Πώς να είσαι ευγνώμων στη δουλειά σου

by admin
4,2K views
Πώς να είσαι ευγνώμων στη δουλειά σου

Πώς να είσαι ευγνώμων στη δουλειά σου

Συνήθως, η ευγνωμοσύνη δεν μας βγαίνει αυθόρμητα στη δουλειά μας. Κι όμως, θα έπρεπε. Τα οφέλη της ευγνωμοσύνης είναι πολλά – και για σένα και για το περιβάλλον σου. 

Στα αγγλικά, η λέξη ευγνωμοσύνη (gratitude) έχει κοινή ρίζα με τη λέξη χάρη (grace) – το λατινικό gratus. Σε καταστάσεις πίεσης, όταν νιώθουμε ότι δεν αντέχουμε, η ευγνωμοσύνη είναι το κλειδί για να γεμίσουμε με χάρη! 

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Academy of Management Journal, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να γράφουν κάθε μέρα 3 πράγματα που τους πήγαν καλά, και γιατί πήγαν καλά. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Μετά από κάποιες βδομάδες οι άνθρωποι ένιωθαν λιγότερο άγχος, είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου και ήταν πιο υγιείς. Επίσης, φάνηκε ότι είναι πιο πιθανό να βοηθήσεις άλλους όταν ο ίδιος νιώθεις ευγνώμων.

Πώς όμως μπορούμε να γίνουμε πιο ευγνώμονες;

Μίλα για το πόσο ευγνώμων νιώθεις. 

Είναι ώρα να αλλάξεις κάποιες από τις φράσεις που χρησιμοποιείς. Κάθε φορά που πας να πεις «Είμαι τόσο κουρασμένος/η», «Έχω τόση δουλειά», «Πότε θα έρθει η Παρασκευή;» πες κάτι που να δείχνεις πόσο χαίρεσαι για τα καλά που σου συμβαίνουν. Μπορείς και να τα γράψεις, αν θες. Η έρευνα έχει δείξει ότι χρειάζονται 10 εβδομάδες για να δεις θετική αλλαγή.

Να λες «ευχαριστώ» στους άλλους για να ξέρουν ότι τους εκτιμάς. 

Ειδικά στον επαγγελματικό χώρο, ένα μικρό «ευχαριστώ» από τους εργοδότες μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά για τους εργαζόμενους. 

Να θυμάσαι συχνά αυτά για τα οποία νιώθεις ευλογημένος/η.

Γράψε μια μικρή λίστα με τα πράγματα που σου δίνουν δύναμη. Κράτα τη μαζί σου όλη τη μέρα, και διάβασέ την αν κάτι δεν πάει καλά. Κράτα στο χώρο που εργάζεσαι φωτογραφίες από αγαπημένα σου πρόσωπα, κατοικίδια, πράγματα που αγαπάς. Θα είναι μικρές υπενθυμίσεις που θα σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη.

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα μικρό κλειδί που θα ξεκλειδώσει τη ζωή σου. Και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να το αποκτήσεις είναι μια αλλαγή οπτικής. 

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: thriveglobal.com Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr
Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μας newsletter για να μη χάνετε τις δημοσιεύσεις μας


powered by moosend

Δείτε επίσης:

5 τρόποι να ασχοληθείς με κάτι που αγαπάς ενώ δουλεύεις!

Πρέπει να μάθουμε να χαλαρώνουμε χωρίς ενοχές

Γιατί το παιχνίδι είναι το κλειδί στην δημιουργικότητα και παραγωγικότητα

Οποιος δεν δουλεύει δεν τρώει (Ιστορία Ζεν)

7 συνήθειες των ανθρώπων που δεν έχουν άγχος για ασήμαντα πράγματα

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει