Παρά τις διαφορές μας με τους άλλους, έχουμε και πολλά στοιχεία κοινά: τρέμουμε στο κρύο, ιδρώνουμε στη ζέστη, ονειρευόμαστε στον ύπνο πότε, πότε. Μια νέα έρευνα προσθέτει άλλο ένα κοινό όλων των ανθρώπων: τις εκφράσεις του προσώπου.
Πηγή: bigthink.com
Ερευνητές του UC Berkeley και της Google Research χρησιμοποίησαν μηχανή αναζήτησης και βίντεο από το Youtube για να συγκρίνουν εκφράσεις προσώπου με τις καταστάσεις που τις προκάλεσαν.
6 εκατομμύρια βίντεο εξετάστηκαν, μέσω αλγορίθμου μηχανικής μάθησης. Αυτά τα βίντεο φτιάχτηκαν από ανθρώπους 144 διαφορετικών χωρών, από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, και αφορούσαν διάφορες καταστάσεις και θέματα.
Ο αλγόριθμός αναζήτησε τα βίντεο για 16 συγκεκριμένες εκφράσεις προσώπου: διασκέδαση, θυμός, δέος, συγκέντρωση, σύγχυση, περιφρόνηση, επιθυμία, απογοήτευση, αμφιβολία, έξαρση, ενδιαφέρον, πόνος, θλίψη, έκπληξη και θρίαμβος. Και οι 16 φάνηκε ότι εμφανίζονται σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Όλοι μας χαιρόμαστε, κλαίμε, συγκεντρωνόμαστε και γιορτάζουμε με παρόμοιους τρόπους. Καμία ανθρώπινη ομάδα δε γελά όταν ξαφνιάζεται, δε συνοφρυώνεται στην έκπληξη, δεν κατσουφιάζει στη χαρά. Η έρευνα λέει ότι το 70% των εκφράσεων που χρησιμοποιούμε για να δείξουμε συναισθηματικές αντιδράσεις είναι κοινές σε όλους τους πολιτισμούς.
«Βρήκαμε πλούσιες αποχρώσεις στις εκφράσεις προσώπου – λεπτές εκφράσεις που συνδέουμε με το δέος, τον πόνο, το θρίαμβο, και 13 άλλα συναισθήματα – οι οποίες χρησιμοποιούνται σε παρόμοιες κοινωνικές καταστάσεις σε όλο τον κόσμο»,
ανέφερε ο καθηγητής Alan Cowen του UC Berkeley.
Το ζήτημα του εάν η έκφραση των συναισθημάτων των ανθρώπων είναι παγκόσμια ή αν επηρεάζεται από τον πολιτισμό αφορά την επιστήμη χρόνια. Ακόμη και ο Κάρολος Δαρβίνος εξέτασε το θέμα, ενώ επί αιώνες μελέτες υποστηρίζουν τόσο τη μία, όσο και την άλλη πλευρά. Και πολλές ακόμη πρόκειται να ακολουθήσουν.
Ωστόσο, αυτή η έρευνα μπορεί να είναι χρήσιμη για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να διαβάζουν εκφράσεις προσώπου, όπως άνθρωποι στο φάσμα του αυτισμού. Η τεράστια βάση δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε μπορεί σίγουρα να φανεί χρήσιμη σε αυτό τον τομέα.