ΤΕΣΤ: Ποια θεότητα της Αιγύπτου είσαι; (ΘΩΤ)

by admin
887 views

Αν στο “ΤΕΣΤ: Ποια θεότητα της Αιγύπτου είσαι;” βγάλατε ως αποτέλεσμα τον Θωτ, δείτε τα χαρακτηριστικά της:

ΘΩΤ

Κύριος της Λογικής και των Γραμμάτων, της Επιστήμης, της Θρησκείας και της Μαγείας

Ο Θωθ ή και Θωτ ή και Τωθ  υπήρξε ένας από τους πλέον δημοφιλείς θεούς της αιγυπτιακής θρησκείας. Ήταν θεότητα της Σελήνης και της Σοφίας. Οι αρχαίοι Έλληνες τον προσδιόρισαν ως τον Ερμή τον Τρισμέγιστο.

Στις αρχέγονες περιόδους του αιγυπτιακού πολιτισμού ήταν θεός της Σελήνης και από το σεληνιακό συσχετισμό του λέγεται ότι αντλεί την πολυμορφία του, καθώς εκφράζεται με πολλά και διαφορετικά πρόσωπα. Όπως η Σελήνη αντλεί το φως της από τον Ήλιο, έτσι και ο Θωθ αντλούσε ένα μεγάλο μέρος της εξουσίας του από τον ηλιακό θεό Ρα, όντας γραφέας και σύμβουλός του. Στην πραγματικότητα, τόσο σημαντικές ήταν οι φάσεις της Σελήνης για τους ρυθμούς της αιγυπτιακής ζωής, ώστε ο Θωθ θεωρήθηκε αρχή της κοσμικής τάξης, καθώς και των θρησκευτικών και κοινωνικών ιδρυμάτων. Ήταν παρών σχεδόν σε κάθε όψη λατρείας στους ναούς, στην απονομή δικαιοσύνης και στις μαγικές τέχνες, με τις οποίες σχετιζόταν ιδιαιτέρως.

Είναι ο προστάτης των μυητικών ναών στις σχολαστικές λειτουργίες τους κι ο Άρχοντας της Σιγής και του Μυστικού, που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις στις μυητικές γνώσεις. Υπήρξε ο πρώτος των μεγάλων μάγων, και το όνομά του χρησιμοποιήθηκε από αμέτρητες δυναστείες σοφών και μάγων της Αιγύπτου

Επίσης είναι ο θεϊκός γραφέας, εκείνος που επινόησε τη γραφή και κύριος της σοφίας. Το ιερατείο απέδιδε σ’ εκείνον πολλές από τις ιερές γραφές, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η Βίβλος των Αναπνοών και ένα τμήμα της Βίβλου των Νεκρών. Πιστευόταν άλλωστε ότι είχε μεταδώσει την τέχνη της ιερογλυφικής γραφής στους Αιγυπτίους από τα πανάρχαια χρόνια ενώ ήταν και προστάτης των γραφέων. Του αποδίδονταν τιμές ως Κύριου της Γνώσης όλων των Επιστημών, θεωρούμενος η προσωποποίηση της Κατανόησης και της Λογικής. Υπήρξε, επίσης, μεσολαβητής για να επέλθει ειρήνη ανάμεσα στον Ώρο και τον Σηθ. Ιδιαίτερο πεδίο δράσης του ήταν η εσωτερική σοφία και γι’ αυτό αποκαλείτο «ο Μυστηριώδης» ή «ο Άγνωστος». Οι μαγικές του δυνάμεις τον συνέδεσαν, επίσης, με την ιατρική και, όταν το σώμα υπέκυπτε τελικώς στο θάνατο, εκείνος ήταν πάλι που οδηγούσε το νεκρό στο βασίλειο των θεών και ακολουθούσε η κρίση της ψυχής του. Σαν θεός της ανάμνησης εμφανίζεται  στην αιγυπτιακή τελετή του ζυγίσματος της καρδιάς του νεκρού,  δείχνοντας όλα όσα πρέπει να δικαστούν και θάβοντας όλα όσα ήδη  εξοφλήθηκαν κι εξουδετερώθηκαν από τον άνθρωπο. 

Η πιο γνωστή απεικόνισή του είναι εκείνη του άνδρα με κεφάλι ίβιδας, ιερό πουλί το οποίο οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν σοφό. Πολλές φορές απεικονιζόταν και ως μπαμπουίνος. Προς τιμήν του είχαν ιδρυθεί στην Αίγυπτο πολλές πόλεις, με σπουδαιότερη τη Μεγάλη Ερμούπολη, σύμφωνα με τις ελληνικές αποδόσεις. Η πόλη αυτή, είχε φτάσει να θεωρείται από τους Αιγύπτιους ως ο αρχαιότερος τόπος στη Γη, ενώ ο Θωτ είχε ταυτιστεί με τον ίδιο το Δημιουργό, ο οποίος δημιούργησε τα πάντα απλώς και μόνο με τον ήχο της φωνής του.

Αν πιστεύετε ότι θέλετε να κάνετε ξανά το τεστ μπορείτε να το κάνετε από ΕΔΩ

Δες και άλλα έξυπνα τεστ και κουΐζ:

ΤΕΣΤ: Ποια αρχαία Ελληνίδα Θεά είσαι;

ΤΕΣΤ: Ποιος αρχαίος Έλληνας ήρωας είσαι;

QUIZ: Τι ξέρεις για την Αστρολογία και τα Ζώδια

ΚΟΥΙΖ: Χαμογελάστε και Μορφωθείτε

ΤΕΣΤ: Τι ξέρεις για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους;

Πνευματική ιδιοκτησία: nea-acropoli.gr

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει