Τα 16 εμπόδια προς την επιτυχία και πώς να τα ξεπεράσεις όπως ο Μάρκος Αυρήλιος

Κάνε λιγότερα για να καταφέρεις περισσότερα

by admin
763 views

16 πράγματα που πρέπει να σταματήσουν να κάνουν όλοι για να είναι επιτυχημένοι.

Γράφει ο Parker Nash

Συχνά στη ζωή, για να είσαι επιτυχημένος δεν χρειάζεται να κάνεις περισσότερα. Απαιτεί να σταματήσεις για να απομακρύνεις τα απόβλητα από τη ζωή σου.

Σε μια κουλτούρα που είναι σκληρά συνδεδεμένη να «τα κάνει όλα», μπορεί να είναι αντίθετο να κάνουμε λιγότερα. Αντιβαίνει σε όλα όσα μας έχουν πει να κάνουμε. Προσπάθησε περισσότερο, κάνε περισσότερα.

Ένας άνθρωπος που έζησε σχεδόν 2.000 χρόνια πριν έμαθε να εφαρμόζει τη λεπτή τέχνη της εξάλειψης. Σταματώντας να κάνει πολλές «κανονικές» συνήθειες και συμπεριφορές, κατάφερε να ξεπεράσει τεράστιες προκλήσεις.

Ο Μάρκος Αυρήλιος, αυτοκράτορας της Ρώμης από το 161–180 μ.Χ., είχε άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε όλα τα πλούτη της Ρώμης ως αυτοκράτορας αλλά λόγω της θέσης του έφερε επίσης το βάρος ολόκληρης της αυτοκρατορίας. Ολόκληρη η ζωή του ήταν γεμάτη δυσκολίες και ανεξιχνίαστες καταστάσεις που απαιτούσαν αποφάσεις που θα έκαναν τους περισσότερους στη θέση του να καταρρεύσουν υπό την πίεση.

Η απώλεια αγαπημένων προσώπων ήταν σταθερή σε όλη του τη ζωή: οι γονείς του σε νεαρή ηλικία, η γυναίκα του, ακόμη και πολλά παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας του, είδε τις καταστροφικές συνέπειες των ασθενειών και των λιμών. Ο πόλεμος ήταν συνηθισμένη πρακτική στην εποχή του ως αυτοκράτορας, κυρίως με την Αυτοκρατορία των Πάρθων στα ανατολικά και τους βαρβάρους στα βόρεια. Έπρεπε ακόμη και να αντιμετωπίσει αυτό που θα ονομάζαμε «εχθρικό χώρο εργασίας» σήμερα: ένας προδοτικός στρατηγός, ο Avidius Cassius, που αυτοανακηρύχτηκε αυτοκράτορας και προσπαθούσε να ανατρέψει την εξουσία του.

Πώς επέζησε; «Μόνο φιλοσοφία» όπως θα έλεγε. Μέσα από τον περιορισμό, έβρισκε την απάντηση σε κάθε πρόβλημα. Κάνοντας λιγότερα βρήκε τον τρόπο να κάνει περισσότερα.

Ευτυχώς, το γνωρίζουμε αυτό επειδή ως εκ θαύματος τα γραπτά του ημερολογίου του επιβίωσαν σχεδόν 2.000 χρόνια και έχουν συγκεντρωθεί στο εκπληκτικό έργο που ονομάζεται Διαλογισμοί (“Τα εις εαυτόν”)

Ας δούμε πώς αντιμετώπισε ο Μάρκος Αυρήλιος τα κοινά εμπόδια της ζωής και πώς θα είχε βρει τις απαντήσεις μέσω της εξάλειψης με 16 διαφορετικά αποσπάσματα από τους Διαλογισμούς.

1. Σταμάτα να σε νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι

«Μπείτε στο μυαλό τους και θα βρείτε τους δικαστές που φοβάστε τόσο πολύ – και πόσο συνετά κρίνουν τον εαυτό τους».

Αν κάποιος δεν σας αρέσει, ας είναι. Υπάρχουν 7,6 δισεκατομμύρια άλλοι άνθρωποι στον κόσμο για να γίνετε φίλοι.

Εστιάστε στη βελτίωση του εαυτού σας καθημερινά και οι άνθρωποι θα συρρέουν στη νέα σας λαμπρή στάση.
. . .
2. Σταμάτα να κάνεις τόσα πολλά

«Αν αναζητάς ηρεμία, κάνε λιγότερα.» Ή (πιο ακριβέστερα) κάνε ό,τι είναι ουσιαστικό — αυτό που απαιτεί ο Λόγος ενός κοινωνικού όντος και με τον απαραίτητο τρόπο. Που φέρνει διπλή ικανοποίηση: να κάνεις λιγότερα, καλύτερα. Γιατί τα περισσότερα από αυτά που λέμε και κάνουμε δεν είναι απαραίτητα. Εάν μπορείτε να τα εξαλείψετε, θα έχετε περισσότερο χρόνο και περισσότερη ηρεμία. Ρωτήστε τον εαυτό σας κάθε στιγμή, “Είναι αυτό απαραίτητο;”

Σε μια κουλτούρα που ευνοεί τη δραστηριότητα έναντι της αδράνειας, πιστεύουμε ότι το να κάνεις κάτι, οτιδήποτε, είναι καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα. Αλλά με ποιο κόστος έρχεται αυτός ο πολυάσχολος τρόπος ζωής;

Αντί να εξαπλωθείτε σε πολλές δραστηριότητες, εστιάστε σε μία και κάντε το καλά.
Προσέξτε πόσο μακριά πηγαίνετε κάνοντας λιγότερα.
. . .
3. Σταματήστε να ανακατεύεστε σε υποθέσεις άλλων ανθρώπων

«Τίποτα δεν είναι πιο αξιολύπητο από τους ανθρώπους που τρέχουν σε κύκλο, «ψάχνουν τα πράγματα που κρύβονται από κάτω» και διεξάγουν έρευνες στις ψυχές των ανθρώπων γύρω τους, χωρίς να συνειδητοποιούν ποτέ ότι το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσέχεις τη δύναμη που υπάρχει μέσα σου και να τη λατρεύεις ειλικρινά».

Γιατί είστε τόσο απασχολημένοι με τα προβλήματα των άλλων; Το κάνετε για να βοηθήσετε πραγματικά ή αποσπάτε την προσοχή σας από το να ασχοληθείτε με τα δικά σας προβλήματα; Αν χρειάζονται ειλικρινά βοήθεια, βοηθήστε. Εάν δεν μπορούν να ξεφύγουν από το δρόμο τους και δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν, ας είναι.

Εστιάστε στον εαυτό σας και κάντε ένα πράγμα κάθε μέρα που σας κάνει καλύτερο από χθες. Εστιάστε στη δουλειά σας, στην οικογένειά σας και γίνετε το καλύτερο πρότυπο που μπορείτε με το να είστε άριστοι σε αυτό που κάνετε.
. . .
4. Σταματήστε να αναζητάτε την ευχαρίστηση, αναζητήστε σκοπό

«Και γιατί γεννήθηκες; Για ευχαρίστηση; Δείτε αν αυτή η απάντηση θα αντέξει στην έρευνα;».

Η ευχαρίστηση είναι υπερεκτιμημένη.

Σήμερα η ευχαρίστηση είναι πανταχού παρούσα. Καθόμαστε σε απόλυτα ελεγχόμενα περιβάλλοντα, παραγγέλνουμε το γρήγορο φαγητό που θα παραδοθεί σε λίγα λεπτά, ρουφάμε ενεργειακά ποτά, ενώ παράλληλα αναζητούμε likes και καρδιές. Σαν εθισμένοι στην ηρωίνη, κυνηγάμε για την επόμενη γουλιά στιγμιαίας απόλαυσης. Κάθε φορά αποσπώντας όλο και λιγότερη απόλαυση από κάθε επιτυχία.

Αντί να εστιάσετε στη φευγαλέα ευχαρίστηση, βρείτε αυτό που οδηγεί στην ικανοποίηση: έναν σκοπό στη ζωή. Μακροχρόνια επιτεύγματα, επιτεύγματα με νόημα που θα σας ωθήσουν μπροστά στη ζωή για να ευδοκιμήσετε.
. . .


5. Σταμάτα να γεμίζεις το μυαλό σου με σκουπίδια

«Τα πράγματα που σκέφτεσαι καθορίζουν την ποιότητα του μυαλού σου. Η ψυχή σου παίρνει το χρώμα των σκέψεών σου».

Εάν η ψυχή σας παίρνει το χρώμα των σκέψεών σας, τότε τι κάνει στον εγκέφαλό σας η προσοχή στις ειδήσεις; Ποια είναι η μόνιμη εντύπωση στη διάθεσή σας αφού παρακολουθήσετε όλη την υστερία να εκτυλίσσεται στην τηλεόραση;

Αν προσέξεις τους τίτλους, θα μπορούσες να πιστέψεις ότι ο κόσμος ξεφεύγει από τον έλεγχο και τα πράγματα δεν ήταν ποτέ χειρότερα. Ο πόλεμος εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά, το μίσος είναι επιδημία και η φτώχεια είναι ανεξέλεγκτη.

Είσαι τόσο μεγάλος ναρκισσιστής για να πιστεύεις ότι αυτό που βιώνεις αυτή την εποχή είναι μνημειώδες και πρωτόγνωρο;

Τι γίνεται με τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έζησαν και πέθαναν στους πιο αιματηρούς πολέμους της Ευρώπης στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα; Ή τι θα λέγατε για όλους τους γονείς που για αιώνες αντιμετώπιζαν τις σκληρές πιθανότητες να πεθάνει το ένα στα τέσσερα παιδιά τους πριν μεγαλώσει;

Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι αυτό που βιώνουμε είναι μοναδικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι ελεγχόμενα καλύτερα από ό,τι ήταν ποτέ. Στο νέο του βιβλίο Enlightenment Now, ο καθηγητής ψυχολογίας του Χάρβαρντ Στίβεν Πίνκερ αποδεικνύει ότι «τα ποσοστά του πολέμου μειώνονται από το 1946 και τα ποσοστά ασθενειών, πείνας, ακραίας φτώχειας, αναλφαβητισμού και δικτακτοριών όταν μετρώνται με σταθερό κριτήριο, όλα έχουν μειωθεί — όχι στο μηδέν, αλλά κατά πολύ».

Γεμίστε το μυαλό σας με γνώσεις από τους δασκάλους της στωικότητας και αναζητήστε το καλό στη ζωή. Θα εκπλαγείτε από το πώς ξαλαφρώνστε από το άγχος σας. Παρακολουθήστε πώς αλλάζει η άποψή σας για τη ζωή.

6. Σταματήστε να αποφασίζετε για τα αποτελέσματα

«Η αναστάτωση προέρχεται μόνο από μέσα – από τις δικές μας αντιλήψεις».

Όπως οι περισσότεροι στωικοί, ο Μάρκος Αυρήλιος πίστευε ότι αυτό που συνέβαινε στη ζωή δεν ήταν ούτε καλό ούτε κακό. Μόνο οι αντιλήψεις μας θεωρούσαν κάτι καλό ή κακό.
Μπορείτε να αποφασίσετε ότι κάτι είναι τρομερό ή μπορείτε να επιλέξετε να δείτε το γεγονός ως μια ευκαιρία για μάθηση.

Ο Βίκτορ Φράνκλ, επιζών του Ολοκαυτώματος και ψυχολόγος θα μπορούσε να είχε αποφασίσει ότι τίποτα καλό δεν θα μπορούσε να προέλθει από την εμπειρία του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, πήρε μια συνειδητή απόφαση να μάθει και να εφαρμόσει τις γνώσεις του ως εκπαιδευμένος ψυχολόγος στην εμπειρία του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Χρησιμοποιώντας την εμπειρία του στα στρατόπεδα μπόρεσε να βοηθήσει άλλους μέσα από τραγικά γεγονότα. Να βρει νόημα στην τραγωδία. Βρίσκοντας αυτό το σκοπό είχε τη θέληση να επιβιώσει στα στρατόπεδα και να ευτυχήσει μετά. Για εκείνους που δεν μπορούσαν να βρουν σκοπό ενώ βρίσκονταν στο στρατόπεδο, ο Frankl διαπίστωσε ότι ο θάνατος ήταν σχεδόν εγγύηση.

7. Σταμάτα να πληγώνεσαι

«Επιλέξτε να μην πληγωθείτε – και δεν θα νιώσετε πληγωμένοι. Μην αισθάνεστε ότι σας έχουν βλάψει — και δεν θα το έχετε πάθει».

Ακόμα καλύτερα:

«Σταμάτα να αντιλαμβάνεσαι τον πόνο που φαντάζεσαι και θα μείνεις εντελώς ανεπηρέαστος».

Σε προσέβαλε κάποιος; Λένε πράγματα πίσω από την πλάτη σου;
Ποιος νοιάζεται;

Κάνε αυτό που είναι σωστό. Εστιάστε σε αυτό που σας κάνει καλύτερους.
Θα μπορούσατε να χάσετε αμέτρητες ώρες ανησυχώντας για αυτά που είπαν ή θα μπορούσατε να κάνετε κάτι παραγωγικό που σας προάγει.

Είναι εκπληκτικό πώς τα προβλήματά σας εξαφανίζονται ξαφνικά αφού εστιάσετε στο να κάνετε ό,τι απαιτείται από εσάς και στο να βελτιώσετε τη ζωή σας.
. . .
8. Σταματήστε την αδράνεια

«Τα ξημερώματα, όταν δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, πείτε στον εαυτό σας: «Πρέπει να πάω στη δουλειά — ως άνθρωπος. Γιατί πρέπει να παραπονεθώ, αν πρόκειται να κάνω αυτό για το οποίο γεννήθηκα — τα πράγματα που με έφεραν στον κόσμο για να κάνω; Ή μήπως για αυτό δημιουργήθηκα; Για να στριμώχνομαι κάτω από τις κουβέρτες και να μείνω ζεστός;»

Είτε αυτοκράτορες είτε κοινοί άνθρωποι, μερικές φορές όλοι ευχόμαστε να κρυφτούμε κάτω από τα σεντόνια και να μη σηκωθούμε ποτέ. Αλλά τι καλό θα είχε αυτό; Πάρα πολλοί άνθρωποι σήμερα αρκούνται στο να κρύβονται κάτω από τα σκεπάσματα για τον ένα ή τον άλλο λόγο, μεταφορικά μιλώντας.

Η προσμονή να ξεκινήσει κάτι είναι πάντα πολύ χειρότερη από το πραγματικό γεγονός. Το κλειδί είναι να ξεκινήσετε. Σκίσε τις κουβέρτες και σήκω!
. . .
9. Σταματήστε να χαϊδεύετε το εγώ σας

(Σε αναφορά για τον πατέρα του, τον Αντωνίνο.) «Η ανοχή του απέναντι στους ανθρώπους που αμφισβητούσαν ανοιχτά τις απόψεις του και η ευχαρίστησή του που έβλεπε τις ιδέες του να βελτιώνονται».

Τι έγινε με τη συζήτηση; Ο τύπος της συζήτησης που περιλαμβάνει σεβασμό, ηρεμία συναισθήματος και γνήσιο ενδιαφέρον να καταλάβεις από πού προέρχεται το άλλο άτομο; Τι μπορεί να σας δώσει η άποψη και η οπτική γωνία ενός άλλου ατόμου;

Στο σημερινό κλίμα, είμαστε τόσο βιαστικοί να κρίνουμε κάποιον με βάση μια μόνο πεποίθηση. Το πρόβλημα είναι ότι είναι αδύνατο να κατανοήσετε πλήρως το σύστημα πεποιθήσεων ενός ατόμου, επειδή δεν μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις εμπειρίες της ζωής του που τον οδήγησαν σε αυτές τις πεποιθήσεις.

Ωστόσο, αν ακούτε, έχετε την ευκαιρία να μάθετε και να αποκτήσετε καλύτερη κατανόηση.
Σταματήστε να υποθέτετε όταν κάποιος έχει αντίθετη άποψη ότι κάνει λάθος και σταματήστε να υποθέτετε όταν αμφισβητούν τις πεποιθήσεις σας ότι πρόκειται για προσωπική επίθεση. Αντίθετα, υποθέστε ότι είναι μια ευκαιρία να μάθετε και να διευρύνετε το νου σας.
. . .
10. Σταμάτα να προσπαθείς να τα κάνεις όλα μόνος

«Μην ντρέπεστε να ζητάτε βοήθεια. Όπως ένας στρατιώτης που επιτίθεται σε ένα τείχος, έχετε μια αποστολή να ολοκληρώσετε. Και αν έχεις πληγωθεί και χρειάζεσαι έναν σύντροφο να σε τραβήξει; Και λοιπόν;”

Εάν ο αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν αρκετά ταπεινός για να ζητήσει βοήθεια, γιατί εσείς δεν μπορείτε; Το θέμα είναι να εμπλακεί η ομάδα. Δεν έχει σημασία πώς κερδίζεις αρκεί να κερδίζεις. Ζητώντας βοήθεια μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις αδυναμίες σας με τα δυνατά σημεία άλλων ανθρώπων. Φανταστείτε πόσο μακριά θα φτάσετε μαζί.

11. Σταματήστε να ανησυχείτε για το μέλλον

«Ξέχνα το μέλλον. Όταν κι αν έρθει, θα έχετε τα ίδια μέσα για να το αντιμετωπίσετε— τον ίδιο Λόγο».

Είναι εύκολο να βυθιστείς στο άγνωστο. Όταν δεν έχετε ξεκινήσει, οι απεριόριστες επιλογές και όψεις που σας παρουσιάζονται μπορεί να είναι ασφυκτικές. Συχνά ο φόβος για το άγνωστο είναι απλώς ο φόβος να δεις το μονοπάτι που έχεις μπροστά σου..

Επικεντρωθείτε στον καθορισμό του στόχου σας και εργαστείτε προς αυτόν ένα βήμα κάθε φορά. Ομοίως, δοκιμάστε τη μέθοδο επίτευξης στόχου μέσα από σκαλοπάτια και ξαφνικά το άγνωστο θα έχει μια καθορισμένη διαδρομή.
. . .


12. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

«Να αντιμετωπίσετε αυτά που δεν έχετε ως ανύπαρκτο. Κοιτάξτε τι έχετε, τα πράγματα που εκτιμάτε περισσότερο και σκεφτείτε πόσο θα τα λαχταρούσατε αν δεν τα είχατε. Αλλά προσέχετε. Μην νιώθετε τέτοια ικανοποίηση που να αρχίζετε να τα υπερεκτιμάτε».

Σε έναν κόσμο του Facebook και του Instagram είναι σχεδόν αδύνατο να μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, αλλά να θυμάστε ότι αυτό που δημοσιεύεται είναι μόνο αυτό που θέλουν να δείτε.

Εάν νιώθετε ότι ζηλεύετε συχνά αυτά που έχουν οι άλλοι, ανασυγκροτήστε τον νου σας.
Αφιερώστε χρόνο γράφοντας αυτό για το οποίο είστε ευγνώμονες. Εστιάστε σε αυτό που κάνετε, όσο μικρό ή ασήμαντο κι αν είναι. Το μυαλό σας θα μετατοπιστεί από τη σπανιότητα στην αφθονία. Θα βρείτε μεγαλύτερη ικανοποίηση σε όλες τις απολαύσεις της ζωής που έχετε ξεχάσει.

Όπως κάνει η ολυμπιονίκης Shannon Rowbury πριν πάτε για ύπνο, γράψτε 3 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες εκείνη την ημέρα και παρακολουθήστε πώς αλλάζει η διάθεσή σας.
. . .
13. Σταματήστε να αναβάλλετε ό,τι είναι πιο σημαντικό

«Ακόμα κι αν πρόκειται να ζήσεις άλλες τρεις χιλιάδες χρόνια, ή δέκα φορές περισσότερο, να θυμάσαι: δεν μπορείς να χάσεις άλλη ζωή από αυτή που ζεις τώρα, ούτε να ζήσεις άλλη από αυτή που χάνεις».

Στην πολύ γλυκιά ταινία του 2009 “Up”, ο κύριος χαρακτήρας Mr.Fredricksen σε μεγάλη ηλικία αποφασίζει τελικά να μπει σε μια περιπέτεια ζωής που ονειρευόταν ο ίδιος και η σύζυγός του για δεκαετίες. Η περιπέτεια τον οδηγεί σε μια τροπική χώρα θαυμάτων που ονομάζεται Paradise Falls.

Το μόνο πρόβλημα: περίμεναν πάρα πολύ για να κάνουν το ταξίδι.

Μετά από χρόνια αναβολής των ονείρων τους, η κυρία Φρέντρικσεν αρρωσταίνει και, δυστυχώς, πεθαίνει. Μόνο αφού βίωσε την απώλεια του έρωτα της ζωής του, ο κύριος Φρέντρικσεν μαζεύει επιτέλους το θάρρος να πάει σε αυτή την επική περιπέτεια.
Τι αναβάλλετε στη ζωή σας που θα ήταν παρωδία αν δεν μπορούσατε ποτέ να το ζήσετε; Φανταστείτε πώς θα ήταν αυτό. Οραματιστείτε το μέχρι το μεδούλι σας. Τώρα πηγαίνετε και σχεδιάστε το. Κάντε το να συμβεί.
. . .

14. Σταμάτα να είσαι οπουδήποτε εκτός από εδώ

«Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας: την παρούσα στιγμή».

Αφήστε το τηλέφωνο κάτω, απενεργοποιήστε το και κοιτάξτε ψηλά. Να είστε εκεί με τους γύρω σας. Κάντε ό,τι πιο στοργικό μπορείτε να κάνετε με την οικογένειά σας δίνοντάς τους την αμέριστη προσοχή σας.
. . .
15. Σταματήστε να χάνετε τον έλεγχο

«Μη δίνεις προσοχή σε τίποτε, όσο φευγαλέο κι αν είναι, εκτός από τον Λόγο. Και να είσαι ο ίδιος σε όλες τις περιστάσεις».

Τα ήρεμα μυαλά οδηγούν σε καθαρές σκέψεις. Οι καθαρές σκέψεις παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει να απαλλαγείτε από τα συναισθήματα. Σημαίνει να έχεις επίγνωση του νου σου και του σώματός σου. Η αναζήτηση ισορροπίας όπως η καρίνα ενός σκάφους λειτουργεί ως έρμα, βρίσκοντας το κέντρο μετά από μια δυνατή ριπή ανέμου.

. . .
16. Σταμάτα να σε πιάνουν έκπληκτο

«Οι βαρετοί κάνουν βαρετά πράγματα. Τι περίεργο ή ανήκουστο είναι αυτό; Δεν είναι ο εαυτός σου που πρέπει να κατακρίνεις — επειδή δεν περίμενες ότι θα ενεργούσαν με αυτόν τον τρόπο;»

Πόσες φορές πρέπει να επαναλάβει κάποιος μια συμπεριφορά προτού να την καταλάβεις;
Το να μένεις έκπληκτος και να σε πιάνουν απροετοίμαστο είναι εύκολο. Δεν απαιτεί προνοητικότητα. Προβλέψτε τι θα συμβεί και προετοιμαστείτε για αυτό.
Πώς θα απαντήσετε σε μια προσβολή; Με καθαρό νου.
Πώς θα ξεπεράσετε μια αντίρρηση; Με καθαρή και καλά μελετημένη λογική.
Πώς θα απαντήσετε στις πιο πρόσφατες «καταστροφικές έκτακτες ειδήσεις»; Δεν θα το κάνεις!

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει