ΤΕΣΤ: Ποια θεότητα της Αιγύπτου είσαι; (ΙΣΙΔΑ)

by admin
933 views

Αν στο “ΤΕΣΤ: Ποια θεότητα της Αιγύπτου είσαι;” βγάλατε ως αποτέλεσμα την Ίσιδα, δείτε τα χαρακτηριστικά της:

ΙΣΙΔΑ

Κυρία των τεχνών, της θεραπείας, του ελέους και της μητρότητας

Η Ίσις ή Ίσιδα (κυρ. η βασίλισσα του θρόνου), της οποίας το όνομα είναι θεά (από μετάφραση στα ελληνικά της αιγυπτιακής λέξης Εσέτ ή Έσε) είναι μία αιγυπτιακή θεότητα που οι Έλληνες εξομοίωναν άλλοτε με τη Δήμητρα, άλλοτε με την Ήρα ή τη Σελήνη, ακόμη και με την Αφροδίτη, συγχέοντάς την με την Άθωρ. Αρχικά ήταν πολύ μικρή θεότητα του Δέλτα του Νείλου, κυρία του Περ Χεμπέτ, βόρεια της Βουσίριδος, όπου και βρισκόταν το ιερό της. Από τα αρχαία ακόμη χρόνια, η πολιτική του ιερατείου την έδωσε σύζυγο στον θεό της γειτονικής πόλης Όσιρι, μαζί με τον οποίο και τον γιο της Ώρο σχημάτισε την Οσιρική τριάδα. Το ιερόγλυφο του ονόματός της σήμαινε αρχικά «(θηλυκό) της σάρκας», δηλαδή θνητή φύση, και είναι πιθανόν πως η θεότητα προήλθε από τη συγχώνευση θεοποιημένων βασιλισσών. Η λατρεία της ήταν δημοφιλής ακόμη και στη Ρωμαϊκή εποχή. Στην ακμή της η θεά είχε τους δικούς της ιερείς και πολλούς ναούς. Στην νήσο Φίλαι του Δέλτα του Νείλου υπήρχε ο μεγαλύτερος ναός της. Ο Πλούταρχος ερμήνευε το όνομά της ως γνώσις.

Την  αναπαριστάνουν πάνω σε φόντο από ζεστά χρώματα, ιδίως το  σκούρο κόκκινο, που θυμίζει το αίμα που δίνει ζωή. Σαν μία όψη  της Παγκόσμιας Μητέρας, η Ίσιδα είναι η πρωταρχική ύλη, η  θεότητα της αγάπης που δημιουργεί ζωή.  Παρουσιάζεται με θηλυκή μορφή, συχνά καθισμένη και  θηλάζοντας το γιό της, το θείο Παιδί, Ώρο. Εξαιτίας αυτών των  χαρακτηριστικών, συσχετίζεται με τις τελετές της άνοιξης και του  καλοκαιριού, δηλ. με την πληρότητα και την ωριμότητα. 

Η Ίσις απεικονίζονταν συνήθως ως γυναίκα που έφερε στην κεφαλή της ένα Θρόνο (ιδεόγραμμα του ονόματός της). Σε μεταγενέστερες περιόδους απεικονίζονταν με κέρατα ανάμεσα στα οποία υπήρχε δίσκος. Σε άλλες ζωομορφικές παραστάσεις έχει σώμα ανθρώπινο με κεφαλή αγελάδας. Αυτά τα κέρατα υποδηλώνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είτε γινόταν συσχέτιση ανάμεσα σε εκείνη και την Άθωρ ή ότι υπήρχε και διαφορετική εκδοχή του μύθου.

Πίσω από το θρόνο της, μια σκάλα θυμίζει την ιδιότητά της σαν  μεσίτρια μεταξύ της γης και του ουρανού, κι έτσι σχετίζεται με τη  σελήνη. Το στέμμα της έχει τα σεληνιακά κέρατα. Κρατάει άλλα συμβολικά στοιχεία, όπως τον κόμπο ή φιόγκο της ζωής, παραλλαγή του Ανκ (Αnkh), και το σείστρο, που απομακρύνει τα κακά πνεύματα με τους μαγικούς του ήχους. 

Στον οσιρικό μύθο, η Ίσιδα συμβολίζει την εύφορη γη της Αιγύπτου, την οποία γονιμοποιεί  ο πλημμυρισμένος Νείλος. Ο Όσιρις συμβολίζει τον ποταμό και ο Σετ, την καταστροφική δύναμη, την έρημο που σαφώς απειλούσε να καταπιεί τις καλλιεργημένες εκτάσεις. Ως γονιμοποιημένη Ίσιδα είναι προστάτιδα των παιδιών, με τη μορφή της Ίσιδος τροφού.

Η Ίσιδα διοικεί τα μάγια και τις γοητείες της σεληνιακής και νυχτερινής μαγείας. Σχετικά με αυτό, της πρόσφεραν υγρά, όπως το γάλα, χυμούς φυτών, καρπούς και ειδικά αρώματα. Μερικές φορές, την αναπαριστάνουν  καλυμμένη, για να συμβολίσουν τα 7 πέπλα  που κρύβουν τα μυστικά της φύσης. 

Το όνομά της ως προφορά σχετίζεται και το σύρσιμο των ποδιών όταν ανεβαίνει σκαλοπάτια και εκεί αναφέρεται στην ψυχική ανάβαση, στη θρεπτική ενέργεια και  στην υγεία.

Επεκτεινόμενη, η λατρεία της Ίσιδος σταδιακά υποκατέστησε σχεδόν ολοκληρωτικά τις λατρείες των άλλων θεαινών, υπερβαίνοντας τα σύνορα της Αιγύπτου. Σε αυτό βοήθησαν οι ναυτικοί και οι έμποροι της ελληνορωμαϊκής περιόδου, που εξάπλωσαν έως τις όχθες του Ρήνου την ευλάβεια προς την Ίσιδα, προστάτιδα των ναυτιλομένων.

Στην κοιλάδα του Νείλου, η λατρεία της θεάς διατηρήθηκε περίπου έως τον 6ο αιώνα, όταν επί αυτοκράτορος Ιουστινιανού, ο ναός των Φιλών, στο νοτιότερο άκρο της χώρας, μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό. Κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, τελούνταν προς τιμήν της θεάς μεγάλες εορτές και λαμπρές λιτανείες, γνωστές από τις περιγραφές του Απουληίου, όπως άλλωστε και οι τελετές μύησης της λατρείας της.

Αν πιστεύετε ότι θέλετε να κάνετε ξανά το τεστ μπορείτε να το κάνετε από ΕΔΩ

Δες και άλλα έξυπνα τεστ και κουΐζ:

ΤΕΣΤ: Ποια αρχαία Ελληνίδα Θεά είσαι;

ΤΕΣΤ: Ποιος αρχαίος Έλληνας ήρωας είσαι;

QUIZ: Τι ξέρεις για την Αστρολογία και τα Ζώδια

ΚΟΥΙΖ: Χαμογελάστε και Μορφωθείτε

ΤΕΣΤ: Τι ξέρεις για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους;

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει