βρετανία. Θυμούνται τον εαυτό τους ως παιδιά, με τη Γερμανία να βομβαρδίζει την πόλη τους στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί χωρίστηκαν από τους γονείς τους και πήγαν στην εξοχή. Ήταν δύσκολοι καιροί. 

Κι όμως, αυτές οι δύσκολες στιγμές τους δίδαξαν τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή. Τώρα τις θυμούνται με λαχτάρα, ως τις ώρες που τους άλλαξαν για πάντα. «Η νοσταλγία δεν είναι καταφυγή στο παρελθόν. Είναι η προβολή του παρελθόντος στο παρόν, για να μας κινητοποιήσει, για να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις κι ευκαιρίες.» (Πηγή: npr.org, Μετάφραση-Απόδοση:philosophyreturns.gr)

Δείτε επίσης:

Ο χρόνος υπάρχει μόνο μέσα στο νου σας. Κάντε τον να αξίζει

Γιατί δεν μπορώ να βάλω σε μια τάξη τη ζωή μου;

Το Μυστήριο των Κύκλων κατά τον Πλάτωνα

Πρέπει να μάθουμε να χαλαρώνουμε χωρίς ενοχές

Τραγωδία & ψυχικό τραύμα: Ό,τι δε μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς;

 

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει