Ο πειρασμός και η απελευθέρωση από την άβυσσο των εξαρτήσεων

by admin
761 views
Ο πειρασμός και η απελευθέρωση από την άβυσσο των εξαρτήσεων

Ο πειρασμός σαν ενέργεια είναι η πρόκληση να κάνεις κάτι που είναι απαγορευμένο ή έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Είναι ουσιαστικά οι επιθυμίες που ενεργοποιούνται με το κατάλληλο ερέθισμα, τις οποίες έχουμε μέσα μας, γιατί ο νους έχει καταγράψει απ’ το εξωτερικό περιβάλλον τις πληροφορίες των εθισμών. Έτσι αυτή η καταγραφή σιγοκαίει σαν πληροφορία και ενεργοποιείται με το κατάλληλο ερέθισμα.

Σαν γεγονός έχει δαιμονοποιηθεί στη ζωή μας και έχει δημιουργήσει μια ενεργειακή οντότητα, που είναι ο φόβος να αποδεχτούμε την αδυναμία μας, και αυτό εμποδίζει την εκδήλωση της θέλησης, ώστε να διαλύσουμε αυτή την έλλειψη μας.

Η επιθυμία, ο πειρασμός και η εξάρτηση

Μια επιθυμία που θεωρούμε ότι δεν είναι καλή και θέλει να υλοποιηθεί τη χαρακτηρίζουμε ως πειρασμό. Πώς μπορούμε να βρούμε τα αίτια αυτής της παρορμητικής συμπεριφοράς και να δούμε τι ανάγκη θα μας καλύψει η ικανοποίηση αυτής της επιθυμίας;

Οι εξάρτηση και ο πειρασμός σχετίζονται. Τι είναι όμως η εξάρτηση;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η εξάρτηση είναι μια χρόνια νόσος του εγκεφάλου που την καθορίζουν περιβαλλοντικοί, φαρμακολογικοί και γενετικοί-βιολογικοί παράγοντες.

Είναι η παρόρμηση του να επαναλαμβάνει κάποιος μια συμπεριφορά, που δημιουργεί το συναίσθημα της έλλειψης, όταν απουσιάζει το αντικείμενο που καλύπτει την ικανοποίηση της ανάγκης που έχει εκδηλωθεί.

Η εξάρτηση όμως δεν υφίσταται όταν δεν υπάρχουν ή δεν ξέρει o νους ότι υπάρχουν οι παράγοντες που χαρακτηρίζουμε ως πάθη, δηλαδή όπως το αλκοόλ, ο τζόγος, τα ναρκωτικά, το κάπνισμα, κλπ.

Τι δημιουργεί τον εθισμό;

Τι προκαλεί αυτό τον εθισμό; Σίγουρα η επανάληψη δημιουργεί στους νευρώνες το αίσθημα, θέλω αυτό το βίωμα για να ικανοποιηθώ. Δημιουργείται η επιθυμία και ο νους μας κατευθύνει στο ήδη γνωστό υποκατάστατο, το οποίο αγωνιωδώς ψάχνουμε να βρούμε να καλύψει την ανάγκη.

Άλλα αν δεν υπήρχε αυτό το υποκατάστατο θα υπήρχε και η εξάρτηση; Κλασσικό παράδειγμα το νερό της φωτιάς, που οι ινδιάνοι αγόραζαν από τους Λευκούς.

Πριν μάθουν την ύπαρξή του και το δοκιμάσουν δεν γνώριζαν τι είναι το αλκοόλ και ποιές επιθυμίες ικανοποιεί. Δεν είχαν τη διάθεση να καλύψουν αυτή την ανάγκη, γιατί δεν τη γνώριζαν. Όποτε δεν είχαν επιθυμία! Με λίγα λόγια ήταν μια κατασκευασμένη ανάγκη που τους επέβαλαν να την ικανοποιήσουν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους οι άποικοι.

Έτσι λειτουργούν σαν διαδικασία οι επίπλαστες ανάγκες στην σημερινή μας κοινωνία που έχουν γίνει εξαρτήσεις, από το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, όπως και οι πιο «ανώδυνες» η χρήση του smart phone, του face book και τα video games.

Είναι μια νοητική προβολή που έχει συνδυαστεί με μια συγκεκριμένη διαδικασία στο μυαλό το ατόμου που υποφέρει από μειωμένη αυτοπεποίθηση και επιθυμεί την εύκολη διέξοδο που θα του χαρίσει ευεξία και απόλαυση. Η κάλυψη της ανάγκης αυτής έχει συνδυαστεί με το μέσο ικανοποίησης!

Πίσω από την ανάγκη των εξαρτήσεων

Αυτό είναι λοιπόν; Θα σβήσουμε από το σκληρό δίσκο του μυαλού, τη μνήμη, την καταγραφή για το αλκοόλ; Όχι, η λύση δεν είναι η αμνησία, ούτε να απομονωθούμε από τον κόσμο.

Το βασικό είναι να δούμε τι κρύβεται πίσω από την ανάγκη για να πιούμε, να πάρουμε ναρκωτικά, να παίξουμε στα χαρτιά κλπ.

Τι καλύπτει αυτή η εθιστική εξάρτηση; Ποια είναι η αιτία; Τι θέλεις να καλύψεις;

Τι λείπει από τη ζωή σου και έχει αυτή τη συμπεριφορά ο ψυχισμός σου;

Γιατί λείπει η χαρά; Μήπως έχεις υποκύπτουσα κατάθλιψη; Μήπως υπάρχει κενότητα και αδιέξοδο στην καθημερινότητά σου και προσπαθείς να βρεις κάτι να ικανοποιήσει την ψυχή σου;

Πολλές φορές δεν μας καλύπτει η σχέση μας ή νιώθουμε απογοήτευση από την μέχρι τώρα ζωή μας. Οι γονείς δεν ενδιαφέρονται για εμάς ή μας έχει απορρίψει το κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε;

Ποια ανάγκη καλύπτει ο πειρασμός;

Πολλά μπορεί να ισχύουν, αλλά το βασικό είναι ότι δεν νιώθουμε πληρότητα, χαρά και δημιουργικότητα στη ζωή μας.

Τι είναι αυτό που σου λείπει πραγματικά και καταφεύγεις στην ικανοποίηση των επίπλαστων αναγκών;

Τι προσπαθούμε πραγματικά να αποφύγουμε και τι δεν θέλουμε να δούμε στη ζωή μας; Γιατί καταφεύγουμε σε παρέες που μας παρασύρουν στο ίδιο πάθος και γιατί αισθανόμαστε ικανοποίηση όταν παρασύρουμε και εμείς οι ίδιοι τους άλλους; Μήπως για να αισθανόμαστε αποδεκτοί σε μια ομάδα και να νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου, ενώ αυτό που κάνουμε δεν είναι τόσο βλαβερό, καθώς έχουμε κι άλλους συντρόφους στο ταξίδι;

Έτσι υπνωτίζεται η θέλησή σου, καθώς βυθίζεσαι στην άβυσσο των εξαρτήσεων. Η επιλογή και η θέληση είναι το κλειδί! Ποιος είναι ο πειρασμός σου;  Τι ακριβώς είναι αυτό που θέλεις απ’ τη ζωή σου; Την απόλυτη εξάρτηση; Έχεις αναρωτηθεί τι πραγματικά θέλει η ψυχή σου για να είναι χαρούμενη; Πως θα αποκτήσεις ενεργητικότητα, χαρά και δημιουργικότητα στην κάθε μέρα σου;

Οι πλαστές ανάγκες διαλύονται με τη δημιουργία άλλων προτεραιοτήτων και επιθυμιών στην καθημερινότητά σου.

Την έλλειψη σου θα την μετατρέψεις, ώστε να ικανοποιήσεις με αλλά μέσα τις ανάγκες σου.

Αναγνώρισε τα ταλέντα σου και δες τι σου φέρνει πληρότητα και χαρά!

Ξεκινά δραστηριότητες που έχεις ονειρευτεί! Δοκίμασε, γνώρισε και πειραματίσου. Ανέτρεψε το πρόγραμμα που ο νους σου έχει κλειδώσει.

Βρες το νόημα της ζωής σου και δες ποια είναι η αποστολή που θέλει η ψυχή σου να ακολουθήσεις και η εξάρτηση σταδιακά θα μειωθεί και η κατάθλιψη θα απομακρυνθεί. Αλλά πρόσεχε, γιατί η οκνηρία και ο νους θα σου θέτουν εμπόδια και δικαιολογίες…

Να ξέρεις ότι στη ζωή θα τυχαίνει όλο και κάτι για να αναβάλλεις για αργότερα την προσπάθεια… Δεν προλαβαίνω… Θα το αφήσω για την επόμενη εβδομάδα… κλπ

Η θέληση

Όταν πάμε να κάνουμε κάτι για την εξέλιξή μας παρουσιάζεται αντίστοιχα κάτι για να δοκιμαστεί η θέλησή μας και πόσο αληθινά θέλουμε τη χαρά στη ζωή μας. Είναι δηλαδή μια δοκιμασία απ’ τις πολλές που έχει το μονοπάτι της εξέλιξης.

Αυτό λέγεται αντίσταση στην αλλαγή και δρα υποσυνείδητα, καθώς έχεις συνηθίσει στην ασφάλεια του γνωστού, του καθιερωμένου και αντιδράς σε ότι χαλάει τη στασιμότητα, γιατί το ΕΓΩ βάλλεται!

Είναι ένας ψυχολογικός μηχανισμός αυτοσαμποτάζ που έχει καταγραφεί στο σύστημά σου, καθώς αισθάνεται ευάλωτο στο καινούργιο και προτιμά να έχει τη σιγουριά του δεδομένου που μέχρι τώρα γνωρίζει.

Έρχεται πειρασμός; Να θυμάσαι«Όταν θέλεις να προχωρήσεις σε μια πιο βαθιά δουλειά για να διαλύσεις τις παλιές δομές που σε έχουν εγκλωβίσει, τόσο θα ξεφυτρώνουν πιο «καμουφλαρισμένα» εμπόδια!» (Πηγή: omorfizoi.gr)

Διαβάστε ακόμη:

H δημιουργικότητα ως αντίδοτο στον φόβο του θανάτου

Θάνατος: Ο φόβος και πώς τον αντιμετωπίζει η φιλοσοφία

Πώς αντιμετωπίζεις τα λάθη σου

Σώπα, μη μιλάς…

Ο Αριστοτέλης για τη δειλία, τον φόβο και την ανδρεία

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει