Πώς να μην αποβλακώνεσαι στα social media; Κάν’ το όπως ο Επίκτητος

4 πρακτικές συμβουλές για να μη χαθείς στα κοινωνικά μέσα

by admin
835 views

Γράφει ο Darius Foroux

Γίνεσαι αυτό στο οποίο εστιάζεις

Αυτό που προσέχετε επηρεάζει τις σκέψεις σας, το οποίο επηρεάζει τις πράξεις σας, το οποίο καθορίζει το αποτέλεσμα της ζωής σας

Το παρακάτω απόσπασμα είναι 2000 ετών. Αλλά φαίνεται ότι αφορά τον σημερινό κόσμο:

«Τα περισσότερα από αυτά που θεωρούνται νόμιμη ψυχαγωγία είναι κατώτερα ή ανόητα και απλώς εξυπηρετούν ή εκμεταλλεύονται την αδυναμία των ανθρώπων».

Αυτό είναι από τον Στωικό φιλόσοφο Επίκτητο. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ενδεικτικό για την προσοχή μας και τα πράγματα στα οποία εστιάζουμε. Επιτρέπουμε σε άλλους ανθρώπους να μας ελέγχουν επειδή είμαστε σχεδόν ανυπεράσπιστοι όταν τα media εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες μας.

Δεν είμαι εναντίον όλων των μέσων ενημέρωσης. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει πολλή χειραγώγηση. Απλώς κοιτάξτε κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ιστότοπο ειδήσεων, ιστότοπο ροής και κάθε εφαρμογή στο smartphone σας και θα παρατηρήσετε ότι εσείς και εγώ γινόμαστε αντικείμενα εκμετάλλευσης.

Απλά πρέπει να κοιτάξετε τα σημάδια. Τι πιστεύετε ότι θα κάνω όταν δω μια ειδοποίηση από το Netflix που λέει ότι υπάρχει μια νέα σεζόν διαθέσιμη για την αγαπημένη μου εκπομπή; Θα σταματήσω όλα τα άλλα στη ζωή μου και θα παρακολουθήσω ΟΛΗ τη σεζόν σε λίγες μέρες.

Και όταν τελειώσω, πιθανότατα θα προχωρήσω στο επόμενο πράγμα στο Prime Video ή ίσως θα παρακολουθήσω κάποια κλιπ στο YouTube; Αλλά δεν θα το κάνω αυτό, γιατί σταματώ τον εαυτό μου από το να το κάνει.

Θέλω να ελέγξω την προσοχή μου όσο περισσότερο μπορώ. Γιατί; Γιατί αν δεν το κάνω, εκατομμύρια άνθρωποι και οργανισμοί είναι πρόθυμοι να το κάνουν για μένα. Και τι συμβαίνει όταν οι άλλοι ελέγχουν την προσοχή σου; Γίνεσαι ένα ανεγκέφαλο drone.

Μερικές συμβουλές για να αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο της προσοχής σας

Πρώτα, πρέπει να συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντικό είναι να προσέχετε σε τι εστιάζετε. Ας επιστρέψουμε λοιπόν στον Επίκτητο. Εξήγησε περαιτέρω την άποψή του:

«Αν εσείς οι ίδιοι δεν επιλέξετε σε ποιες σκέψεις και εικόνες εκθέτετε τον εαυτό σας, κάποιος άλλος θα το κάνει και τα κίνητρά τους μπορεί να μην είναι τα υψηλότερα».

Όταν το διάβασα για πρώτη φορά, άρχισα να το παίρνω πιο σοβαρά. Συνειδητοποίησα ότι πρέπει να είμαι αυτός που επιλέγει να εκτεθεί σε ορισμένες σκέψεις, εικόνες, νέα, ιδέες και μηνύματα.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που έκανα για να συμβεί αυτό και είναι οι συμβουλές που σας δίνω.

1. Απενεργοποιήστε όλες τις μη βασικές ειδοποιήσεις σας

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για κάθε εφαρμογή που υπάρχει στο τηλέφωνό σας. Επομένως, δεν χρειάζεται να θέσετε το τηλέφωνό σας σε μόνιμη λειτουργία “μην ενοχλείτε“.

Δεν χρησιμοποιώ τη λειτουργία “μην ενοχλείτε” επειδή απενεργοποιεί ΟΛΕΣ τις ειδοποιήσεις. Απλώς πηγαίνω στις ρυθμίσεις, τις ειδοποιήσεις και πηγαίνω σε κάθε μεμονωμένη εφαρμογή για να απενεργοποιήσω τις ειδοποιήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, έχω περισσότερο έλεγχο σε αυτό που βλέπω στο τηλέφωνό μου. Για παράδειγμα, θέλω να λαμβάνω κλήσεις και μηνύματα κειμένου από την οικογένεια, τους φίλους, την ομάδα μου ή άτομα με τα οποία συναλλάσσομαι. Έχω επίσης ειδοποιήσεις στο ημερολόγιο και την εφαρμογή υπενθυμίσεων.

Το θέμα είναι να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας προσεκτικά. Σκεφτείτε εάν χρειάζεστε μια συγκεκριμένη ειδοποίηση ή όχι. Χρειάζεται να γνωρίζετε για τις έκτακτες ειδήσεις; Ή ότι σε κάποιον άρεσε η ανάρτησή σου; Πιθανώς όχι.

2. Μην χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πάρετε πληροφορίες

Η ποσότητα των σκουπιδιών στα social media είναι αμέτρητη. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιήστε τα για να συνδεθείτε με τους ανθρώπους. Όχι ως αντικατάσταση βιβλίων, άρθρων ή της Wikipedia.

Δεν είμαι κατά των social media γιατί είναι ένα εργαλείο. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι χρησιμοποιούνται από αυτά. Νομίζουν ότι έχουν τον έλεγχο, αλλά επηρεάζονται συνεχώς.

Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να θέλετε πραγματικά να προσέχετε πώς χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα έχετε περιορισμούς αλλά δεν είναι όλα άσχημα. Απλώς χρησιμοποιήστε τα για τα καλά πράγματα αν το θέλετε πραγματικά. Αλλά δεν θα χάσετε τίποτα αν δεν είστε στα social media. Τα χρησιμοποιώ απλώς για να συνδεθώ με αναγνώστες που μου στέλνουν μηνύματα.

3. Εστίαση στη γνώση έναντι των πληροφοριών

Οι πληροφορίες αφορούν γενικά δεδομένα, γεγονότα ή δηλώσεις. Η γνώση αφορά συνήθως την εφαρμογή ορισμένων πληροφοριών σε μια συγκεκριμένη αιτία.

Τι είναι ένα παράδειγμα πληροφορίας; Το γεγονός ότι το μέσο αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου παρουσίασε χαμηλότερες επιδόσεις στην αγορά την τελευταία δεκαετία. Εάν χρησιμοποιείτε αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσετε μια επενδυτική στρατηγική, έχετε γνώση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν πολλές πληροφορίες αλλά όχι πολλές γνώσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι εύκολο να λάβετε πληροφορίες. Αλλά η απόκτηση γνώσεων απαιτεί χρόνο.

Για παράδειγμα, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η παρακολούθηση ενός μαθήματος είναι μια σοβαρή επένδυση χρόνου που απαιτεί μια πραγματική απόφαση. Στην πραγματικότητα σκέφτεστε, “Αξίζει αυτό τον χρόνο μου;” Ή τουλάχιστον, αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι όλοι θα έπρεπε να αναρωτηθούν.

Αλλά δεν το αναρωτιέστε αυτό όταν πιάνετε το τηλέφωνό σας για να καταναλώσετε τυχαίες πληροφορίες. Σκέφτεστε, “Ε, εντάξει είναι απλώς μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα σύντομο βίντεο, ένα άρθρο” και ούτω καθεξής. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι κατεβαίνεις σε μια κουνελότρυπα. Και καταλήγεις να καταναλώνεις πολλές πληροφορίες. Όμως τα περισσότερα από αυτά δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό.
Όταν αποκτάς γνώση, το κάνεις με πρόθεση και συγκεκριμένη εστίαση.

4. Διαβάστε κάποιους λίγους και συγκεκριμένους συγγραφείς στο διαδίκτυο

Διαβάζω συγκεκριμένη διαδικτυακή εφημερίδα και μόνο συγκεκριμένους συγγραφείς.
Όσον αφορά τα ιστολόγια, κάνω το ίδιο. Δεν έχω τον χρόνο και την ψυχική ενέργεια να διαβάσω δεκάδες ανθρώπους στο διαδίκτυο. Και δεν το συνιστώ ούτε σε άλλους ανθρώπους. Αν αυτό σημαίνει ότι δεν με ακολουθούν και προτιμούν να ακολουθήσουν έναν άλλο συγγραφέα, δεν πειράζει.

Απλώς ακολουθήστε κάποιον που που πραγματικά εκτιμάτε τη δουλειά του. Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε με αυτό το άτομο συνεχώς, αλλά τουλάχιστον σας αρέσει το στυλ και η ματιά του. Εκτός από αυτό, παίρνετε και περιεχόμενο που είναι σχετικό με εσάς. Αγνοήστε όλα τα άλλα. Θα χάσετε κάποιες σημαντικές πληροφορίες; Πιθανώς. Αλλά εφόσον γνωρίζετε αυτά τα πράγματα, θα είστε καλά.

Οι σκέψεις σας επηρεάζονται από αυτό στο οποίο εστιάζετε

Είναι σημαντικό να ελέγχετε την προσοχή σας γιατί επηρεάζει τις σκέψεις και τις πράξεις σας. Ο William James, ο ιδρυτής του Πραγματισμού και πρωτοπόρος της σύγχρονης ψυχολογίας, το εξήγησε καλύτερα:

«Οι σκέψεις γίνονται αντίληψη, η αντίληψη γίνεται πραγματικότητα. Άλλαξε τις σκέψεις σου, άλλαξε την πραγματικότητά σου».

Για να αλλάξετε τις σκέψεις σας, χρειάζεστε δύο πράγματα. Πρώτα, πρέπει να διαχειριστείτε την αρνητική φλυαρία στο μυαλό σας, την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν μέσω του διαλογισμού. Δεύτερον, πρέπει να διαχειριστείτε την εξωτερική αρνητική φλυαρία, κάτι που μπορείτε να κάνετε περιορίζοντας την έκθεσή σας σε εξωτερικές πηγές.

Δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκοπείτε από τον κόσμο. Απλώς αναρωτηθείτε: «Αξίζει την προσοχή μου; Αυτό θα εμπλουτίσει τη ζωή μου;» Εάν η απάντηση είναι όχι, προχωρήστε. Και λίγη ακόμη σοφία…

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει