Απόκτησε τη Συνήθεια της Δράσης.
«Σοφία είναι να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, ικανότητα είναι να ξέρεις πώς να το κάνεις και αρετή είναι να το κάνεις» έλεγε ο Ντέιβιντ Σταρ Τζόρνταν. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να ζήσουμε μια πιο ευτυχισμένη, πλούσια και ουσιαστική ζωή. Το αληθινό πρόβλημα είναι ότι δεν κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε. Έχω ακούσει πολλούς ομιλητές να λένε προσπαθώντας να εμψυχώσουν το κοινό τους: «Η γνώση είναι δύναμη». Διαφωνώ. Η γνώση δεν είναι δύναμη. Η γνώση είναι εν δυνάμει δύναμη. Μεταμορφώνεται σε ενεργή δύναμη μόνο τη στιγμή που αποφασίζεις να την εφαρμόσεις στην πράξη.
Το γνώρισμα ενός ατόμου με ισχυρό χαρακτήρα δεν είναι η τάση να κάνει αυτό που είναι διασκεδαστικό ή εύκολο. Το γνώρισμα της ηθικής ανωτερότητας χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που σταθερά κάνει αυτό που πρέπει να κάνει αντί γι’ αυτό που έχει όρεξη να κάνει. Ένας άνθρωπος με αληθινή δύναμη χαρακτήρα περνά τις μέρες του κάνοντας αυτό που είναι σωστό να κάνει. Αντί να βλέπει τηλεόραση ύστερα από μια εξαντλητική μέρα στη δουλειά, έχει το κουράγιο να σηκωθεί από την πολυθρόνα του και να διαβάσει ένα βιβλίο στα παιδιά του. Αντί να βυθίζεται στον ύπνο τα κρύα χειμωνιάτικα πρωινά, αξιοποιεί τα φυσικά του αποθέματα αυτοπειθαρχίας και σηκώνεται από το κρεβάτι για να πάει για τρέξιμο. Και από τη στιγμή που η δράση γίνεται συνήθεια, όσο περισσότερες θετικές δράσεις αναλαμβάνεις τόσο περισσότερες θα θέλεις να αναλάβεις.
Συχνά, περνάμε τις μέρες μας περιμένοντας να εμφανιστεί μπροστά μας το ιδανικό μονοπάτι. Ξεχνάμε ότι τα μονοπάτια ανοίγονται μπροστά μας ενόσω βαδίζουμε, και όχι ενόσω περιμένουμε. Είναι σημαντικό να ονειρεύεσαι. Αλλά τα όνειρα δεν αρκούν για να στήσεις μια επιχείρηση ή για να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου ή για να γίνεις ο άνθρωπος που ξέρεις βαθιά μέσα σου ότι μπορείς να γίνεις. Όπως είπε ο Τόμας Καρλάιλ: «Ο σκοπός του ανθρώπου είναι μια πράξη, και όχι μια σκέψη, ακόμη κι αν πρόκειται για την ευγενέστερη σκέψη». Ακόμη και οι μικρότερες πράξεις είναι πάντα προτιμότερες από τις πιο μεγαλόπνοες προθέσεις.
Μια από τις βαθύτερες λαχτάρες κάθε ανθρώπου είναι η επιθυμία να τον κατανοήσουν, να τον αγαπήσουν και να τον τιμήσουν. Κι όμως, στην εποχή μας με τους ταχύτατους ρυθμούς της, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως «ακούω» δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από «περιμένω πότε θα σταματήσει ο άλλος να μιλά». Και σαν να μην έφτανε αυτό, αντί να δίνουμε σημασία σε αυτά που λέει ο άλλος ενόσω μιλά, εμείς προετοιμάζουμε την απάντησή μας.
Όταν αφιερώνεις χρόνο για να καταλάβεις την οπτική γωνία του άλλου, σημαίνει ότι θεωρείς σημαντικά τα λόγια του και ότι τον νοιάζεσαι. Αν αρχίσεις να «βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου», αυτού που σου μιλά, και να κατανοείς τον δικό του τρόπο αντίληψης, θα συνδεθείς μαζί του σε ένα βαθύτερο επίπεδο και θα δημιουργήσεις σχέσεις εμπιστοσύνης που θα διαρκέσουν.
Υπάρχει λόγος που έχουμε δύο αυτιά και ένα στόμα: για να ακούμε διπλάσια απ’ όσο μιλάμε. Αν διαθέτεις την ευγένεια να είσαι καλός ακροατής, έχεις άλλο ένα πλεονέκτημα: επειδή δεν μιλάς συνεχώς, έχεις την ευκαιρία να μάθεις και αποκτάς πρόσβαση σε πληροφορίες που θα είχες χάσει αν ήσουν εγκλωβισμένος στον συνηθισμένο σου μονόλογο.
Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να μάθεις πώς να ακούς πραγματικά τους άλλους:
– Αν εσύ μιλάς κι ο συνομιλητής σου δεν έχει πει λέξη εδώ και εξήντα δευτερόλεπτα, το πιθανότερο είναι ότι δεν σε παρακολουθεί πια και θα πρέπει να πάψεις να μιλάς τόσο πολύ.
– Αντιστάσου στον πειρασμό να διακόψεις. Συγκρατήσου τη στιγμή που ετοιμάζεσαι να διακόψεις το συνομιλητή σου και δώσε μεγαλύτερη προσοχή στα λόγια του.
– Αν ενδείκνυται (για παράδειγμα, σε μια επαγγελματική συνάντηση), κράτα σημειώσεις. Λίγα πράγματα δείχνουν πιο ξεκάθαρα στον άλλον ότι θέλεις ειλικρινά να διδαχτείς από τα λόγια του όσο η καταγραφή τους την ώρα που μιλά.
Όταν ο συνομιλητής σου θα έχει ολοκληρώσει την άποψή του, σκέψου αυτά που μόλις άκουσες αντί να απαντήσεις αμέσως εκφράζοντας τη δική σου άποψη. Αν, για παράδειγμα, πεις με απόλυτη ειλικρίνεια κάτι όπως «για να βεβαιωθώ ότι σε κατάλαβα…αυτό που είπες είναι ότι…», τότε σίγουρα θα έρθεις πολύ πιο κοντά στους ανθρώπους με τους οποίους συνδιαλέγεσαι καθημερινά. Robin Sharma Από το βιβλίο: «Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις;»
6 Βουδιστικές συμβουλές για μια ζωή χωρίς βάσανα
Μαθήματα ζωής από το Βούδα (Δράση)
Η καλοσύνη επιστρέφει στην πηγή της