“Τρέμω το μέλλον”: Κάν’ το όπως ο Σενέκας

by admin
200 views
Ο χρόνος υπάρχει μόνο μέσα στο νου σας. Κάντε τον να αξίζει

Μην ξοδεύετε τη ζωή σας προετοιμάζοντας τη ζωή

Εδώ είναι μια σημαντική αλήθεια για τη ζωή και το να τη ζεις – είναι πολύ σύντομη αν την ξοδέψεις με νόημα και κάνεις αυτό που σου δίνει την αίσθηση της ολοκλήρωσης.

Η ζωή μπορεί επίσης να γίνει ψυχικό και συναισθηματικό φορτίο αν αφιερώνετε όλο τον χρόνο σας ανησυχώντας για το απρόβλεπτο μέλλον ή τις τύψεις του παρελθόντος.

Στο δημοφιλές βιβλίο του, “Περί της συντομίας της Ζωής”, ο Σενέκας, ένας Ρωμαίος Στωικός φιλόσοφος είπε:

«Δεν είναι ότι έχουμε λίγο χρόνο να ζήσουμε, αλλά ότι χάνουμε πολύ από αυτό. Η ζωή είναι αρκετά μεγάλη και, ένα αρκετά γενναιόδωρο μέρος της, μάς έχει δοθεί για τα υψηλότερα επιτεύγματα, αν επενδύσουμε σωστά αυτόν τον χρόνο. Αλλά όταν αυτός ο χρόνος ξοδεύεται σε απρόσεκτη πολυτέλεια και δεν ξοδεύεται σε καμία καλή δραστηριότητα, αναγκαζόμαστε επιτέλους λίγο πριν το τέλος της ζωής μας να συνειδητοποιήσουμε ότι χαραμίσαμε τον χρόνο μας πριν το καταλάβουμε. 

Έτσι είναι: δεν μας δίνεται μια σύντομη ζωή, αλλά την κάνουμε σύντομη, και δεν είμαστε φτωχοί σε χρόνο, αλλά σπάταλοι… Η ζωή είναι μεγάλη, αν ξέρεις πώς να τη χρησιμοποιείς».

Ο φιλόσοφος υποστηρίζει ότι δεσμευόμαστε στους κόπους και τα επαγγέλματά μας ενώ η ζωή περνά και χάνουμε τον λίγο χρόνο που έχουμε στη γη.

Η ζωή μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη, ανάλογα με το πώς θα αποφασίσετε να τη ζήσετε. Αν ξοδεύεις όλη σου τη ζωή προετοιμάζοντας τη ζωή, δεν επιλέγεις να ζήσεις τώρα.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη ζωή είναι η προσδοκία, που κολλάει στο αύριο και χάνει το σήμερα. Όλο το μέλλον βασίζεται στην αβεβαιότητα: Ζήστε Αμέσως», λέει ο Σενέκας.

Μην χάνετε τον εαυτό σας στις σκέψεις σας για το τι θα ακολουθήσει ή μην ανησυχείτε για το τι συμβαίνει αλλού.

Επενδύστε στο παρόν και αφήστε το μέλλον να φροντίσει τον εαυτό του.

Πηγές:

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει