Πανδημία, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών, είναι η «παγκόσμια έκρηξη ενός νέου ιού». Επιπλέον, είναι μια κατάσταση που εύκολα μετατρέπεται σε υστερία.
Επιδημική υστερία είναι συμπτώματα ασθένειας που εμφανίζουν άτομα χωρίς φυσική αιτία. Δεν είναι ιατρικό φαινόμενο, είναι κοινωνικό. Πλήττει κατά τα άλλα τέλεια υγιείς ανθρώπους.
Επιδημία των εντόμων (1962)
Η ιστορία μας έχει δώσει αρκετά τέτοια παραδείγματα. Το 1962, 60 εργάτες μιας αμερικανικής κλωστοϋφαντουργίας εμφάνισαν μούδιασμα, ναυτία, ζάλη κι εμετικές τάσεις. Νόμιζαν πως κόλλησαν ιό από τα έντομα που ζούσαν στο εργοστάσιο. Όμως οι γιατροί δε μπορούσαν να τους βρουν καμία παθολογική αιτία. Στο τέλος, αποκαλύφθηκε ότι η «ασθένειά» τους προκλήθηκε από το άγχος τους μην αρρωστήσουν. Τα έντομα αυτά δε μετέδωσαν ποτέ καμία ασθένεια στον άνθρωπο.
Δηλητηρίαση Μαθητών στο Κόσοβο (1990)
Πάνω από 4000 μαθητές εμφάνισαν ναυτία, ζάλη, λιποθυμίες, σπασμούς, κόκκινα μάτια σε λύκειο στο Podujevo. Στην αρχή ήταν μόνο λίγοι μαθητές, μετά όλο το σχολείο, μετά όλη η πόλη, μετά διπλανές πόλεις. Έμοιαζε με μαζική δηλητηρίαση. Όμως οι τοξικολόγοι δεν έβρισκαν κανένα δηλητήριο στα θύματα. Στο τέλος κατάλαβαν ότι όλο το δράμα ήταν μια ψυχολογική αντίδραση.
Ο νους είναι ισχυρό και πολύπλοκο όργανο. Μπορεί να σου παίξει παιχνίδια.
Η επιδημική υστερία δεν είναι πάντα χωρίς αιτία. Σε κάθε περίπτωση σε κάνει να βλέπεις την πραγματικότητα διαστρεβλωμένη. Κάποιες φορές νομίζεις ότι ασθενείς, ενώ δεν είσαι άρρωστος. Κάποιες άλλες, πείθει ολόκληρους πληθυσμούς για πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική. Στην περίπτωση του COVID-19, για παράδειγμα, η φυσική ασθένεια όντως υπάρχει. Όμως ο φόβος και ο τρόμος των ανθρώπων προκαλείται κατά βάση από ψεύτικες ειδήσεις. Κάνουν τον ιό να μοιάζει τρομακτικότερος από ότι όντως είναι. Οι ψεύτικες ειδήσεις δημιουργούν περισσότερο τρόμο, που με τη σειρά του φέρνει κι άλλες ψεύτικες ειδήσεις κ.ο.κ.
Άρα, τι να κάνουμε;
- Να ενημερωνόμαστε μόνο από έγκυρες πηγές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας https://www.who.int/ και το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών https://www.cdc.gov/flu/pandemic–resources/basics/index.html
- Να διασταυρώνουμε πολλές φορές μια πληροφορία πριν την κοινοποιήσουμε. Να μην πανικοβάλουμε χωρίς λόγο τους ανθρώπους.
- Να ακολουθούμε τα μέτρα ασφαλείας, χωρίς να γινόμαστε παρανοϊκοί. Αν γεμίσουμε τα σπίτια μας με τρόφιμα και φάρμακα που δε χρειαζόμαστε, τα στερούμε από άλλους που τα έχουν ανάγκη.
- Να είμαστε προσεκτικοί αλλά κυρίως λογικοί.
Πηγή: bigthink.com, Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr
Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μας newsletter για να μη χάνετε τις δημοσιεύσεις μας
Δείτε επίσης:
Κορωνοϊός. Μπορεί η φιλοσοφία να μας βοηθήσει την ώρα της κρίσης;
Οι ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής: Θεραπεύει την κατάθλιψη και τις εξαρτήσεις
Είναι καλό για την υγεία σου το να νιώθεις… άρρωστος
Ο διαλογισμός απαλύνει τον πόνο
Δες με αισιοδοξία τη ζωή εκπαιδεύοντας το νου σου