5 τρόποι να ασχοληθείς με κάτι που αγαπάς ενώ δουλεύεις!

by admin
995 views
5 τρόποι να ασχοληθείς με κάτι που αγαπάς ενώ δουλεύεις!

Ίσως αναρωτιέσαι αν αξίζει καν τον κόπο να ξεκινήσεις μια ενασχόληση που αγαπάς ενώ δουλεύεις τόσες ώρες. Υπάρχουν άραγε τρόποι να ασχοληθείς με κάτι που αγαπάς ενώ δουλεύεις;

Ας θυμηθούμε μια χαριτωμένη ιστορία από τη ζωή του διάσημου Στωικού φιλοσόφου, του Διογένη του Κυνικού. Κάποτε ο Διογένης ο Κυνικός ήταν πάνω σε ένα καράβι το οποίο το κατέλαβαν πειρατές. Τον έπιασαν πειρατές και τον έδωσαν για πούλημα. Όταν κλήθηκε να τον πουλήσουν και τον ρώτησαν τι ήξερε να κάνει απάντησε πως ήξερε «να εξουσιάζει ανθρώπους». Και βλέποντας κάποιον Κορίνθιο, έναν άσωτο πλούσιο, είπε στον διαλαλητή: «Πούλησε με σ’ αυτόν, αυτός χρειάζεται αφεντικό». Εκείνος τον αγοράζει και τον πηγαίνει στην Κόρινθο και του αναθέτει την ανατροφή των παιδιών του. Έλεγε μάλιστα ότι ένα αγαθό πνεύμα είχε μπει στο σπίτι του». Σούδα, “Διογένης” (n. 1143 – 1144).

Μπορεί ο Διογένης να αγαπούσε τη δουλειά του να είναι… αφεντικό αλλά οι περισσότεροι δεν είμαστε τόσο τυχεροί!

Κι όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι οι δημιουργικές ασχολίες έχουν τεράστια οφέλη στη ευτυχία, στην ευεξία και ακόμα και στην παραγωγικότητά μας στη δουλειά!

Νέα έρευνα έδειξε ότι οι ασχολίες μας εκτός δουλειάς αυξάνουν την αυτοπεποίθησή μας και στον εργασιακό τομέα. Επίσης, όταν περνάμε μια δύσκολη περίοδο, το «χόμπι» μας μπορεί να μάς βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε. Συγκεκριμένα, ασχολίες όπως η ζωγραφική και η γλυπτική μας βοηθάνε να ξεπεράσουμε αρνητικά συναισθήματα και άσχημες εμπειρίες.

5 τρόποι να ασχοληθείς με κάτι που αγαπάς ενώ δουλεύεις!

Ρωτήσαμε λοιπόν τους ειδικούς πώς γίνεται να βρούμε χρόνο εκτός δουλειάς για να κάνουμε κάτι που πραγματικά απολαμβάνουμε—ιδού τι μας είπαν:

1: Ανάπτυξε μια πρωινή συνήθεια

Ξύπνα μια με δυο ώρες πιο νωρίς και ασχολήσου με κάτι που σου αρέσει! Έτσι το μυαλό σου καθαρίζει και αισθάνεσαι ότι έχεις πετύχει ήδη κάτι σημαντικό, προτού καν ξεκινήσει η μέρα!

2: Αύξησε σταδιακά το χρόνο

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα αφήναμε τη δουλειά για να ασχοληθούμε μόνο με αυτά που μας αρέσουν. Όμως, αυτή η νοοτροπία του «όλα ή τίποτα» μας εμποδίζει απ’ το να ξεκινήσουμε με μικρά βήματα. Είναι καλό να μην έχουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες απ’ την αρχή. Ξεκίνα αφιερώνοντας 15 λεπτά.

3: Εξάσκησε τον κανόνα 5 στις 7

Μπορείς να θέσεις ως όριο ότι θα ασχολείσαι 5 στις 7 ημέρες με αυτό που αγαπάς. Μπορεί βέβαια, να είναι ακόμα λιγότερες από 5. Από εσένα εξαρτάται! Ο καθένας έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης.

4: Παρακολούθησε την πρόοδό σου

Το να παρακολουθείς το χρόνο που αφιερώνεις σε δημιουργικές ασχολίες είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που σε βοηθάει να παρατηρείς τι πήγε και τι δεν πήγε καλά. Έτσι, έχεις καθαρή εικόνα της προόδου σου και βελτιώνεις την αυτοπεποίθησή σου. Βάζε ραντεβού με τον εαυτό σου χρησιμοποιώντας είτε ένα κλασικό ημερολόγιο είτε μια απ’ τις δεκάδες εφαρμογές, όπως το Google Calendar κ.α. Μπορείς, επίσης, να γράφεις μια σύντομη σημείωση για το πώς πήγε το «ραντεβού» σου. Στο τέλος του μήνα, ρίξε μια ματιά πώς πήγε η πρόοδός σου και υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι όντως δουλεύεις για να πετύχεις τους στόχους σου και αυτό είναι σημαντικό. Δεν έχει σημασία η ποσότητα της προόδου ή η ταχύτητα, αλλά ότι βελτιώνεσαι. Όταν θα έχεις ξεπεράσει το πρώτο αυτό στάδιο, μπορείς να δουλέψεις και πάνω στο ρυθμό και την ταχύτητά σου. 

5: Αφιέρωσε όσο χρόνο χρειάζεσαι για ύπνο και ξεκούραση

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά είναι γεγονός ότι αν στερείσαι τον ύπνο, είναι δύσκολο να βρεις την ενέργεια για να ασχοληθείς με αυτό που σε παθιάζει. Πρέπει να βάζεις σε προτεραιότητα τον ύπνο, ώστε να έχεις την ενέργεια και τη διαύγεια να ασχοληθείς συστηματικά με αυτό που αγαπάς (Μετάφραση-Απόδοση από την ομάδα του “Η Φιλοσοφία Επιστρέφει”. Αρχική πηγή: Big Think)

Διαβάστε επίσης:

Τι θα ήταν η ζωή χωρίς τις δυσκολίες; Μια διδακτική ιστορία

Το αίσθημα της αγάπης στην καθημερινή μας ζωή βελτιώνει την υγεία μας

Πειρασμός; Πολέμησέ τον με σχέδιο και προγραμματισμό

Δες με αισιοδοξία τη ζωή εκπαιδεύοντας το νου σου

Η δύναμη του ΟΧΙ και οι καταπιεσμένες επιθυμίες μας

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει