Σε τι χρησιμεύουν οι γίγαντες Μοάι στα Νησιά του Πάσχα;

by admin
979 views
Σε τι χρησιμεύουν οι γίγαντες Μοάι στα Νησιά του Πάσχα;

Το συλλογικό παρελθόν της ανθρωπότητας παραμένει σε κάποια σημεία του μυστηριώδες. Μνημειώδεις κατασκευές σε πολλά μέρη του κόσμου προκαλούν την επιστήμη να αποκαλύψει τα μυστικά τους. Όπως συμβαίνει με τα τεράστια αγάλματα Μοάι στα Νησιά του Πάσχα.

Οι αινιγματικές αυτές μονολιθικές κατασκευές ατενίζουν το τοπίο των Ρούπα Νούι (ή αλλιώς, Νησιών του Πάσχα) για εκατονταετίες. Η ύπαρξή τους είναι ένα θαύμα της ανθρώπινης διάνοιας – και η σημασία τους πηγή μυστηρίου.

Γονιμότητα

Πρόσφατη έρευνα στο Journal of Archaeological Science υποστηρίζει ότι τα αγάλματα σχετίζονταν για το ντόπιο λαό Ραπανούι με τη γονιμότητα. Το συμπέρασμα εξάχθηκε από την τοποθέτηση και τον προσανατολισμό των αγαλμάτων σε σχέση με τις ντόπιες καλλιέργειες μπανάνας, κολοκάσιου και γλυκοπατάτας.

Μελέτη του εδάφους

Η υπόθεση αυτή στηρίχθηκε σε δύο συγκεκριμένα αγάλματα Μοάι. Η τοποθεσία τους, μέχρι πρόσφατα θεωρούταν λατομείο. Η περιοχή, ωστόσο, ήταν κάποτε εξαιρετικά εύφορη. Η ανακάλυψη έγινε σχετικά τυχαία, όταν η γεωλόγος Tenn. Sherwood έκανε, από ερευνητική συνήθεια, ανάλυση του εδάφους. Χωρίς να το περιμένει, βρήκε υψηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου – στοιχεία κλειδιά για την καλλιέργεια. Σε κάθε άλλο μέρος του νησιού το έδαφος ήταν στείρο από θρεπτικά συστατικά. Στο λατομείο, ωστόσο, το έδαφος ήταν εξαιρετικά γόνιμο. Ακριβώς στην κατεύθυνση που κοιτούν οι δύο Μοάι.

Αυτό το γεγονός θεωρείται σημαντικό για τη χρησιμότητα των αγαλμάτων. Μέχρι πρόσφατα θεωρούταν ότι τα δύο αγάλματα επέβλεπαν την εξόρυξη από το λατομείο. Η νέα υπόθεση είναι ότι προστατεύουν την ιερή φύση του λατομείου, με κεντρική την ιδέα της γονιμότητας και της αγροτικής παραγωγής. 

«Η ανασκαφή αυτή ανοίγει την προοπτική μας για τα Μοάι. Συνειδητοποιούμε ότι τίποτα, όσο προφανές κι αν μοιάζει, δεν είναι ποτέ ακριβώς όπως φαίνεται.» λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Van Tilburg. (Πηγή:  sciencedaily.com, Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)

Διαβάστε επίσης:

Μιλήσαμε πρώτη φορά 20 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από όσο νομίζαμε

Τα φυτά εκπέμπουν υπερηχητικές κραυγές όταν κινδυνεύουν

Μήπως έχει το σύμπαν συνείδηση;

Τα έμβρυα βλέπουν περισσότερα από όσα νομίζαμε

Η επιστήμη αποκαλύπτει: Πώς να βρεις την κλήση σου

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει