Αυτά είναι τα 3 όπλα για να κυνηγήσεις τα όνειρά σου

Αρχαία μαθήματα για μια σύγχρονη ζωή

by admin
2,K views

Ο φιλόσοφος Λάο Τσε είπε αυτό το διάσημο πλέον απόσπασμα:

«Πρόσεχε τις σκέψεις σου επειδή γίνονται τα λόγια σου. Πρόσεχε τα λόγια σου επειδή γίνονται οι πράξεις σου. Πρόσεχε τις πράξεις σου επειδή γίνονται οι συνήθειές σου. Πρόσεχε τις συνήθειές σου επειδή γίνονται ο χαρακτήρας σου. Πρόσεχε τον χαρακτήρα σου επειδή γίνεται το πεπρωμένο σου».

1. Δράση

Φέρσου σαν αυτό που κάνεις να κάνει τη διαφορά. Την κάνει.” — Ουίλιαμ Τζέιμς

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

«Μία από τις μεγάλες τραγωδίες της ζωής είναι ότι οι άνθρωποι σπάνια γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ πρακτικής και επαγγέλματος, μεταξύ του να κάνουν και να λένε. Από τη μια πλευρά, ομολογούμε περήφανα ορισμένες υψηλές και ευγενείς αρχές, αλλά από την άλλη, δυστυχώς λειτουργούμε αντίθετα από αυτές τις αρχές».

Προσπαθήστε να ακολουθήσετε οποιαδήποτε φιλοσοφία ζωής και γρήγορα θα ανακαλύψετε πόσο δύσκολη είναι. Γι’ αυτό ο Επίκτητος προέτρεψε τους μαθητές του,

«Μην μιλάς για τη φιλοσοφία σου, ζήσε την».

Ο Αμερικανός συγγραφέας και χιουμορίστας Μαρκ Τουέιν το έθεσε ως εξής:

«Η δράση μιλάει πιο δυνατά από τις λέξεις, αλλά όχι τόσο συχνά».

Ο ενάρετος δρόμος είναι δύσκολος. «Η αριστεία δεν είναι ποτέ τυχαία. Είναι πάντα αποτέλεσμα εστιασμένης πρόθεσης, ειλικρινούς προσπάθειας και έξυπνης εκτέλεσης», έγραψε ο Αριστοτέλης.

2. Συνήθειες

“Μέρα με τη μέρα, αυτό που κάνεις είναι αυτό που γίνεσαι.” — Ηράκλειτος

Είναι εύκολο να ξεχνάμε πώς οι μικρές ενέργειες της ζωής δημιουργούν συνήθειες. Ο Αριστοτέλης εξήγησε: «Η αριστεία είναι μια τέχνη που κερδίζεται με την εκπαίδευση και τη συνήθεια. Δεν ενεργούμε σωστά επειδή έχουμε αρετή ή αριστεία, αλλά μάλλον τα έχουμε επειδή έχουμε ενεργήσει σωστά».

“Είμαστε αυτό που κάνουμε κατ’ επανάληψη. Η αριστεία, λοιπόν, δεν είναι πράξη αλλά συνήθεια».

Ομοίως, ο ιδρυτής του στωικισμού, ο Ζήνων ο Κιτιεύς (και ο Βούδας), τόνισε την ιδέα ότι, σιγά σιγά, κάθε σταγόνα αθροίζεται. Οι καλές (αρετές) και οι λανθασμένες (κακίες) πράξεις εξελίσσονται σε συνήθειες. Επομένως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε πράξη έχει σημασία.

Η Μητέρα Τερέζα εξήγησε το σημείο ως εξής:

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι τίποτα άλλο από μια σταγόνα στον ωκεανό. Αλλά αν η σταγόνα δεν ήταν εκεί, κάτι θα έλειπε στον ωκεανό».

3. Χαρακτήρας

Στο ημερολόγιο του Μάρκου Αυρήλιου, γνωστό σήμερα ως Διαλογισμοί, έγραψε:

«Να σέβεστε τους θεούς και να φροντίζετε ο ένας τον άλλον. Η ζωή είναι σύντομη — ο καρπός αυτής της ζωής είναι ένας καλός χαρακτήρας και ενεργεί για το κοινό καλό».

Δύο χιλιάδες χρόνια αργότερα, ο συγγραφέας Ντέιβιντ Μπρουκς έγραψε στο The Road to Character αυτή τη συμβουλή:

“Ο χαρακτήρας χτίζεται στην πορεία της εσωτερικής σας σύγκρουσης. Ο χαρακτήρας είναι ένα σύνολο από διαθέσεις, επιθυμίες και συνήθειες που σιγά-σιγά χαράσσονται κατά τη διάρκεια του αγώνα ενάντια στη δική σας αδυναμία. Γίνεστε πιο πειθαρχημένοι, προσεκτικοί και στοργικοί μέσα από χίλιες μικρές πράξεις αυτοελέγχου, μοιράσματος, εξυπηρέτησης, φιλίας και εκλεπτυσμένης απόλαυσης.”

Σύμφωνα με τον Μπρουκς, κάνοντας πειθαρχημένες, προσεκτικές επιλογές, μπορείς σιγά-σιγά να χαράξεις ορισμένες τάσεις στο μυαλό σου. Αν το κάνετε αυτό, είναι πιο πιθανό να επιθυμείτε τα σωστά πράγματα και να εκτελέσετε τις σωστές ενέργειες.

«Δεν μπορείς να ονειρευτείς τον εαυτό σου ως έναν χαρακτήρα. Πρέπει να σφυρηλατήσεις και να μεταλλάξεις τον εαυτό σου», έγραψε ο ποιητής και φιλόσοφος Henry David Thoreau.

Πηγή: medium.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει