Βρες την ευτυχία στην ενότητα με τα πάντα λέει τώρα η επιστήμη

by admin
579 views
Βρες την ευτυχία στην ενότητα με τα πάντα λέει τώρα η επιστήμη

Η ενίσχυση της αίσθησης για την ενότητα των πάντων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να νιώσουν μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή τους, σε σχέση με την παραδοσιακή θρησκευτική πίστη και πρακτική.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν στην ιδέα της ενότητας, ότι δηλαδή τα πάντα στον κόσμο είναι συνδεδεμένα και αλληλεξαρτώμενα, είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Κι αυτό ανεξαρτήτως των όποιων θρησκευτικών πεποιθήσεων τους ή αν είναι άθεοι. Αυτό επισημαίνει μια νέα γερμανική έρευνα.

Σε διάφορα φιλοσοφικά και θρησκευτικά κείμενα μια κεντρική ιδέα είναι η ιδέα της ενότητας. Όλοι και όλα είναι ενωμένα με μια κοινή αρχή (θεϊκή ή όχι), με τον υπόλοιπο κόσμο και με τους άλλους ανθρώπους.

Η αίσθηση για την ενότητα: Η έρευνα των ψυχολόγων

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Psychology of Religion and Spirituality» (Ψυχολογία της Θρησκείας και της Πνευματικότητας). Φανερώνουν τη θετική επίδραση αυτών των πεποιθήσεων της ενότητας στην ικανοποίηση από τη ζωή και μάλιστα άσχετα με τη θρησκεία του καθενός.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λάουρα Μαρί Έντινγκερ-Σονς του Πανεπιστημίου του Μανχάιμ διενέργησε δύο έρευνες με περίπου 75.000 άτομα στη Γερμανία. Στην πρώτη έρευνα, περισσότεροι από 7.000 συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την αίσθηση ενότητας και την ικανοποίηση τους από τη ζωή.

ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.

Η δρ Εντινγκερ-Σονς επανέλαβε τη μέτρηση μετά από έξι εβδομάδες και τα αποτελέσματα ήταν περίπου ίδια.

«Προφανώς οι πεποιθήσεις περί ενότητας είναι κάτι περισσότερο από ένα συναίσθημα ή μια διάθεση σχετιζόμενα με μια συγκεκριμένη κατάσταση. Μάλλον φαίνεται να αντιπροσωπεύουν μια γενικότερη στάση απέναντι στη ζωή», ανέφερε.

Επιπρόσθετα, η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή έχουν κάποια πρόσθετα οφέλη. Οφέλη όπως εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις οι νέοι και βελτιωμένη υγεία οι ηλικιωμένοι.

Ενότητα: Πέρα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις

Η δρ Εντινγκερ – Σχονς θέλησε στη συνέχεια να μελετήσει αν η αίσθηση της ενότητας εξηγεί την ικανοποίηση από τη ζωή ακόμη καλύτερα και από τη θρησκευτική πίστη.

Στη δεύτερη έρευνα της πήραν μέρος 67.000 συμμετέχοντες, οι οποίοι προέρχονταν από μια ποικιλία θρησκευτικών πεποιθήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των άθεων. Οι συμμετέχοντες «σκόραραν» διαφορετικά στην κλίμακα ενότητας ανάλογα με τη θρησκεία τους. Οι μουσουλμάνοι είχαν το υψηλότερο μέσο όρο, ενώ οι άθεοι είχαν το χαμηλότερο.

«Η αγάπη είναι αλήθεια και το μίσος είναι ψεύδος, γιατί το μίσος οδηγεί στην πολλαπλότητα. Είναι το μίσος που χωρίζει τον ένα άνθρωπο από τον άλλο, επομένως είναι σφαλερό και ψεύτικο. Είναι μια διασπαστική δύναμη, χωρίζει και καταστρέφει. Η αγάπη ενώνει, η αγάπη κατευθύνει προς εκείνη την ενότητα» Σουάμι Βιβεκανάντα

Διαπιστώθηκε ότι η πίστη στην κοσμική ενότητα αποτελούσε καλύτερο προγνωστικό δείκτη για την ικανοποίηση από τη ζωή συγκριτικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Μάλιστα, η πίστη στην ενότητα φαίνεται να υπερκαλύπτει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Όταν αυτή παραγνωρίζεται, πολλά από τα θετικά αποτελέσματα της θρησκευτικής συνείδησης στην ικανοποίηση της ζωής εξαφανίζονται.

Πολλοί άνθρωποι κάνουν σήμερα διάφορες δραστηριότητες για την επίτευξη αυτής της αίσθησης της ενότητας, όπως γιόγκα, διαλογισμό κ.α. Όπως είπε η Γερμανίδα ψυχολόγος, η ενίσχυση της αίσθησης ενότητας των πάντων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους. Μπορούν να νιώσουν μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή τους, σε σχέση με την παραδοσιακή θρησκευτική πίστη και πρακτική. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βελτιώστε περισσότερο τη ζωή σας:

7 συνήθειες των ανθρώπων που δεν έχουν άγχος για ασήμαντα πράγματα

Αγάπη: Τα τρία λάθη που κάνουμε στην αγάπη (Έριχ Φρομ)

6 Τρόποι Για Να Καλλιεργήσεις Την Ευγνωμοσύνη Σου

Συναισθήματα: Το παιχνίδι του ελέγχου και της αποφυγής

Χαλάρωση και διευθέτηση του άγχους

9 Βήματα για να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει