Γιατί οι μικρές συνήθειες κάνουν τη μεγάλη διαφορά

by admin
1,6K views
Γιατί οι μικρές συνήθειες κάνουν τη μεγάλη διαφορά

Γιατί οι μικρές συνήθειες κάνουν τη μεγάλη διαφορά

Είναι πολύ εύκολο να υπερεκτιμήσουμε τη σημασία μιας καθοριστικής στιγμής και να υποτιμήσουμε την αξία των μικρών βελτιώσεων σε καθημερινή βάση.

Πολύ συχνά, πείθουμε τον εαυτό μας ότι για μια τεράστια επιτυχία απαιτείται και η ανάλογη δράση. Είτε πρόκειται να χάσουμε βάρος, είτε να ιδρύσουμε μια επιχείρηση, να γράψουμε ένα βιβλίο, να κερδίσουμε ένα πρωτάθλημα ή να επιτύχουμε οποιονδήποτε άλλο στόχο, πιέζουμε τον εαυτό μας να κάνουμε κάποια συγκλονιστική βελτίωση, για την όποια θα μιλούν όλοι.

Εν τω μεταξύ, οι βελτιώσεις του 1% δεν είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, κάποιες φορές δεν είναι καν ευδιάκριτες αλλά αποδεικνύονται πολύ πιο ουσιαστικές μακροπρόθεσμα. Η διαφορά που μπορεί να κάνει μια μικρή βελτίωση, εν ευθέτω χρόνω, είναι εντυπωσιακή. Είναι απλά μαθηματικά: αν βελτιώνεστε κατά 1% κάθε μέρα επί ένα χρόνο, θα καταλήξετε κατά 37% καλύτεροι στο τέλος της χρονιάς. Αντιστρόφως, αν χειροτερεύετε κατά 1% κάθε μέρα επί ένα χρόνο, θα καταλήξετε κοντά στο μηδέν. Ό,τι ξεκινάει από μια μικρή νίκη ή από μια μικρή ατυχία συσσωρεύεται και αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις.

Οι συνήθειες είναι ο ανατοκισμός της αυτοβελτίωσης.

Με τον ίδιο τρόπο που τα χρήματα πολλαπλασιάζονται μέσω του ανατοκισμού, πολλαπλασιάζονται και οι επιδράσεις των συνηθειών σας όσο τις επαναλαμβάνετε τακτικά. Μολονότι η διαφορά που σημειώνουν, κάθε μέρα χωριστά, είναι ανεπαίσθητη, ο αντίκτυπος που έχουν ύστερα από μήνες ή ύστερα από χρόνια μπορεί να είναι σαρωτικός. Και μόνο αν κοιτάξουμε δύο, πέντε ή δέκα χρόνια πίσω τότε η αξία των καλών συνηθειών και το τίμημα των κακών συνηθειών γίνεται πλέον εξόφθαλμο.

Πρόκειται για μία παράμετρο που δύσκολα εκτιμάται στην καθημερινότητα. Συνήθως αγνοούμε τις μικρές αλλαγές, γιατί τη δεδομένη στιγμή μοιάζουν ασήμαντες. Αν αποταμιεύσετε τώρα λίγα χρήματα, προφανώς δεν θα γίνετε εκατομμυριούχοι. Αν πάτε στο γυμναστήριο τρεις συνεχόμενες μέρες, δεν θα αποκτήσετε το τέλειο σώμα. Αν μελετήσετε μανδαρινικά για μια ώρα απόψε, πάλι δεν θα ξέρετε τη γλώσσα. Κάνουμε κάποιες αλλαγές, αλλά επειδή τα αποτελέσματα ποτέ δεν έρχονται γρήγορα επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες.

Δυστυχώς, ο αργός ρυθμός της μεταμόρφωσης συχνά μας ωθεί να ξανακυλήσουμε στα παλιά. Αν επιλέξετε ένα ανθυγιεινό γεύμα σήμερα, δεν βαραίνει η πλάστιγγα. Αν δουλέψετε μέχρι αργά απόψε και παραμελήσετε την οικογένειά σας, θα σας συγχωρήσουν. Αν χρονοτριβείτε και αναβάλετε την εργασία σας για αύριο, συνήθως θα βρεθεί χρόνος για να την ολοκληρώσετε.

Οι επιπτώσεις μιας μόνο επιλογής είναι διαχειρίσιμες.

Όταν όμως επαναλαμβάνουμε λάθη της τάξεως του 1% τη μία μέρα μετά την άλλη, αναπαράγοντας επιπόλαιες αποφάσεις, επαναλαμβάνοντας μικρές αστοχίες και επιχειρηματολογώντας με φτηνές δικαιολογίες, το άθροισμα των μικρών αυτών επιλογών καταλήγει να είναι ένα τοξικό αποτέλεσμα. Γιατί η συσσώρευση πολλών αστοχιών, 1% επιδείνωση εδώ κι εκεί, τελικά οδηγεί σε πρόβλημα. Η επίδραση που έχει μια μικρή αλλαγή στις συνήθειές σας είναι ανάλογη της αλλαγής πορείας ενός αεροσκάφους κατά λίγες μοίρες. Φανταστείτε ότι πετάτε από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη. Αν ένας πιλότος φεύγοντας από το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες αλλάξει την πορεία του κατά 3,5 μοίρες νότια, θα προσγειωθείτε στην Ουάσινγκτον και όχι στη Νέα Υόρκη. Μία τόσο μικρή αλλαγή δεν είναι διόλου αισθητή κατά την απογείωση, η μύτη του αεροσκάφους στρέφεται ελάχιστα μέτρα, αλλά όταν μεγεθύνεται διασχίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταλήγει να έχει απόκλιση εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Αντίστοιχα, μια μικρή αλλαγή στις καθημερινές σας συνήθειες μπορεί να οδηγήσει τη ζωή σας σε εντελώς διαφορετικό προορισμό. Μια επιλογή κατά 1% καλύτερη ή κατά 1% χειρότερη φαίνεται ασήμαντη τη δεδομένη στιγμή, αλλά όταν το άθροισμα των στιγμών αυτών αποτελεί τη διάρκεια της ζωής σας, αυτές οι επιλογές καθορίζουν το ποιοι είστε αλλά και ποιοι θα μπορούσα-τε να είστε.

Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα των καθημερινών συνηθειών μας και όχι μιας συνταρακτικής αλλαγής, που ενδέχεται να συμβεί μια φορά στη ζωή σας.

Συνεπώς, δεν έχει σημασία πόσο επιτυχημένοι ή αποτυχημένοι είστε τώρα. Σημασία έχει αν σας βάζουν οι συνήθειές σας στον δρόμο προς την επιτυχία. Περισσότερο θα έπρεπε να σας απασχολεί η τρέχουσα πορεία σας, παρά τα τρέχοντα αποτελέσματα. Αν είστε εκατομμυριούχος αλλά κάθε μήνα τα έξοδά σας υπερβαίνουν τα έσοδά σας, τότε είστε σε κακή τροχιά. Αν δεν αλλάξετε τον τρόπο που ξοδεύετε τα χρήματά σας, δεν θα έχετε καλό τέλος. Αντίστροφα, αν δεν έχετε χρήματα, αλλά αποταμιεύετε ελάχιστα κάθε μήνα, τότε βρίσκεστε στο σωστό δρόμο για την οικονομική σας απελευθέρωση ακόμη κι αν αποταμιεύετε με πιο αργούς ρυθμούς απ’ όσο θα θέλατε.

Τα εισοδήματά σας είναι ένας δείκτης των συνηθειών σας. Η περιουσία σας είναι ένας δείκτης των οικονομικών συνηθειών σας. Το βάρος σας είναι ένας δείκτης των διατροφικών συνηθειών σας. Οι γνώσεις σας είναι ένας δείκτης των μαθησιακών συνηθειών σας. Η ακαταστασία σας είναι ένας δείκτης των συνηθειών σας στην καθαριότητα. Ό,τι επαναλαμβάνετε, καθορίζει το αποτέλεσμα που θα έχετε.

Το σύστημα των ατομικών συνηθειών

Αν δυσκολεύεστε να αλλάξετε τις συνήθειές σας, το πρόβλημα δεν είστε εσείς. Το πρόβλημα είναι το σύστημά σας. Επαναλαμβάνετε τις κακές σας συνήθειες ξανά και ξανά, όχι γιατί δεν θέλετε να τις αλλάξετε, αλλά γιατί ακολουθείτε λάθος μέθοδο για να τις αλλάξετε.

Μην προσπαθείτε να εκτοξευτείτε στο επίπεδο των στόχων σας. Προσγειωθείτε στο επίπεδο της μεθόδου σας.

Η επικέντρωσή σας στη γενικότερη στρατηγική και όχι σε έναν συγκεκριμένο στόχο αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα του βιβλίου «ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ΜΠΟΡΕΙ Ν’ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ». Είναι επίσης ένα από τα βαθύτερα μηνύματα που κρύβονται πίσω από τη λέξη ατομικός. Μέχρι τώρα θα έχετε ίσως συνειδητοποιήσει ότι μια ατομική συνήθεια αναφέρεται σε μια μικρή αλλαγή, σε ένα ανεπαίσθητο κέρδος, σε ποσοστό βελτίωσης 1%. Αλλά οι ατομικές μας συνήθειες δεν είναι κάποιες τυχαίες παλιές μας συνήθειες, όσο μικρές κι αν είναι. Αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συστήματος. Όπως τα άτομα είναι τα δομικά υλικά των μορίων, οι ατομικές συνήθειες είναι τα δομικά υλικά αξιοθαύμαστων αποτελεσμάτων.

Οι συνήθειες είναι τα άτομα της ζωής μας.

Κάθε μία είναι μια θεμελιώδης μονάδα που συμβάλλει στην καθολική μας βελτίωση. Στην αρχή, αυτές οι μικρές ρουτίνες φαίνονται ασήμαντες, αλλά σύντομα στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη και μας εξασφαλίζουν μεγαλύτερες νίκες που ξεπερνούν σημαντικά το τίμημα της αρχικής μας επένδυσης. Είναι μικρές και συνάμα πανίσχυρες. Αυτό είναι το νόημα της φράσης ατομικές συνήθειες. Τακτικές επαναλήψεις ή ρουτίνες, μικρές και πανεύκολες στην εφαρμογή τους που αποτελούν πηγή απίστευτης δύναμης. Είναι τα υλικά ενός συστήματος αθροιστικής ανάπτυξης (Πηγή: omorfizoi.gr)

Απόσπασμα από το βιβλίο: “Ένα Τίποτα Μπορεί να Αλλάξει τα Πάντα”, του James Clear, από τις εκδόσεις Ιβίσκος!

Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μας newsletter για να μη χάνετε τις δημοσιεύσεις μας


powered by moosend

Δείτε επίσης:

Λες ότι δεν έχεις αρκετή βούληση; Μύθος!

Οι συνήθειες που βλάπτουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό και τις δυνάμεις σου

5 τρόποι να ασχοληθείς με κάτι που αγαπάς ενώ δουλεύεις!

Δες με αισιοδοξία τη ζωή εκπαιδεύοντας το νου σου

7 συνήθειες των ανθρώπων που δεν έχουν άγχος για ασήμαντα πράγματα

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει