Θες να βελτιώσεις τον εαυτό σου; Κάν’το με παρέα!

by admin
1,K views
Θες να βελτιώσεις τον εαυτό σου; Κάν'το με παρέα!

Πολλοί άνθρωποι έχουμε κάποιο στοιχείο μέσα μας που θα θέλαμε να βελτιωθεί. Μόνοι μας, όμως, συνήθως δεν έχουμε αρκετή βούληση για μια σπουδαία αλλαγή. Ωστόσο, η κοινωνική πίεση, είναι συχνά κινητήριος παράγοντας για την προσωπική εξέλιξη.

Η προσωπικότητα του ανθρώπου δύσκολα αλλάζει. Αλλά δεν είναι κι από πέτρα: μέσα στην πορεία της ζωής μας, οι άνθρωποι αλλάζουμε. Ως φοιτητές είμαστε γενικά πιο ανοιχτοί, μετά το γάμο λιγότερο εξωστρεφείς, με τη συνταξιοδότηση πιο συγκαταβατικοί. 

Μπορεί όμως η προσωπικότητα να αλλάξει επειδή απλά το αποφασίσαμε σε μια δεδομένη στιγμή; Αυτό το ερώτημα εξετάζει έρευνα που έγινε σε 500 άτομα χωρισμένα σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα αποτελούταν από άτομα ηλικίας 19 με 82 ετών. Η άλλη ομάδα από φοιτητές, οι οποίοι, λόγω ιδιότητας, συναντιούνται πιο συχνά με τις παρέες τους.

Και οι δύο ομάδες μετρήθηκαν σε πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους: την εξωστρέφεια, την ευσυνειδησία, τη συγκαταβατικότητα, τη νευρωτική συμπεριφορά και το αν είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Μετά, ρωτήθηκαν αν θα ήθελαν να αλλάξουν κάποιο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς τους. Αν απάντησαν ναι, συμμετείχαν στην έρευνα ξανά μετά από κάποιους μήνες. 

Οι φοιτητές βλέπουν πιο πολλές αλλαγές

Η πρώτη ομάδα με τα άτομα ηλικίας 19-82 ετών δεν εμφάνισε καμία αλλαγή στη συμπεριφορά μέσα σε αυτούς τους μήνες, ούτε προς το καλύτερο, ούτε προς το χειρότερο. Η ομάδα των φοιτητών, ωστόσο, είχε αλλαγές. Το ενδιαφέρον είναι, ότι οι αλλαγές αυτές δεν ήταν στους τομείς που τα άτομα ήθελαν αλλαγή. Ήταν σε άλλους. 

Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που ήθελε να γίνει πιο εξωστρεφής, στη δεύτερη μέτρηση εμφανίστηκε περισσότερο συγκαταβατικός και με καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων του. Μια ερμηνεία για αυτό είναι ότι, προσπαθώντας να γίνει πιο ευχάριστη παρέα, έγινε ως άτομο πιο φιλικός και συναισθηματικά σταθερότερος. 

Γενικά, οι φοιτητές εμφάνισαν περισσότερες αλλαγές σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, επειδή βρίσκονται σε μια περίοδο της ζωής τους που βιώνουν μεγάλες αλλαγές κι έχουν έντονη κοινωνική ζωή. 

Η έρευνα δείχνει πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει η συμπεριφορά του ανθρώπου. Μόνος του κανείς, έχει λίγες επιτυχίες. Όταν έχει όμως άλλους γύρω τους – φίλους, δασκάλους – τότε θυμάται πιο εύκολα τους στόχους του και τους κυνηγάει.  (Πηγή: eurekalert.org, Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)

Διαβάστε επίσης:

Βγες απ’ το φαύλο κύκλο: Πώς να σταματήσεις να διαφωνείς συνέχεια για το ίδιο θέμα

Η αξία της σιωπής

Μία Εβδομάδα Έχει 168 Ώρες. Μάθε Να Τις Αξιοποιείς Αποτελεσματικά

Θετική σκέψη: Η δύναμη των λέξεων

Πειρασμός; Πολέμησέ τον με σχέδιο και προγραμματισμό

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει