ΤΕΣΤ: Ποια θεότητα της Αιγύπτου είσαι; (ΣΕΚΜΕΤ)

by admin
764 views

Αν στο “ΤΕΣΤ: Ποια θεότητα της Αιγύπτου είσαι;” βγάλατε ως αποτέλεσμα την Σέκμετ, δείτε τα χαρακτηριστικά της:

ΣΕΚΜΕΤ

Κυρία της μάχης, του αγώνα, της δικαιοσύνης αλλά και της δύναμης του πάθους και της επιθυμίας

Η Σεκχμέτ (αλλιώς Σέκμετ, Σεκμέτ ή Σεχμέτ) συμβολίζει των αγώνα των θετικών και αρνητικών στοιχείων του σύμπαντος, της ζωής και του θανάτου, το σταθερό, το αμετάβλητο, το αιώνιο, της καθολικής τάξης και της αρμονίας του ουρανού και της Γης. Είναι η δημιουργική φωτιά, η ενεργοποίηση και η δύναμη της ζωής. Απεικονίζεται με ένα ηλιακό φίδι στο κεφάλι της, που είναι σύμβολο της αναγέννησης και ζωοποιού ρεύματος, έναν ήλιο επίσης στο κεφάλι της που είναι το σύμβολο της προσφοράς, αυτό που δίνει φως.

Κρατά επίσης ένα σκήπτρο, δηλώνοντας την καθετότητα, την τιμή στα λόγια και στις πράξεις και το Ανκχ, ως σύμβολο αναγέννησης, ανανέωσης, και το πέρασμα σε άλλους κόσμους. Η Σέκχμετ είναι θεματοφύλακας του κόσμου ενάντια στο κακό. Απεικονίζεται συχνά ως φύλακας του σπιτιού που είναι ήρεμη και ήσυχη αλλά αν χρειαστεί γίνεται άγρια σαν οργισμένο λιοντάρι. Μερικές φορές σχετίζεται με το φίδι. Το φίδι είναι ένα σύμβολο θεραπευτή, οραματιστή και φύλακα των πυλών της ζωής και του θανάτου.

Είναι μια από τις αρχαιότερες μορφές  της θεάς Μητέρας Αθώρ. Αντιπροσωπεύει τη δύναμη της  μοίρας στην εκτελεστική της λειτουργία. Στην Αίγυπτο τη χαρακτήριζαν σαν «την Ισχυρή», «την Κυρία» ή «τη Δέσποινα». Η ενέργειά της έφτανε μέχρι τους πολεμιστές, των οποίων ήταν προστάτιδα. 

Σε ένα μύθο αναφέρεται πως η αναπνοή της δημιούργησε την έρημο. Είχε θεωρηθεί ως ο προστάτης των Φαραώ και είναι αυτή που τους οδηγούσε στον πόλεμο. Όταν ο Ρα ( θεός του ήλιου και βασιλιάς των θεών) ήθελε να τιμωρήσει την ανθρωπότητα για την ανυπακοή προς τους θεούς, έστειλε την Σέκχμετ στη Γη. Η θεά μόλις πάτησε το πόδι της στην Γη ξεκίνησε την σφαγή σκοτώνοντας άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Η δίψα της για αίμα δεν είχε όρια και αν συνέχιζε θα αφάνιζε όλη την ανθρωπότητα.

Ο Ρα δεν ήθελε να γίνει κάτι τέτοιο και έκανε συμβούλιο με τους θεούς να βρουν ένα τρόπο να την σταματήσουν να πίνει το αίμα των ανθρώπων. Αυτό που σκέφτηκε ο Ρα ήταν να πλημμυρίσει ένα πεδίο μ’ ένα μείγμα μπύρας που το χρώμα της ήταν στο χρώμα του αίματος, ώστε να μεθύσει και να ηρεμήσει. Νομίζοντας ότι ήταν πράγματι αίμα, έσκυψε και ήπιε. Η επιρροή της μπύρας την εμπόδισε από το καταστροφικό της έργο. Στη συνέχεια, ο Ρα δήλωσε: «Θα έρθει στην ειρήνη, ένα γλυκό». Και το όνομά της άλλαξε σε Αθώρ, όπως και η φύση της, εμφανίζοντας στοιχεία αγάπης και τη δύναμη της επιθυμίας.

Αν πιστεύετε ότι θέλετε να κάνετε ξανά το τεστ μπορείτε να το κάνετε από ΕΔΩ

Δες και άλλα έξυπνα τεστ και κουΐζ:

ΤΕΣΤ: Ποια αρχαία Ελληνίδα Θεά είσαι;

ΤΕΣΤ: Ποιος αρχαίος Έλληνας ήρωας είσαι;

QUIZ: Τι ξέρεις για την Αστρολογία και τα Ζώδια

ΚΟΥΙΖ: Χαμογελάστε και Μορφωθείτε

ΤΕΣΤ: Τι ξέρεις για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους;

Πνευματική ιδιοκτησία: nea-acropoli.gr

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει